letniej wody 14 g aktywnego zakwasu pszennego Składniki obu zaczynów dokładnie wymieszać (w oddzielnych naczyniach), szczelnie przykryć i zostawić na 3 godz., w ciepłym miejscu. Ciasto 159 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 27 g cukru 6 g soli 18 g margaryny 30 g wody oba zaczyny Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto(...)powinno być gładkie, miękkie i lekko klejące. Pozwolić ciastu odpocząć przez 10 minut pod przykryciem. Podzielić ciasto na trzy równe części, uformować kulki i zostawić przykryte na następne 10 minut. Kulki ciasta przełożyć do posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 10x30 cm. Zawinąć szczelnie w torbę foliowa i zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny w ciepłym miejscu
Przepisy na domowy ser i chlebwymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli tak nie jest, dodać łyżkę wody. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty
moj przepis napodgrzać ( nie zagotować, ma być lekko ciepła), masło roztopić i lekko przestudzić.Do dołka w mące wlać wyrośnięte drożdże, masę jajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć ciasto do miski, przykryć(...)zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Taka rada – jeśli ciasto klei się do rąk to podsypać delikatnie mąką Gdy ciasto jest wyrośnięte nabierać równe porcje ciasta, z których formować płaskie krążki. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę zimnego budyniu. Zlepić dokładnie, formując w rękach równe kulki. Zlepioną częścią układać na obsypanej mąką stolnicy. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym
Kuchnia PokoleńUwielbiam piec różne ciasteczka, muffinki i inne małe słodkości do rączki. Dlaczego? Ponieważ zauważyłam, że moje szkraby bardziej lubią takie słodkości niż ciasta, które trzeba jeść z talerzyka. I zapewne nie tylko moje maluchy wolą trzymać jakieś małe ciasteczko w rączce niż siedzieć przy stole i jeść ciasto. Dlatego moja kolejna propozycja na słodkości do rączki została zaczerpnięta od gruszkazfartuszka(...)Składniki: ciasto na muffinki: 3/4 szklanki maślanki 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru
Amatorka kuchennaFale Dunaju to bardzo popularne, dwukolorowe ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Robiłam je już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Dziś polecam Was z malinami, które doskonałe równoważą słodkość kremu. Wiem, że nie ma o tej porze świeżych malin, ale spokojnie można użyć mrożonych (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Maliny można zastąpić truskawkami, jabłkami, wiśniami(...)Ciasto ładnie wygląda na stole i nie jest bardzo pracochłonne. Polecam! ;) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Ciasto: 5 jajek szczypta soli 1 szkl cukru 1 szkl oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szkl mleka+ 1 łyżka 3 szkl mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ok. 400 g malin
Nastoletnie Wypiekanierozkoszne podniecenie . przepis na blaszkę 35x24 cm ciasto : 60 dkg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 jajka + 2 żółtka 20 dkg masła 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 1 laska wanilii 2 łyżeczki sody wszystkie składniki razem połączyć i zarobić jednolite ciasto, podzielić na trzy części rozwałkować i piec każdą z osobna około 10-15 minut (aż się zarumieni(...)temperaturze 180 stopni , na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową przed pieczeniem. polewa orzechowa : 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 30 dkg posiekanych orzechów - tutaj laskowe ( rozgnieść lub rozbić na mniejsze kawałki) Masło pokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi składnikami doprowadzić do wrzątku i gotować około 2 minut , następnie gorące wylać na rozwałkowane ciasto
na gaziePomysł na te ciasteczka wziął się po namowach syna abym zrobił (jak on to mówi) przepis dla niego. Ciasto francuskie miałem w lodówce reszta narodziła się sama - efekt, jak tylko nieco ostygły to mój czterolatek zjadł trzy :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego połowa filetu z kurczaka łyżeczka curry szczypta kurkumy pół pęczka pietruszki 1 jajko sól, pieprz(...)Przygotowanie : Ciasto wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Pierś ugotuj w wywarze warzywnym (opcjonalnie na kostce rosołowej) ostudź, pokrój w małe kawałki i dodatkowo w misce rozdrobnij palcami. Dodaj curry, kurkumę, poszatkowaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Jajko rozbełtaj w szklance z odrobiną soli i wlej do misy zostawiając tylko tyle aby wystarczyło do pomalowania ciasteczek. Masę
Mechanik w kuchniskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko do posmarowania ciasta wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie
Domowy Smak JedzeniaMoże ta tarta nie należy do najbardziej dietetycznych ciast, ale starałam się ją przerobić na nieco bardziej zdrową, dlatego do pieczenia użyłam masła klarowanego, (można je również zastąpić jogurtem), zamiast cukru użyłam ksylitolu, natomiast jako nadzienie użyłam gorzką czekoladę i dodałam śmietanę, której niczym nie zastąpiłam no bo w końcu musi być pysznie :) Jako, że Sylwester spędzam sama w domu(...)powinnam zrobić jeszcze bardziej słodkie i jeszcze bardziej tłuste ciasto na poprawę humoru ale się opanowałam :) Życzę Wam wszystkiego najlepszego :) udanej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego Roku :) Składniki : Na ciasto : 1 szklanka mąki 1/4 szklanki upieczonych orzechów laskowych 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć) 1 duże jajko masło
zdrowa vege kuchniamakiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :) Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej z bakaliami 2 białka pozostałe z ciasta cukier puder(...)posypania tarty Przygotowanie : Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy na nią rozwałkowaną część ciasta (3/4 całości ciasta, reszta będzie potrzebna nam do gwiazdek). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy groch lub ryż do obciążenia i wstępnie zapiekamy nasz spód ok. 10 min w 200st. C. W trakcie
charlotte gotujePrezentuje Wam dziś pomysł na karnawałowe danie. Proste w przygotowaniu, doskonałe w smaku! Pizzowe słoneczko, które zabłyśnie na Waszym stole niczym fajerwerki w tę magiczną noc! Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz: 1 op mrożonego szpinaku (450g), 6 łyżek kukurydzy 4 ząbki czosnku(...)słonecznik do posypania Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy
Podróż w kulinariatarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany(...)temperaturze pokojowej), mąkę, kakao, jajko, oraz jedną łyżkę cukru wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia
Miód i pieprzcoś ten element zaskoczenia. Zapraszam... Stopień trudności proste, marcepan może się ciężko rozcierać ja sobie pomogłam mikserem Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia, po zamknięciu w pudełka ciasto robi się mięciutkie. Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka płaska kardamonu 1 łyżeczka płaska imbiru(...)dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową oraz przyprawy. Miód, cukier i masło rozgrzać (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie
Kubki smakuzbliżającym się Sylwestrze, a co za tym idzie o serwowanym jedzeniu(pomijam tych co bawią się na sali). Dziś chciałam zaproponować fajną, szybką i smaczną przekąskę. Banalną, bo z ciasta francuskiego ale też oryginalną, gdyż z niezwykłymi połączeniami. Dwa różne smaki i tutaj naprawdę ciężko się zdecydować, który lepszy więc polecam zrobić właśnie dwa różne. Zapraszam... Stopień trudności prosty Skala(...)smaku 10/10 do palmierów polecam sos czosnkowy Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: SMAK NR 1 1 opakowanie ciasta francuskiego mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich drobno posiekanych 125 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub z paczki 1 białko jaja (opcjonalnie) Składniki: SMAK
Kubki smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – super przekąska na imprezę, Sylwestra, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Składniki: 400g szpinaku (świeży lub mrożony) 250g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku(...)300g ciasta francuskiego żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy wg przepisu znajdującego się tutaj: Farsz szpinakowy z fetą . Ostudzić farsz. Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o dowolnej wielkości (u mnie z reguły są to kwadraty o boku = 5cm). Na każdy kwadrat nałożyć farsz. Złożyć kwadrat na pół, by utworzyć trójkąt
Kulinarne Przeboje