olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki ze 100 g mąki pszennej w ciągu kilkunastu sekund. I naprawdę nie potrzeba(...)sody oczyszczonej i cukru. Z racji tego, że gotowaliśmy bez soli, na warsztatach kulinarnych jej nie użyliśmy (w tradycyjnych podpłomykach jednak szczyptę soli dodaje się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne i można je rozciągać w rękach przy pomocy siły grawitacji, to znak aby je przełożyć
Right Behind The KitchenSzybkie ciasto dla miłośników chałwy. Takich na prawdę miłośników-miłośników. Do ciasta wykorzystamy 200g chałwy na małą keksóweczkę ;) Ale szczerze - polecam. Nawet ja, która za chałwą aż tak nie przepadam, zjadłam kawałeczek - bo na prawdę malusim kawałeczkiem można się zasłodzić. Plusem ciasta jest to, że się go nie piecze i całość - od zrobienia budyniu do podania ciasta gościom - trwa(...)Wiadomo, najlepiej gdyby ciasto przeleżało noc ale po min 3h w lodówce jest równie smaczne. Składniki na keksówkę/naczynie żaroodporne (10x20 cm) * budyń: - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej - 1 łyżka płaska mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru (ostrożnie, bo i bez cukru ciasto jest słodkie) - 200g chałwy - 75g miękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka
CookYourselfCzekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega czekoladowe, zwieńczone kremem czekoladowo-kawowym, kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z ciasteczek w polewie- to od nich się zaczęło J Pomysł na to ciasto powstał właśnie dzięki paczce ambasadorki Streetcom, to efektowny deser na różne okazje. Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką Streetcom wystarczy, że zalogujesz(...)się na stronie i zaczniesz wypełniać ankiety, polecam bo kampanie są świetne! Składniki: Ciasto na tortownicę o wym 22 cm 2 jajka 20 dag mąki tortowej 15 dag cukru trzcinowego brązowego 100 ml oleju roślinnego 150 ml coca coli 2 łyżki kakao 30 g startej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru
Wanilia i Kardamonnajlepsze danie na świecie! Nikt nie robi tak pysznych pierogów ruskich, jak moja mama. Mogłabym je jeść każdego dnia i wiem, że nigdy mi się nie znudzą. Idealne ciasto, pyszny farsz i serce, które rodzice wkładają w ich zrobienie, daje genialne i pyszne połączenie. 1 h ok. 36 pierogów Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody(...)małe cebule sól, pieprz Wykonanie: Na początku gotujemy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w środku dziurkę, do której powoli wlewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy jajka i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu, w którym stanie się ono jednolitą masą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przez praskę przepuszczamy ziemniaki oraz biały
Ania i Marcin gotująPołączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy(...)Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio
RAROSSAZupełnie nie rozumiem, skąd wzięła się ta nazwa. Małpi chleb, ni to przypiąć, ni przyłatać do przepysznej drożdżówki. Kolejny pomysł na odrywane ciasto. W oryginale najczęściej pieczone jest w formie z kominem i kształtem przypomina wieniec. Ale śmiało można je upiec w tortownicy lub keksówce. Idea przecież zawsze jest ta sama. Podejść, skubnąć kawałek i zjeść :) Ps. następnym razem kuleczki(...)zrobię mniejsze, aby było jeszcze więcej pysznych kąsków ;) SKŁADNIKI: na ciasto 220 g mleka 40 g drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże
Kuchnia w opałachBajaderki to po prostu ciastka z niczego ;) Zalega ci w domu ciasto, na które już nikt nie ma ochoty? Albo co gorsza zakalec, który za chwilkę wyrzucisz do śmieci? Nie poddawaj się zbyt szybko! W bardzo łatwy sposób możesz zrobić z tego coś pysznego :) Dziś polecam właśnie bajaderki- małe, słodkie kuleczki z resztek ciast, oblane polewą i obtoczone(...)wiórkach kokosowych. Nikt nie uwierzy, że zrobiłaś je z jakiegoś starego ciasta :D Składniki: (na około 10-15 sztuk) Bajaderki: 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp. 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł
Nastoletnie Wypiekaniewłożony i powędrował z nami do domu! Prowadzący wprowadził nas w zakwasowy świat i opowiadał co powinniśmy robić, aby dobrze zadbać o naszego nowego przyjaciela! :) Zajęcia zaczęliśmy od tworzenia ciasta na chleb - łączyliśmy zakwas z mąkami i wodą. Dowiedzieliśmy się jaka powinna być konsystencja ciasta na tym etapie przygotowania chleba, a kiedy ciasto "dojrzało" do dalszej pracy zabraliśmy się(...)kolejnego etapu! Musieliśmy ciasto w odpowiedni sposób rozciągać i składać, aby pomóc glutenowi dobrze pracować! Lubię ten etap - fantastycznie obserwować jak ciasto się zmienia przy każdym kolejnym ruchu dłonią. Jak dzięki zakwasowi ożywa wszystko i zaczynają się pojawiać bąbelki na cieście. Zajęcia prowadzi Szymon Tomiło. Człowiek z wielką pasją! Widać, że uwielbia robić to co robi, a ponadto widać
Plate of Joyniego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Jego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrajana w kostkę cebula , sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne(...)złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Składniki na ciasto: 50 g drożdży łyżka cukru 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka soli 3-5 łyżek oleju 1 jajko ( ja nie dodałam) 1 jajko ( lub samo żółtko
potrawyregionalnekażdą okolicznośc czy to imieniny , czy urodziny piekę to ciasto, jest ono tak pyszne że wszyscy goście się nim zajadają . Przepis mam od znajomej . Ciasto podałam na ślicznym talerzyku od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold(...)Ciasto kokosowo- ananasowe Składniki: Biszkopt : jajka - 6 szt mąka pszenna
Kuchnia DanusiLubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)pieczenia na masę jabłkową: 2 kg obranych już jabłek 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiernik to w wielu domach obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. U mnie trzeci raz ale podaję przepis po zmianach bo wreszcie udało mi się zrobić przełożenie, które mi odpowiada. Ciasto musi leżakować w chłodnym miejscu od 2 do 6 tygodni. Na cztery dni przed wigilią piecze się blaty i przekłada, a dzień przed polewa polewą. Ciekawostka dotycząca tego wypieku, jaką(...)gdzieś podsłyszałam mówi, że dawniej ciasto na piernik zarabiano w dniu urodzin córki, następnie w glinianym naczyniu zakopywano. Odkopywano je i pieczono dopiero z okazji jej zamążpójścia. Ze względu na dodatek surowych jajek ja sobie tego nie wyobrażam, ale możne wtedy było inaczej, albo po prostu ja się nie znam. Sam piernik, choć za pierwszym razem byłam przekonana, że będzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje(...)wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepisu ale takiego, żeby sernik pieczony był w całości. Ten łączy w sobie smak orzechów, sera i kisielu. Co prawda przygotowanie jest czasochłonne, bo trzeba ubić w sumie cztery ciasta ale potem już idzie szybciutko. Ciasto wychodzi bardzo duże, wysokie, dobrze się kroi tuż po wystudzeniu. Warto je upiec, nawet jeśli przeraża Was liczba 17 jajek. Jak najbardziej trafił(...)moje gusta smakowe. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto jasne: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto kisielowe: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu (najlepiej czerwonego, ja użyłam cytrynowy i słabo widać warstwy, odradzam fioletowy- ciasto może nie ładnie wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMatki. Zawsze wolę upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy. *tortownica 18 cm lub trochę większa Składniki: na ciasto(...)kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec około 60-70 minut, do suchego patyczka (ciasto trochę popęka i urośnie nierówno). Całkowicie wystudzić. Z ciasta ściąć "górkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia