ciasto - 162020 przepisów (strona:1609/10802)

Powielkanocny śnieg i wieniec drożdżowy. Truskawkowo-pistacjowy 160

piszą się niemal same. Przed i w trakcie Świąt miałam prawdziwie urwanie głowy. Zupełnie nie ogarnęłam się z przepisami, życzenia składałam na ostatnią chwilę. Dlatego dzisiaj jeszcze pokażę Wam ciasto, które stworzyłam z myślą o Wielkanocy, ale które równie wspaniale sprawdzi się w roli smakołyku na czerwcowy piknik, kiedy truskawki są najsmaczniejsze. Zamiast puszystej, dorodnej baby stworzyłam równie efektowny, drożdżowy(...)pistacjowego odkryłam, że mogę go kupić w markecie w mojej mieścinie, zaopatrzyłam się (na zapas) w kilka słoiczków, i teraz namiętnie dodaję go do wszystkiego. Drożdżowemu też się dostało. Ciasto wyszło mięciutkie i przyjemnie przyjemnie maślane, a nadzienie ze słodkiego kremu i całkiem już smacznych truskawek pasuje tutaj idealnie. Słodka, cukrowa skorupka i chrupiące kawałki orzeszków tylko dodają mu atrakcyjności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Calzone z kurczakiem 196

Calzone   jest to potrawa kuchni włoskiej.   Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie . Oryginalne jest z ciasta drożdżowego, ja zrobiłam ten pyszny pieróg z ciasta kruchego. Przepis na ciasto pozyskałam od mojej przyjaciółki Krysi. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. SKŁADNIKI: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka(...)startego sera żółtego 1 cukinia 2 cebule sól pieprz mieszanka przypraw kuchni włoskiej 1 łyżka masła klarowanego 30 dag piersi z kurczaka WYKONANIE: z podanych produktów przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy do jednolitej masy, odkładamy do lodówki na 2-3 godz. paprykę, cukinię, pomidory, cebulę  kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym,  dodajemy wszystkie przyprawy

Kuchnia Beaty
Jaglana babka drożdżowa 197

Babka drożdżowa z dodatkiem kaszy jaglanej, dzięki której ciasto zachowuje dłużej świeżość. Babka jest puszysta, miękka i delikatna przez kilka dni. Wierzch babki okrywa słodki i lepiący karmel, który nadaje dodatkowej słodyczy. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru trzcinowego szczypta soli 2 żółtka(...)małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Do przestudzonej kaszy dodać sól, żółtka i zmiksować blenderem. Połączyć ze spienionym zaczynem, olejem i mąką. Zagnieść ciasto w garnku lub misce, bo będzie klejące, ale takie ma być. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem i obsypać dużą ilością

https:KKuchniaMniam
Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy 120

było tradycji pieczenia mazurków, jednakże musiałam spróbować swoich sił w jego przygotowaniu. Wyszedł pyszny. A krem jest po prostu rewelacyjny - nie słodki z nutą pomarańczy. Do tego chrupiące orzeszki! Ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 200 g margaryny 1 jajko 1 żółtko Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady(...)Kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 łyżka żelatyny Dekoracje: Cukrowe białe perełki Orzechy arachidowe Do przygotowania mazurka wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Z podanej porcji na ciasto wyjdzie też mazurek w kwadratowej lub prostokątnej blaszce (32*25cm). Mąkę tortową oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Wbijamy jajko oraz dodajemy żółtko. Dokładamy posiekaną margarynę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy

VioletoweKucharzenie
Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy 123

zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁. Składnik i na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru, 2 średnie jaja, 1 żółtko, nadzienie z bakaliami: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g gorzkiej(...)czekolady karmelowej - karmellove, 60 g kremu karmelowego - kalmellove, posypka cukrowa kolorowa. Przygotowanie: Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy

Moniki Smakołyki
Mazurek Milky Way 267

Jeśli jeszcze wahacie się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Moim zdaniem najlepszy prosto z lodówki, schłodzony. Ciasto rozeszło się u nas w kilka chwil, jest(...)wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki

