Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 268Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko
moj przepis na
Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 197zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują. Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany. Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 100 g zimnego masła, 250 g mąki pszennej, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, mąka(...)najcieńszych), garść świeżego szpinaku, 3 jaja, 2 kopiaste łyżki śmietany 18%, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży tymianek. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy
Moniki Smakołyki
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 206Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc. 2. Rano na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Rano ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej chlebowej (tej samej co użyliśmy wieczorem do zrobienia zaczynu) 25 g soli cały wcześniejszy zaczyn Wykonanie: 1. Ciasto można zagnieść ręcznie lub mikserem. Wszystkie składniki(...)zagnieść, najlepiej zrobić to mikserem (10 min miksowania specjalną nakładką do wyrabiania ciasta). Ciasto będzie klejące, ale nie należy go zbytnio podsypywać mąką. 2. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania na 4 godz. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin). Ten zabieg
IMPRESJA SMAKU
Ambasador 415Pyszne i wykwintne ciasto o dostojnej nazwie Ambasador. Ponieważ dość dawno nie piekłam ciasta postanowiłam, że na ubiegły długi weekend majowy coś upichcę. Padło na Ambasadora- dlaczego, nie mam pojęcia. Długo się nad nim zastanawiałam bo wydawał mi się ciastem skomplikowanym, słyszałam o nim równie dużo dobrego. Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń(...)masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao Masa budyniowa: litr mleka 2 kostki masła 82% cukier (ewentualnie
Krakowskie smaki Ani
Ciasto z pomarańczą i granatem 223kolejny przepis z miesięcznika Good Food. Ciasto rewelacyjne, wilgotne i bardzo pomarańczowe. Robiłam też to ciasto ze zwykłymi pomarańczami ale nie wyszło tak dobrze jak z czerwonymi. Jeśli chcemy użyć zwykłych pomarańczy warto je wcześniej z karmelizować. Ciasto to najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe. forma: tortownica o średnicy ok. 20 cm. Składniki: 7 czerwonych pomarańczy 250 g masła(...)miodem, na który ułożyć cienkie plastry pomarańczy. Do miski przełożyć masło, 200 g cukru, 50 g miodu, migdały, proszek do pieczenia, sodę, jajka i jogurt. Całość utrzeć na gładkie ciasto a następnie dodać zmiksowaną miazgę pomarańczową i wymieszać. Ciasto ostrożnie przełożyć do tortownicy, tak żeby pomarańcze się nie przesunęły. Piec w temperaturze 180 o C przez 55 minut
Mama Gotuje
Chlebek na razowym zakwasie i co dziwne z maślanką :) 194zrobić, ale warto. Zapewniam Zakwas – mąkę wsypać do wysokiej miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli. ciepłą wodę. Wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą odstawić na 24 godziny. Można ciasto rozrobić na kilka sposobów – rozmieszać za pomocą mocnego robota kuchennego, w automacie do chleba, ale wyjąć ciasto przed zaczęciem procesu pieczenia. Można też ręcznie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe(...)znaczenia jak je rozrobicie trzeba to zrobić dobrze. Do przygotowanego wcześniej zakwasu wsypać mąki, ziarna, sól, maślankę, ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Nie spieszyć się, ciasto na chleb lubi być” dopieszczone „Ciasto musi być gładkie i lśniące. Ciasto jest dość rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć folią spożywczą. Rozłożyć ciasto do dwóch foremek lub jednej dużej, wysmarowanych olejem
Kuchnia Pokoleń
Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film 307Ciasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser. Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30 minut, po upieczeniu studzimy. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy
Smakowite Dania
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 204Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)przepis :) P.S. Bułeczki są najlepsze w dniu pieczenia. Składniki na 16 sztuk: ciasto 500 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru
Ugotować
Słynne ciasto z budyniową pianką 211świeżości na talerzu. Przepis Doroty oczarował mnie już dawno, w końcu więc zdecydowałam się go wypróbować. W zasadzie chyba nawet nie muszę pisać nic więcej. Wszyscy bowiem znają to ciasto; nie tylko blogerzy. Jeszcze w starej pracy jedna z koleżanek z zachwytem opowiadała mi o słynnej, budyniowej piance. Zgadzam się ze wszystkimi peanami pochwalnymi na cześć tego ciacha. Kruche(...)ciężko byłoby mi uwierzyć, szczerze mówiąc), najwyższy czas na nadrobienie braków. A może z jakimiś innymi owocami...? Ja do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz. Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami Składniki: (na formę 20x20 cm) kruche ciasto: 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 żółtka budyniowa
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe z cukinią 186Ciasto intensywnie czekoladowe i miękkie, 'napakowane' wyjątkowym dodatkiem- jakim jest starta cukinia, która kompletnie nie jest wyczuwalna w smaku, a jedynie sprawia, że ciasto jest wilgotne i treściwe, jak również dłużej zachowuje świeżość. Płatki migdałowe fajnie przełamują miękką strukturę ciasta, dodatek mlecznej czekolady nadaje przyjemną słodycz, zaś szczypta gałki muszkatołowej wyjątkowego charakteru. Do walorów smakowych dochodzi prostota w wykonaniu więc(...)pozostaje nic innego, jak wypróbować, i tym samym przekonać się czy podbije Wasze serce, tak samo jak popularne ciasto marchewkowe ?! :) Ciasto: * mąka pszenna- 1 szklanka * starta cukinia- 1 szklanka * olej- 2/3 szklanki * płatki migdałowe- 1/3 szklanki * jajka- duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 4 łyżki * kakao- 1 kopiasta łyżka * czekolada mleczna- 100 g * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * soda
Kraina Miodem Płynąca
rolada z kremem z mascarpone i kokosem 197stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem dopieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 -20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy
Domowy Smak Jedzenia
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem 272Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki wyszły bardzo pożywne a moja rodzinka zajadała ze smakiem pomimo tego, że były z pokrzywą. składniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki pszennej(...)brokuły rozgnieść widelcem. Dodać zmielony ser oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować ciasto naleśnikowe. Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać
Monia miesza i gotuje
Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. 351Dziś zapraszam Was na pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. Taki cynamonowy jabłecznik idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam, to ciasto w szczególności wielbicielom jabłek i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Idealna alternatywa dla bardziej tradycyjnych jabłeczników. Spróbujcie. Co najbardziej lubię w tym jabłeczniku? Ten wspaniały zapach cynamonu unoszący(...)się po całym domu podczas pieczenia… Ach… * Przepis ze starego, domowego zeszytu z moimi zmianami Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. 2016-04-20 14:37:15 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszki
Rafaello z mleczkiem kokosowym 229Zawsze znalazłam tylko taką zwykłą wersję tego ciasta, dwie warstwy biszkoptu i krem śmietanowy. Niedawno znalazłam na innym blogu taką wersję Rafaello i musiałam go czym prędzej wypróbować. Ciasto okazało się niesamowicie pyszne i jest zdecydowanie w pierwszej piątce naszych ulubionych ciast:) Lekki, kokosowy biszkopt na samych białkach pokryty jest kremem śmietanowo-czekoladowo- kokosowym. Wierzch wieńczy polewa z białej czekolady(...)rewelacja! Na kalorie nie zwracam uwagi i Wam też to radzę:) foremka 24x24cm Ciasto: 3 białka, 70g wiórków kokosowych, 70g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na blaszkę o wym. 24x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około
Z miłości do słodkości
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 220twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru(...)składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut w lodówce. MASA SEROWA: - 2 całe jajka - 1 kg sera na sernik - 3/4 szklanki mleka - 1 laska wanilii - 1 opakowanie cukier cytrynowy Delecta - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. ORZECHY W KARMELU: - 1 szklanka orzechów
SMYKWKUCHNI