ciasto - 160969 przepisów (strona:1618/10732)

Ciasto z dyni 167

Masz ochotę na ciasto  chcesz, by było zdrowe i smaczne. Poza ciastem jogurtowym, fit kokosankami, fit serniczkiem czy czekoladowym torcikiem polecam ciasto z dyni. Jest mokre i smaczne, a czekoladowy topping idealnie się komponuje z masą. PRZEPISY NA FIT CIASTA i DESERY znajdziecie w kategorii FIT DESERY - KLIK SKŁADNIKI CIASTO dynia - 500 g 2 białka jaj 100g mąki(...)cieciorki TOPPING 2 żółtka 1-2 łyżeczki czekoladowego dipu Waldenfarms KROK PO KROKU CIASTO Dynię pokrój i zblenduj z mąką. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą i delikatnie wymieszaj. Przelej do silikonowej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. TOPPING Wymieszaj żółtka z dipem. Po 40 minutach wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika. Rozlej

Tetiisheri
Cynamonowa kostka w czekoladzie 102

Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu 150 g mlecznej czekolady ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki białego cukru 1 jajko ⅓ szklanki oleju roślinnego ¾ szklanki maślanki ekstrakt lub aromat waniliowy Polewa: 100 g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki tortowej, łyżka masła garść ulubionych orzeszków Przygotowanie W dużej misce połącz(...)wymieszaj jajko z olejem, maślanką i wanilią. Przelej mokre składniki do miski i razem wszystko dokładnie wymieszaj. Czekoladę okrój na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Do miski z ciastem przerzuć pokrojoną czekoladę i delikatnie ją wmieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj kwadratową formę, boki posmaruj odrobiną masła, a na dół kawałek papieru do pieczenia, żeby po upieczeniu ciasto

Kocham Czekoladę
Ciasto Bananowe 167

ostatnim, pysznym cieście marchewkowym, idąc za ciosem zrobiłam kolejne. Tym razem ciasto bananowe, z puszystym kremem, tym samym, którego użyłam w cieście marchewkowym. Całość oceniam na szóstkę z plusem Blaty bananowe są wilgotno-puszyste, delikatny krem podrasowany szczyptą cynamonu idealnie je spaja, tworząc przepyszny bananowy torcik. Polecam bardzo.   Składniki na ciasto: 2 banany dojrzałe, rozgniecione 2 łyżeczki soku(...)jabłkowy. Ucieramy. Partiami na zmianę z mlekiem dodajemy wymieszane suche składniki. Całości ucieramy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto po równo. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostudzenia.   Krem: 140 g masła 250 g cukru pudru

Made By Mom And Son
Ciasto z rabarbarem 127

Rabarbar..trza korzystać ile się da...no i znów zrobiłam ciasto..pomysł na nie podpatrzyłam  tutaj ...ja rabarbar -trochę wymieszałam z ciastem, a resztę wyłożyłam na wierzch..no i do ciasta dodałam maczek, płatki i inne dodatki  Delecta. Ciasto krojone na ciepło i nie wygląda zbyt pięknie. 1 kostka margaryny 2 szkl. mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, dodać trochę rabarbaru i dodatków do ciasta, wymieszać. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem,  na wierzch wyłożyć resztę  rabarbaru. Piec w temperaturze  185º przez około

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowe odwrócone ciasto limonkowe z bananami, 155

Idealne ciasto na weekend powinno być lekkie, ale i smaczne. Dzisiaj proponuję ciasto odwrócone na białkach z limonką i bananami. Ciasto jest bezglutenowe.Cechą tego wypieku jest jego puszysta konsystencja oraz cytrusowy smak, który dobrze komponuje się z bananami. Wykonanie ciasta jest szybkie i nie przysparza kłopotów podczas pieczenia, pomimo użycia mąki ryżowe. Przepis świetnie sprawdza się w sytuacjach(...)ubijać białka dodając po 1 łyżce cukier wymieszać do rozpuszczenia.  3. Mąkę przesiać z proszkiem oraz sodą i delikatnie dodać do białek mieszając szpatułką.  4. Do ciasta dodać skórkę z sokiem z limonki oraz wlać olej. Wymieszać delikatnie jedynie do połączenia inaczej piana zacznie opadać.  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i oprószyć bułką tartą

vaniliowoczekoladowa
Chlebek truskawkowy 103

Pyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa, wyjdzie wyśmienite słodkie ciasto. Do ciasta używamy żółtek. Białka, aby nic się nie zmarnowało, możecie upiec bezę.   Chlebek truskawkowy Danie Ciasto , Pieczywo , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki(...)masło 300 g truskawki 2 łyżki migdały płatki 50 g jogurt naturalny 150 ml mleko Sposób przygotowania 3/4 cukru, drożdże, mleko, masło i mąkę ugniatamy na zwarte ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Truskawki kroimy na kawałki, podgrzewamy w rondelku z dodatkiem cukru waniliowego i płatków migdałowych. Zdejmujemy z ognia, dokładamy jogurt, mieszamy, czekamy

Kucharzyca
Domowa pizza 82

Ciężko było..... ale nie z pieczeniem tylko z ustaleniem dodatków do pizzy :) Więc postanowiliśmy zrobić swoje połowy :) Z tych proporcji można zrobić 2 duże pizze. Ja jedną część ciasta zamroziłam.  Składniki na ciasto do pizzy: 50 dag świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody  450 g mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka solo oliwa(...)około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć. Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. Po czasie dodajemy drożdże, całość mieszamy. Na oprószoną mąką stolnicę ugniatamy z masy ciasto na jednolitą konsystencję. Formujemy dwie kulki smarujemy oliwą i odkładamy na około 30 minut ( do czasu aż ciasto urośnie) Przykryłam ciasto ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie oprószamy ponownie stolnicę mąką