Słodkie inspiracje
Sernik z ananasem 235

Delikatny sernik w połączeniu z ananasem stworzy fajny efekt smakowy. Ciasto zrobione na spodzie z herbatników a wykończone puszystą pianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy". Sernik jest świetny nie tylko na Święta :) Składniki na tortownicę ∅ 26 cm: 1 kg twarogu sernikowego - mielonego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl. cukru białego(...)mąkę i proszek do pieczenia - dodaj serek i połącz ze sobą wszystkie składniki. Masę serową dodaj do miski z żółtkami, odmierz 4 łyżki syropu z ananasów i dodaj do ciasta (resztę soku możesz wypić :) - wszystko razem wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę ze spodem ciasta i ananasy. 4 plastry ananasa pokrój na mniejsze części (każdy plaster na 6 małych kawałków

Alutka-Gotuje
Wianuszki i zajączki wielkanocne 149

Wianuszki  i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas wielkanocnego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Przed formowaniem obejrzyj filmik: stąd , a ułatwi Ci pracę. Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne. Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić(...)lodówce. Rano, po ociepleniu ciasta postępować wg przepisu. Składniki: 500 g mąki orkiszowej 630 200 ml mleka 70 g masła 40 g drożdży 4 łyżki miodu 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 jajko 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka cukru perłowego 1 żółtko+2 łyżki mleka folia aluminiowa Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 124

jest najlepszą babką jaką kiedykolwiek jadłam. Przede wszystkim nie ma mowy o zakalcu, bo gdyby mowa była to z pewnością mi by udało się to osiągnąć, gdyż z drożdżowymi ciastami to ja się tak średnio lubię. Najbardziej lubimy się wtedy kiedy nie zwracamy na siebie uwagi, natomiast kiedy ja chcę się starać za bardzo- ono olewa mnie i opada. Dlatego(...)chwilę- wyrosło, upiekło się. Pomyślałam, ze co będzie to będzie.  I wyszło. Wyszło tak dobre, że gdybym się nie podzieliła to zjadłabym sama. Delikatna konsystencja ciasta, miękka, pulchna i przesmaczna. Obłęd!  W przepisie wykorzystałam dodatek oleju rzepakowego. Dlaczego nie masło a olej? Wypieki z olejem rzepakowym są dla mnie łatwiejsze, masło jest bardzo kapryśne. Poza tym... powody

Mango Papaja
Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 145

znajdziesz jak przygotować doniczkę do pieczenia. Pate fermentee 90 ml wody o temperaturze pokojowej 1,5 g drożdży instant 113 g mąki pszennej uniwersalnej 2 g soli Ciasto właściwe 283 g mąki chlebowej 7 g soli 21 g cukru 2 g drożdży instant 1/2 szklanki tłustego mleka 1/2 (115g)szklanki miękkiego masła Przygotuj Pate fermentee : Połącz wodę, drożdże, mąkę(...)zaczyn urośnie i napęcznieje.  Następnie (po godzinie ) uciśnij zaczyn i złóż go na pół.  Przykryj i włóż do lodówki na 8 do 12 godzin aż urośnie dwukrotnie. Ciasto właściwe Zaczyn rozdrobnij i włóż do misy miksera, lub do maszyny do chleba(użyjcie programu zagniatanie ) Dodaj mąkę chlebową, sól, cukier, drożdże i mleko.  Wymieszaj około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. 125

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą (pół na pół) 2 łyżki nierafinowanego oleju 18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie: Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Codziennik Kuchenny
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 145

drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej. Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie : Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Proste Potrawy
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 183

łyżeczki cukru 325 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 1 łyżka nierafinowanego oleju 8-9 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 25 g płatków owsianych górskich 0,5 łyżki nasion chia 0,5 łyżki nasion lnu 75 g wody z mlekiem pół na pół Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia 211

Rewelacyjne ciasto o wyjątkowym, przepysznym smaku, dziecinnie proste w przygotowaniu i w dodatku wykonamy je bez użycia piekarnika. Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to istna poezja smaku szczególnie dla fanów pralinek Ferrero Rocher oraz Nutelli. Polecam. Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Składniki: Krem: 500 ml mleka budyń czekoladowy łyżeczka kakao 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)Nutelli  ok. 300 g miękkich herbatników kakaowych ok. 70 g orzechów laskowych + ok. 60 g do posypania wierzchu Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Krem: Ok. 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzamy kakao, proszek budyniowy, mąki i dokładnie mieszamy do pozbycia się

Słodka Strona
Sernik owocowy siostry Anastazji 231

Próbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;) Wymiary blaszki(...)blaszka może być większa ) Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut Temp. pieczenia : 180 C   Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji"  Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Cały czas mieszając dodawać mąkę

Różne smaki w kuchni