ciasto - 160969 przepisów (strona:1621/10732)

Przepisy na Wielkanoc 297

podzielić się zbiorem moich przepisów Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś przepisik, który wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik(...)makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej  Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb

Kuchnia Łukasza
Recenzja formy silikonowej oraz frużeliny czarna jagoda w żelu 159

Recenzja  formy silikonowej  Dzięki uprzejmości sklepu internetowego  pysznapaczka.pl  otrzymałam silikonową formę  w kształcie kurczaka wielkanocnego do pieczenia ciast i przygotowania deserów. Przetestowałam formę i dzielę się  opinią. Forma ładna i solidna.  Wymiary : wysokość: 28 cm, szerokość 22 cm, wysokość 4 cm. Smarujemy  formę tłuszczem , tylko  przed pierwszym użyciem . Ciasto szybciej się(...)bać, jest rewelacyjna i można ją wykorzystywać zarówno w lodówce i zamrażarce  Ja bardzo się bałam , użyć pierwszej formy silikonowej, myślałam że forma mi się stopi, a ciasta będą miały brzydki zapach gumy. Przekonałam się na własnym doświaczeniu , że tak nie jest. Ja już od dawna piekę ciasta w formach silikonowych i jestem z nich bardzo zadowolona. Odkąd

Kuchnia Danusi
Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach 146

Mazurek smakuje obłędnie. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno pachnie migdałami. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, nawet letnie może pęknąć. Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru(...)puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąt. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je po skosie na całości ciasta

Gotowanie i blogowanie
Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami 132

antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość  w nas pobudzają, bo za silnie działający afrodyzjak są uznawane i dlatego w „świecie jajek”, są doceniane.  Składniki: ciasto na okrągłą formę ok. 30 cm: 270 g mąki, 100 g masła, 1 duże jajko, szczypta soli, opcjonalnie 2 łyżki wody, masa: 2 jajka kurze, 100 ml śmietanki(...)sera sałatkowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie), ½ mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry), 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ponadto: ok. 13 jajek przepiórczych , kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy

Moniki Smakołyki
Ciasteczka wielkanocne z Grześków 324

były to Słodkie pisanki , mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami : jajo, kurczak, baranek i królik. Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże(...)łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru sok z 1/2 limonki 1 łyżka gorącej wody Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej. Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem

Grunt to przepis!
Ciasto na pizzę - Pizza 159

międzyczasie dodać sól do pozostałej letniej wody, przesiać mąkę. Na środku mąki zrobić dołek wlać do niego nasze lekko wyrośnięte drożdże, olej oraz prawie całą letnią wodę.  Wyrobć ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podlać resztą wody. Ilość wody zależy od wilgotności mąki.  Tak przygotowanym ciastem rzucić mocno i kilkakrotnie o podstawę na której jest przygotowywane. Wywinąć(...)obustronnie pod spód  i odstawić do wyrośnięcia. Naczynie , w którym ma podwoić swoją objętość ciasto, przykryć folią spożywczą lub włożyč do czystego woreczka plastikowego, reklamówki i odstawić w ciepłe miejsce np do zamkniętego piekarnika.  Ciasto powinno wyrastać około 5 godzin, ponieważ krótszy czas często powoduje niestrawność - po spożyciu źle wyrośniętego wyrobu. Ciasto podzielić na trzy równe części , uformować

zielonacukinka
mazurek z mlekiem w proszku 146

jest przesłodzony ale mleko w proszku ma dość mdły smak dlatego dobrze jest je przełamać czymś kwaśnym. Dlatego pod mleczną polewę wyłożyłam cienką warstwę dżemu pomarańczowego.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na nadzienie: 50 g mleka w proszku 50 g masła 75 g cukru pudru(...)wrzątku 2 łyżki dżemu pomarańćzowego dekoracja: płatki migdałowe 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół spodu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 109

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao  0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 3 jajka 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 50 dag sera białego Przygotowanie: Ser biały skręcić(...)razy. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde

Ciastka - domowe słodkości
Szybkie małe mazurki orzechowe 145

mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami(...)dokładnie wylepić foremkę na grubość około 2 mm (lub mniej). Ciasto podczas pieczenia rośnie wypełniając dokładnie całe foremki. Foremki z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto). Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Chłodne ciasto wyciągamy z foremek. Masę orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy

Słodkie okruszki
Ciasto marchewkowe (Fit) 164

Uwielbiam ciasta marchewkowe i jak tylko znajdę jakiś nowy przepis od razu musze go wypróbować. Tym razem sięgnęłam po nieco chudszą wersje tego ciasta. Mniej kaloryczne, nie znaczy wcale gorsze w smaku. Wręcz przeciwnie. Ciasto jest miękkie, mokre w środku, po prostu wyśmienite :) Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie Ilość porcji: Duża blacha Składniki: Na ciasto: 280g mąki pełnoziarnistej(...)drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do masy jajecznej i ostrożnie mieszamy. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach, dodajemy do ciasta wraz z wiórkami kokosowymi.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut do tzw „suchego patyczka”w temperaturze

Kolizje Smaków
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 168

drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto tak naprawdę wystarczy dokładnie wymieszać(...)upieczeniu pieczywo razowe nie będzie się kruszyć. Miskę przykrywam folią aluminiową i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę ( czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym pozostawicie ciasto – im cieplejsze tym krótsze wyrastanie ). Gdy ciasto podwoi objętość odgazowuję je wbijając w nie pięść. Posypuję blat niewielką ilością mąki, wykładam ciasto i formuję z niego kulę, którą spłaszczam. Kroję

Niebieski kubek z kawa
Babka "z jajem" 181

żółtka, jedno całe jajko, wanilię i miksujemy. Do utartych jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie. Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy(...)barwnik i wyrabiamy a do dużej części dodajemy namoczone nasiona chia i kakao i wyrabiamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Białe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim uformowany wałek z żółtego ciasta i zwijamy w rulon. Na dno natłuszczonej formy wykładamy połowę ciemnego ciasta. Na nim wałek z ciast jasnych. Przykrywamy pozostałym ciemnym ciastem

Maminek kulinarny
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 258

Składniki na ok. 42 średnie pierogi: Ciasto (przepis pochodzi od pani Janiny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka(...)dodaj czosnek. Usmażone warzywa dodaj do kaszy. Dodaj też zioła i wymieszaj. W dużej misce lub na stolnicy wysyp mąkę. Dodaj sól i olej, a potem partiami wodę. Zarób ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Samo będzie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 15 minut. Mięso mielone dodaj do kaszy i warzyw. Dodaj przyprawy i dokładnie

Anioszek w kuchni
Papryka faszerowana w cieście francuskim 121

długo myślałam, a zrobiłam raz dwa i wcale nie z tym nad czym tak dumałam ;-) Jak zwykle wyszło łatwo, szybko, smacznie i nawet całkiem ładnie ;-) Papryka faszerowana w cieście francuskim PAPRYKA FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1 papryka 1 kiełbaska chorizo 1 jajko na twardo 4 plastry sera żółtego 1/2 opakowania ciasta francuskiego Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo(...)wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo z jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek bądź inną zieleninkę ;-) Ciasto francuskie przekrawamy na pół i na każdej z połówek na środku układamy paprykę (żółtym serem do góry). Boki ciasta nacinamy w paski około 1cm szerokości - wzdłuż linii ciasta (po każdej stronie

peggiwkuchni
Kręcone ciasto z rabarbarem 123

Kręcone ciasto z rabarbarem Blacha 21 x 31 cm 1kg mąki pszennej 5 jaj 250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej) 1,5 szklanki brązowego cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli ok 700g rabarbaru Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy(...)misce mieszamy żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek

peggiwkuchni