Kukuleczki
CIASTO DOTYK ANIOŁA 182

Drugie z moich sobotnich ciast imprezowych. Kolejne ciasto, które wzbudziło zachwyt. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nazwa dotyk anioła idealnie pasuje do tego ciacha, jest bardzo delikatne, wilgotne i każdego dnia zaskakujące swym cudownym smakiem. Dla mnie, to był zdecydowany faworyt wśród tych wszystkich pyszności. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Zmniejszyłam tylko ilość cukru (preferuję ciasta nieprzesłodzone) i pominęłam proszek(...)pieczenia (ciasto wyrosło i bez niego), zmieniłam także ilości mąki (ziemniaczaną pominęłam, gdyż nie dodaję jej nigdy do swych biszkoptów). Dla porównania podaję wersję oryginalną i moją własną. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki ciasta: wersja oryginalna: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 135g mąki  - 220g cukru  - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku

Smaczne Zdrowe
CZEBUREKI (ЧЕБУРЕКИ) 505

nazwać czebureki takim typowym ukraińskim fast foodem.  Polecam spróbować zrobić takie czebureki w domu - robi się je szybko, są sytne i naprawdę smaczne. Do przygotowania czeburekow będziemy potrzebować: Ciasto  (prawie takie same jak na pierogi): 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody  1 łyżka spirytusu lub octu (po to by ciasto wchłaniało mniej tłuszczu(...)opcjonalnie * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. farsz: 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowina+cielęcina) - w orginale czebureki robi sie z baranina.  2 średnie cebule 1 szklanka zimnej przegotowanej wody (250 ml) sol pieprz olej

Kulinarnie z Polką na Kresach
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 189

Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko

moj przepis na
Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 129

zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.  Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany.  Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 100 g zimnego masła, 250 g mąki pszennej, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, mąka(...)najcieńszych), garść świeżego szpinaku, 3 jaja, 2 kopiaste łyżki śmietany 18%, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży tymianek. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 146

Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc. 2.     Rano na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Rano ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej chlebowej (tej samej co użyliśmy wieczorem do zrobienia zaczynu) 25 g soli cały wcześniejszy zaczyn Wykonanie: 1.     Ciasto można zagnieść ręcznie lub mikserem. Wszystkie składniki(...)zagnieść, najlepiej zrobić to mikserem (10 min miksowania specjalną nakładką do wyrabiania ciasta). Ciasto będzie klejące, ale nie należy go zbytnio podsypywać mąką. 2.     Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania na 4 godz. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin). Ten zabieg

IMPRESJA SMAKU
Ambasador 349

Pyszne i wykwintne ciasto o dostojnej nazwie Ambasador.  Ponieważ dość dawno nie piekłam ciasta postanowiłam, że na ubiegły długi weekend majowy coś upichcę. Padło na Ambasadora- dlaczego, nie mam pojęcia. Długo się nad nim zastanawiałam bo wydawał mi się ciastem skomplikowanym, słyszałam o nim równie dużo dobrego.  Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń(...)masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;)  Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru  pół szklanki mąki pszennej  4 łyżki kakao  Masa budyniowa: litr mleka 2 kostki masła 82% cukier (ewentualnie

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z pomarańczą i granatem 172

kolejny przepis z miesięcznika Good Food. Ciasto rewelacyjne, wilgotne i bardzo pomarańczowe. Robiłam też to ciasto ze zwykłymi pomarańczami ale nie wyszło tak dobrze jak z czerwonymi. Jeśli chcemy użyć zwykłych pomarańczy warto je wcześniej z karmelizować. Ciasto to najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe. forma: tortownica o średnicy ok. 20 cm. Składniki: 7 czerwonych pomarańczy 250 g masła(...)miodem, na który ułożyć cienkie plastry pomarańczy. Do miski przełożyć masło, 200 g cukru, 50 g miodu, migdały, proszek do pieczenia, sodę, jajka i jogurt. Całość utrzeć na gładkie ciasto a następnie dodać zmiksowaną miazgę pomarańczową i wymieszać. Ciasto ostrożnie przełożyć do tortownicy, tak żeby pomarańcze się nie przesunęły. Piec w temperaturze 180 o C przez 55 minut

Mama Gotuje
Chlebek na razowym zakwasie i co dziwne z maślanką :) 138

zrobić, ale warto. Zapewniam Zakwas – mąkę wsypać do wysokiej miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli. ciepłą wodę. Wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą odstawić na 24 godziny. Można ciasto rozrobić na kilka sposobów – rozmieszać za pomocą mocnego robota kuchennego, w automacie do chleba, ale wyjąć ciasto przed zaczęciem procesu pieczenia. Można też ręcznie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe(...)znaczenia jak je rozrobicie trzeba to zrobić dobrze. Do przygotowanego wcześniej zakwasu wsypać mąki, ziarna, sól, maślankę, ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Nie spieszyć się, ciasto na chleb lubi być” dopieszczone „Ciasto musi być gładkie i lśniące. Ciasto jest dość rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć folią spożywczą. Rozłożyć ciasto do dwóch foremek lub jednej dużej, wysmarowanych olejem

Kuchnia Pokoleń