ciasto - 160969 przepisów (strona:1649/10732)

Ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka 106

łakomczuchów dbających o linię. Niestety naczytałam się na wielu stronach, forach internetowych, że mąka żytnia nie chce się sklejać, a dodawanie większej ilości mąki z kolei sprawia, że ciasto jest twarde. Dlatego pomyślałam o maślance, która zmiękcza ciasto, które staje się mięciutkie, lekkie, pyszne i łatwiejsze w "obróbce". Spróbowałam iiii wyszły wprost przepyszne ! Naprawdę polecam! Przy lepieniu pierożków, również(...)klej" posłużyło mi zdrowe siemię lniane") Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 2 szklanki maślanki Szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito i dodać sól. Wlewać maślankę jednocześnie formując ciasto. W sklepach można spotkać maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości, bo może się okazać że wystarczy odrobina mniej. Ciasto musi być zbite, lekko klejące. Ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie bajgle 151

Miałam w planie zrobić żytnie pączki jednak ciasto bardziej nadawało się na bajgle ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) Wczoraj buszowałam po IKEI ;) niestety ostatnio doskwiera mi bezsenność więc chodziłam po sklepie jak zombie, ale to nie przeszkodziło mi w kupieniu: silikonowej łopatki, silikonowego pędzelka, przegródek do pokrywek dla mojej mamy i mini stolika dla mojej(...)szklanki mąki żytniej do wypieku chleba 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka roztopionego masła jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem opcjonalnie sezam/mak do posypania (niestety ja nie miałam żadnych ziarenek pod ręką) Sposób przygotowania: Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto, przy czym nie wlewamy od razu całej wody (szklanka szklance nie równa

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką 129

zaraz walnę głową o biurko;p Kiedy w końcu dotarłam do domu w drodze z dworca zrobiłam zakupy i zabrałam się za pieczenie ;) Jutro rano będę degustować, jeśli ciasto się udało to niebawem możecie spodziewać się przepisu ;)  Zapiekankę na którą podaję przepis robiłam już jakiś czas temu jak jeszcze pławiłam się w błogim lenistwie ;) zostawiłam go na zapas, kiedy(...)piekarnika, skorzystałam z mikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczna lasagne/ zapiekanka 193

dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje przyprawiamy wg. smaku jajka, otręby, siemię, szczyptę soli, odrobinę ziół, jogurt miksujemy i dostawiamy na około 5 minut żeby ciasto zgęstniało po tym czasie znów miksujemy ciasto i połowę wylewamy na spód żaroodpornego naczynia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy około 10 minut, aż ciasto się(...)zetnie (nie powiem konkretnie ile czasu i w jakiej temp. bo mam tu piekarnik gazowy bez termometru;/) na upieczone ciasto wykładamy mięso, na które równomiernie wylewamy pozostałe ciasto (warto przed wylaniem ponownie zmiksować ciasto bo pewnie porobią wam się grudki od siemienia lnianego) wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż góra ciasta się wypiecze zapiekanka o wiele bardziej smakowała

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżówka z nutellą . 128

Kolejna drożdżowa propozycja .Nadziana nutellą ,ale myślę ,że powidła sprawdziłyby się równie dobrze .Polecam .Ciasto jest pyszne. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki(...)masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo :nutella ,powidła Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto dzielimy

Ladylaura.
Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 136

Każdy lubiący piec ma z pewnością swój ulubiony przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Gdy tylko pierwszy rabarbar pojawia się na straganach to już wyobrażam sobie zapach kruchego ciasta wydobywający się z piekarnika. Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na to aby przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie(...)sezonu rabarbarowego i szybko lećcie przygotować to ciasto :) Przepis pochodzi z książki „make cooking easier” Zosi Cudny (recenzję znajdziecie tu —>KLIK). Tam na kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka

Mienta blog
Czekoladowe Ciasto z Malinami 232

Cudownie czekoladowe ciasto przełamane smakiem soczystych malin – poezja, której nie jestem w stanie opisać słowami. Ciasto z wyglądu niepozorne a smakiem zwala z nóg, kolejnych kęsów nie ma końca… Dwa mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone konfiturą malinową, wierzch udekorowany cudownym czekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać(...)się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 5 jaj 140 g cukru trzcinowego Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnku

Made By Mom And Son
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 230

Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną(...)Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru lub ksylitolu 4 jajka M 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 800-1000 g rabarbaru z  truskawkami lub jeszcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 241

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić

Mała Cukierenka
DROŻDŻÓWKA EWY (Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ) 138

Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem.  Świetnie dobrana kompozycja smakowa.  Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga  Z Cukrem Pudrem  za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)mąki pszennej 0,5 szklanki cukru Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, dorzucamy masło i zagniatamy, do momentu otrzymania konsystencji kruszonki.  Odstawiamy do lodówki na czas robienia ciasta. Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Drożdże dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia

Walijskie Pichcenie
Tortille szpinakowe 196

Pięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w  pszennych tortillach   które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka.  Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone  szparagi . Polecam! składniki  - 8 placków(...)będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką.  Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski.  Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszyć szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie

Stare Gary
Crostata z marmoladą brzoskwiniową. 201

Włoska klasyka smaku czyli  najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata. Jedno  z niewielu ciast, które piecze się w każdym włoskim domu. Prostota i naturalne składniki to najbardziej charakterystyczne cechy tego zwyczajnego kruchego ciasta z marmoladą. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 g  zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko szczypta soli skórka starta(...)Wykonanie: -Mąkę i masło  posiekać nożem, dodać  pozostałe składniki i szybko zarobić. -Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ze schłodzonego ciasta odciąć kawałek /ok.1/3/,  a resztę rozwałkować na grubość  ok.4-5 mm i uformować  okrąg .   - Przy pomocy wałka przełożyć do okrągłej foremki. -Odcięty wcześniej kawałek rozwałkować

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 169

ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami. Nie ufam tez recepturom gdzie występuje beza... Postanowiłam jednak zaryzykować i ulec pokusie. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla" i zmodyfikowałam nieznacznie. Efekt co najmniej mnie zaskoczył. Lekkie, wilgotne, bardzo smaczne ciasto i wcale(...)słodkie. Podbiło serce moich dzieciaków i psiapsiółki.    Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek (u mnie mrożone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy z jabłkami 146

Jabłka kroimy na plastry o grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni(...)każdej strony. Następnie kładziemy na talerz do góry tą stroną, która była smażona jako ostatnia i od razu posypujemy ją cukrem. Uwagi Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania