dodałam do niej płatki róż w cukrze. Ta róża to taki symbol miłości i postanowiłam ją dodać do masy serowej. I powiem Wam kochani to był strzał w dziesiątkę! Ciasto jest rewelacyjne, dla każdego maniaka i miłośnika wypieków idealne. I do wyrażenia nasz uczuć do bliskiej nam osobie. ;-)))) Polecam Kochani wszystkim Zakochańcom! ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 80 g masła(...)mąki - 40 g mleka w proszku - 1 jajko - łyżka lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 2 łyżki cukru pudru Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 150 g sera białego - 50g serka homogenizowanego - 1 jajko - przyprawa do sernika Delecta - 5 łyżek mleka 3,2% tłuszczu - 2 łyżki czubate cukru pudru ponadto: płatki róż
SMYKWKUCHNIchoć miałam zrobić ptysie, podkusiło mnie aby usmażyć na oleju i wyszły pyszne pączki, które są zniewalające w smaku, na drugi dzień zachowują swoją świeżość i miękkość, polecam !!! SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 8 łyżek cukru pudru, 3-4 łyżki gorącej(...)wody Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia, pergamin WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski. Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Pergamin tniemy
słodki bratekbyła polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam po ten, sprawdzony, niezawodny. I polecam go serdecznie! Składniki: (na blaszkę 35x25cm) CIASTO: 200g masła czubata łyżka smalcu 1 szklanka cukru 1/2 kg mąki tortowej 1/2 łyżki śmietany 18% 4 żółtka 1 całe jajko 1 płaska łyżka proszku do pieczenia odrobina drożdży MASA(...)goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej sok i skórka z 1 cytryny* Przygotowanie: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtka oraz śmietanę i drożdże. Zarobić
Cakes By Kejtdnia. Kusząca perspektywa, nieprawdaż...? I choć nie dokładnie to było moją motywacją, właśnie taki cel postanowiłam osiągnąć. Robić w życiu to, co kocham. Czyli po prostu uszczęśliwiać ludzi ciastami. Czy może być coś przyjemniejszego...? Okazuje się jednak, że stare powiedzenie, którego nie raz używała Babcia w stosunku do zjadanej przeze mnie ilości pączków, że co za dużo, to niezdrowo(...)proste serwetki. Każda udana wprawiała mnie w prawdziwą euforię! Później jakoś straciłam zapał... Aż do teraz. W końcu dorosłam do tego, żeby otworzyć się przed Wami. Zamiast ciast, na blogu będę pokazywała teraz to, co wychodzi spod mojej igły. Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną; kto wie, może ktoś z Was odkryje w sobie chęć do haftowania...? Na osłodzenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewody 60 g oleju rzepakowego 5 g soli dodatkowo: olej rzepakowy do posmarowania chlebków WYKONANIE Wszystkie składniki wymieszać dobrze w misce i wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić ciasto na 30-60 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 części po 100 g. Każdy kawałek rozwałkować (mniej więcej na prostokąt), po czym posmarować z góry(...)razie gdy zrobi się w trakcie smażenia zbyt wysoka kieszeń powietrzna, to docisnąć ją lekko). Fotorelacja z przygotowywania chlebków. Składniki na roti umieszczone w misce. Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielone na 8 części. Rozwałkowane ciasto, które należy zrolować zaczynając od dłuższej strony. Zrolowane ciasto. Zrolowane ciasto zawinięte w spiralę. Dociśnięta ręką, a następnie rozwałkowana spirala. Pieczenie chlebków. Smacznego
Passions hobbies lifePyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina. Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;) Porcja: forma(...)Czas przygotowania: 55 minut Składniki: Ciasto 160 g mąki pszennej 80 g masła 50 g migdałów blanszowanych 2 łyżki zimnej wody łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli masło do natłuszczenia formy 2 łyżki mąki do posypania formy Nadzienie 800 g jabłek 40 g brązowego cukru
SzczyptaSmaQzawsze staram się, aby na moim blogu znalazły się różnorodne przepisy dla każdego. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową pizze a la bolognese na ziołowym cieście. Przygotowanie nie sprawi Wam kłopotów, a efekt... powinien zadowolić nawet największego fana pizzowych smaków. U mnie zresztą tak było ;) To był naprawdę smaczny i udany wieczór. Zapraszam Was, więc do spróbowania(...)obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, przyprawy. Dodajemy ciepłą (! ale nie gorącą) wodę i odrobinę oleju (około łyżeczki). Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją
