wlewam letnie mleko, dodaję drożdże i mieszam. Miskę z wymieszanymi drożdżami z mlekiem odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach do mleka z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto, mieszam je łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut aż stanie się gładkie i lśniące – jeżeli ciasto kleiło(...)się zbytni do blatu to podsypujemy mąką i nadal wyrabiamy. Wyrobione ciasto wkładam do lekko oprószonej mąką miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia (tak żeby podwoiło swoją objętość). Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebsześć łyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną razową i zwykłą, posiekane na płatki suszone pomidory, oliwę, oraz sól. Całość(...)mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy
Miód i pieprzKolejna propozycja na pizzę. Tym razem zapraszam na pizzę Capriciosa. Pyszny sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarki. Dla mnie pizza idealna :) Składniki ciasta na pizzę: 2 szklanki mąki (500 ml) 1 torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki farszu: sos pomidorowy do pizzy - przepis(...)mozzarella 4 plasterki szynki 130 g pieczarek łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu. Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż przestanie lepić się
Smak mojego domuDonauwelle - klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty(...)kuchni śląskiej i wielkopolskiej znajdziesz wiele inspiracji kulinarnych, ponieważ kuchnie te wzajemnie się przenikają. Wymagane jest wklejenie banerka podanego pod przepisem lub pobranego ze strony akcji. Składniki na ciasto: 3 jajka L 175 g cukru/ksylitolu 175 g oleju 175 g mleka 350 g mąki pszennej, orkiszowa 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka dodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stosowaną ją do wypieków. Ponieważ cukier był wówczas bardzo drogi, do słodzenia wypieków używano właśnie marchwi, w której zawartość cukru jest o wiele większa, niż w innych warzywach. Renesans ciasta marchewkowego nastąpił w połowie XX wieku, w Wielkiej Brytanii na skutek racjonowania żywności w czasie II Wojny Światowej. Fala emigracji przeniosła ten popularny deser na teren USA. Jako niezwykle smaczne(...)tanie ciasto stało się szybko ulubionym deserem anglosaskim a organizacja Food Network uznała ten deser za jedno z pięciu najpopularniejszych ciast. W każdym kraju, w jakim to ciasto się wypieka przepisy się nieco różnią. W Polsce popularna jest wersja „piernikowa” z dodatkiem przypraw korzennych i właśnie taką wersję chciałem dzisiaj zaprezentować. Składniki: 1 szklanka drobno startej marchwi
Jacob Tastessobotnie przedpołudnie zapraszam Was na fantazję truskawkowo- serową, czyli pyszny sernik z musem truskawkowym. Jutro Walentynki, więc koniecznie musicie przygotować to ciasto dla swojej drugiej połówki. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki, 1/2 kostki margaryny, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, Masa serowa: 700g mielonego białego sera, 5 jajek, 100g masła, 2/3 szklanki cukru(...)łyżki budyniu śmietankowego, Mus truskawkowy: 600g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 1 szklanka śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, truskawki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm
Tradycyjna kuchnia Kasiciepłej wody łyżeczka drobnej soli Sposób wykonania: Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, wkruszyć drożdże, dodać zakwas i wodę. Całość najpierw wymieszać w misce, a następnie przełożyć ciasto na blat oprószony mąką. Zagniatać krótko tylko do połączenia składników. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić(...)objętość. Następnie ciasto należy odgazować – wbić w nie pięść – przełożyć na blat i chwilę wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać niewielką ilością mąki. Uformować kulę i ułożyć ciasto na blasze do pieczenia. Ja przykryłam ciasto miską, której brzegi natłuściłam olejem, aby nie przywarło ciasto. Można też ciasto przełożyć do blaszki lub koszyka do wyrastania chleba. Odstawić
Niebieski kubek z kawasześć łyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, otręby pszenne, oliwę, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody(...)powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy
Miód i pieprzoliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Dowolne składniki na pizze Moje składniki: 200 g pieczarek 100 g szynki 1 cebula Pomidor Mozzarella Wykonanie: Są dwie szkoły rozrabiania ciasta do pizzy. Jedna mówi o zrobieniu zakwasu, a potem dodaniu reszty składników. Natomiast druga mówi aby dodać wszystko na raz, a potem odstawić ciasto do wyrośnięcia. Podam wam drugi sposób(...)Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy: Przesianą mąkę (450 g - resztę zostawmy sobie do podsypania), sól, cukier,przyprawy, olej. Wyrabiamy ciasto. Gdyby się nam kleiło w rękach zawsze możemy dodać nasz zapas mąki. Ciasto dzielmy na dwie części. Smarujemy kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto
W Moim Magicznym Domuwanilią oraz sól. Wstawiamy na ogień, mieszamy do rozpuszczenia się masła i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki do momentu, aż ciasto będzie gładkie, i będzie odchodziło od garnka. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy jajka, za każdym razem mieszamy, wtłaczamy je w ciasto. Mieszamy, aż cisto będzie gładkie. Przekładamy(...)rękawa cukierniczego z tylką 1M i wyciskamy na wcześniej przygotowane papierki, formując okręgi. Ciasto razem z papierem przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Następnie polewamy lukrem
Domowy Smak Jedzeniaupadnie trzy razy. Jak coś się da rozlać, to też owszem dam radę. Po takim pączkowaniu nawet nie powiem, że jestem brudna. Ja jestem upieprzona od łokci, po kawałki ciasta i cukier puder we włosach. Mimo wszystko cały ten rytuał pączkowania ma w sobie coś hipnotyzującego. A pierwszy kęs świeżo usmażonego pączka potwierdza, że było warto. Dlatego zanim się(...)jednej osobie. Ja przepis nieco zmodyfikowałam. Pączki nadziewałam dopiero po upieczeniu, jak dla mnie to znacznie ułatwia sprawę. Kuleczki formowałam ręcznie odważając (ciut większe niż w oryginale) porcje ciasta. Jeśli jednak wolicie ciasto można rozwałkować i wycinać szklanką kółka. W przepisie pojawia się też kieliszek spirytusu. I choć staropolskie kielichy na pewno były dość pojemne, to ja dałam "tylko
Pełny talerzkcal | 11 g białka | 82 g węglowodanów | 35 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. WERSJA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI – ZACZYN (3 + 15 min) Przy świeżych drożdżach trzeba zrobić zaczyn, ale ciasto szybciej rośnie niż w przypadku użycia suszonych. W sesji fotograficznej robiliśmy przepis z drożdży suszonych, ale polecamy skorzystanie ze świeżych. Do miski dodajemy pokruszone świeże drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru (resztę(...)ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Po tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość, jeśli tak się stanie to dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta (oprócz masła) i przechodzimy do punktu nr 3. 2. WERSJA Z SUSZONYMI DROŻDŻAMI (2 min) Suszone drożdże mieszamy z mąką, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko i dolewamy letnie mleko. Przechodzimy
Nerds Kitchenżółtek, najlepiej z wiejskich jaj - 3 łyżki cukru - 1 łyżka octu - szczypta soli Dodatkowo: - tłuszcz do smażenia - cukier puder do posypania 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt się klei do dłoni podsypujemy je mąką, jeśli jest za suche można dodać odrobinę śmietany. Wyrobione ciasto będzie dość twarde i lekko wilgotne. A teraz część najważniejsza, czyli(...)wybijanie wałkiem ciasta!. Mocne uderzenia wałkiem w ciasto i składanie go w kopertę sprawi, że pojawią się pęcherzyki powietrza, po. ok. 15 minutach intensywnych uderzeń ciasto będzie gotowe do wałkowania. 2. Ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy bardzo cienko podsypując mąką. Gotowy płat ciasta kroimy w wąskie pasy o długości ok. 8-10 cm, nacinamy na środku i przewlekamy ciasto
Apetyczna babeczkaTłusty Czwartek ani jednego pączka, ten będzie skazany na niepowodzenia przez cały rok. Mój sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka oraz żółtka ze swojskich jajek. Ponadto ciasto musi być dobrze wyrobione. Pączki zawsze wychodzą pulchne i żółciutkie w środku. Specjalnie na dzisiejszą okazję przełożyłam je pysznym kremem i polałam czekoladą. W taki dzień jak dziś, warto(...)liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 4 żółtka, 20g drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 płaska łyżka cukru kryształu, 550-600g mąki tortowej Młynomag, 50g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, Krem: 300ml śmietany 36%; 1 łyżka cukru pudru, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kakaowa posypka do dekoracji, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasisześć łyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, ziarna czarnuszki, melasę,oraz sól. Całość mieszamy(...)dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego
Miód i pieprz