Słodkie okruszkijeśli jednak chcemy dodać do niego bezy najlepiej upiec je wcześniej (trwa to ok 90 minut), można też zrezygnować z bez i ozdobić mazurka np. pistacjami, owocami. Składniki: na ciasto - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2/3 szklanki oleju kokosowego (o stałej konsystencji), - 4 łyżki cukru, - 1/2 łyżeczki soli, - 5 - 6 łyżek zimnej wody(...)bezy możecie upiec wg tego przepisu, tym razem zrobiłam bezy całkowicie na oko i dodałam do nich 1 łyżkę mąki z tapioki - wyszły super. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta, jeśli robi to za nas robot planetarny wrzucamy wszystkie składniki i ucieramy hakiem, gdy robimy to ręcznie najlepiej jest najpierw posiekać suche składniki nożem, dodać wody i krótko wyrobić. Ciasto
Co na wege obiad?podzielić się zbiorem moich przepisów Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś przepisik, który wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik(...)makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb
Kuchnia ŁukaszaRecenzja formy silikonowej Dzięki uprzejmości sklepu internetowego pysznapaczka.pl otrzymałam silikonową formę w kształcie kurczaka wielkanocnego do pieczenia ciast i przygotowania deserów. Przetestowałam formę i dzielę się opinią. Forma ładna i solidna. Wymiary : wysokość: 28 cm, szerokość 22 cm, wysokość 4 cm. Smarujemy formę tłuszczem , tylko przed pierwszym użyciem . Ciasto szybciej się(...)bać, jest rewelacyjna i można ją wykorzystywać zarówno w lodówce i zamrażarce Ja bardzo się bałam , użyć pierwszej formy silikonowej, myślałam że forma mi się stopi, a ciasta będą miały brzydki zapach gumy. Przekonałam się na własnym doświaczeniu , że tak nie jest. Ja już od dawna piekę ciasta w formach silikonowych i jestem z nich bardzo zadowolona. Odkąd
Kuchnia DanusiMazurek smakuje obłędnie. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno pachnie migdałami. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, nawet letnie może pęknąć. Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru(...)puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąt. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je po skosie na całości ciasta
Gotowanie i blogowanieantydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość w nas pobudzają, bo za silnie działający afrodyzjak są uznawane i dlatego w „świecie jajek”, są doceniane. Składniki: ciasto na okrągłą formę ok. 30 cm: 270 g mąki, 100 g masła, 1 duże jajko, szczypta soli, opcjonalnie 2 łyżki wody, masa: 2 jajka kurze, 100 ml śmietanki(...)sera sałatkowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie), ½ mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry), 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ponadto: ok. 13 jajek przepiórczych , kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy
Moniki Smakołykibyły to Słodkie pisanki , mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami : jajo, kurczak, baranek i królik. Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże(...)łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru sok z 1/2 limonki 1 łyżka gorącej wody Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej. Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem
Grunt to przepis!międzyczasie dodać sól do pozostałej letniej wody, przesiać mąkę. Na środku mąki zrobić dołek wlać do niego nasze lekko wyrośnięte drożdże, olej oraz prawie całą letnią wodę. Wyrobć ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podlać resztą wody. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Tak przygotowanym ciastem rzucić mocno i kilkakrotnie o podstawę na której jest przygotowywane. Wywinąć(...)obustronnie pod spód i odstawić do wyrośnięcia. Naczynie , w którym ma podwoić swoją objętość ciasto, przykryć folią spożywczą lub włożyč do czystego woreczka plastikowego, reklamówki i odstawić w ciepłe miejsce np do zamkniętego piekarnika. Ciasto powinno wyrastać około 5 godzin, ponieważ krótszy czas często powoduje niestrawność - po spożyciu źle wyrośniętego wyrobu. Ciasto podzielić na trzy równe części , uformować
zielonacukinkajest przesłodzony ale mleko w proszku ma dość mdły smak dlatego dobrze jest je przełamać czymś kwaśnym. Dlatego pod mleczną polewę wyłożyłam cienką warstwę dżemu pomarańczowego. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na nadzienie: 50 g mleka w proszku 50 g masła 75 g cukru pudru(...)wrzątku 2 łyżki dżemu pomarańćzowego dekoracja: płatki migdałowe 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół spodu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia