ciasto - 162020 przepisów (strona:1611/10802)

Babka baranek cytrusowa 121

Babka z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Pachnie cytrusami i idealnie będzie się komponować na wielkanocnym stole. ciasto na baranka: 175 g mąki pszennej typ 500 25 g kakao 200 g cukru pudru 150 g masła 50 g smalcu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 4 jajka wielkość M skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny(...)ciasto jasne: 150 g mąki pszennej typ 500 125 g cukru pudru 100 g masła 50 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej dekoracja: lukier skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana Ciasto baranka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec

wesoła kuchnia
Szarlotka z połówkami jabłek 215

kilkutygodniowej przerwie powróciłam do wspólnego wypiekania w akcji "Ciasto na niedzielę", tym razem padło na jabłecznik ;)  Jabłka bardzo lubimy, kruche ciasto też więc od razu wiedziałam, że będzie to szarlotka z połówkami jabłek. Składniki na kruche ciasto: 300 gram maki 200 gram masła 100 gram cukru 1 jajko szczypta soli pozostałe: 4 słodkie jabłka  cukier(...)stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto musimy schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie połowę ciasta wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Układamy na spód formy, następnie wykładamy jabłka obrane, oczyszczone, przekrojone na pół

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik z bananami i kokosem 202

Sernik z bananami i kokosową pianką w kruchym cieście, czyli jeszcze jedna fantazja na temat sernika, który jak wiadomo może mieć wiele smaków. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo-bananowa: 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka) 300 g cukru pudru 7 jajek 4 dojrzałe banany(...)szklanki cukru 4 łyżki wiórków kokosowych rodzynki 100 g czekolady mlecznej lub deserowej(wg upodobań), lub polewa czekoladowa             Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Połowę ciasta rozwałkować, wykleić blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część ciasta umieścić w lodówce. Masło z cukrem zmiksować na puch dodając po jednym żółtku

Praktyczna pl
Chleb codzienny 137

pszenna typ 550 60 g mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 5 g słód jęczmienny jasny (aktywny) 11 g sól 100 g aktywny zakwas pszenny (gęsty, 50% uwodnienia, tzw. stare ciasto) 350+25 g wody Oba typy mąki pszennej mieszamy ze słodem, dodajemy zakwas pszenny rozprowadzony w  350 g wody. Mieszamy do czasu, aż nie będzie widać śladów suchej mąki(...)dłużej). Przykrywamy i zostawiamy w  temperaturze pokojowej na 30-60 (autoliza). Następnie dodajemy sól z pozostałą częścią wody (25 g) i wgniatamy w ciasto, tak aby cały płyn został wchłonięty. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu miksera tak długo, aż stanie się gładkie i przestanie się kleić do rąk i blatu lub miski. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do zamykanego

Przepisy na domowy ser i chleb
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 154

pietruszki 2 ząbki czosnku W dużej misie, u mnie misa od kitchenAid rozpuść drożdże i miód w 800 ml wody. Resztę wody zachowaj. Wsyp obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut przy pomocy miksera, ręcznie nieco dłużej . Ciasto powinno być wilgotne ale sprężyste. Przykryj ciasto folią i odstaw(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną

codojedzenia
Przepis na domowy chleb żytni 160

myjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄 Składniki na ciasto: cały zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie:      Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około(...)dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (może się okazać, że nie zużyjemy całej ilości wody, lub też, że jeszcze trochę dodamy, wszystko zależy od konsystencji ciasta, nie może być zbyt luźne bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy oliwę i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (30cm/10cm) natłuszczamy oliwą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Po Francusku 124

było to! Okazało sie ze przepis czekał na mnie u Doroty na blogu Moje wypieki . Przepis genialny praktycznie nic nie zmieniałam tylko dodałam wiecej soli i dłuzej popracowałam z ciastem. Bagietki genialne. Polecam :) Przepis na 4 bagietki - szklanka mleka - 2 łyżeczki masła -2 łyżeczki cukru - szklanka wody w temperaturze pokojowej - 8 g suchych drozdzy lub 16 g świeżych (używając świeżych(...)drożdży trzeba najpierw zrobić zaczyn) - 2 i 1/2 łyżeczki soli - 4 szlanki mąki (jedna szklanka to około 160g) + 1/2 opcjonalnie jak ciasto będzie za rzadkie.  Mleko z masłem i cukrem podgrzać. Przelac do miski w której bedziemy robic ciasto(mozna recznie ale ciasto nie jest najłatwiejsze do ręcznego gniecenia, można mikserem z końcówką w kształcie haka) Dodać wodę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pyszny chleb z czarnymi oliwkami i tymiankiem 207

bardzo poważnie, ale i tak efekt mnie bardzo miło zaskoczył. Pyszny, pełen nieregularnych dziur z cieniutką skórką, miękki i puszysty bochenek.  Jeśli lubicie oliwki i tymianek- będziecie zachwyceni. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis na jeden bochenek 350 ml wody w temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant(...)drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku.  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać oliwki,  tymianek i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną 131

Cały bochenek ma orzechowy zapach i smak, a żurawina cudownie odświeża. Koniecznie spróbujcie. Chleb jest identyczny jak ten   z oliwkami i tymiankiem. Różni się tylko dodatkami. Wystarczy zagnieść ciasto wieczorem i odstawić do lodówki, aby rano dokończyć formowanie i upiec.  Przepis na jeden bochenek 350 ml wody w temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki(...)mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać orzechy włoskie,  żurawinę i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bagietki pszenne- czterogodzinne 145

Przepis na trzy średnie bagietki 360 ml wody w temperaturze pokojowej 3 g suchych drożdży instant 498 g mąki uniwersalnej 5 g soli Z podanych produktów zagnieść sprężyste klejące ciasto.  Można mikserem z hakiem lub w maszynie do chleba.  Proces zagniatania powinien trwać około 10 minut.  Ciasto będzie klejące i dość luźne, nie dosypujcie mąki.  Dobrze(...)wyrobione ciasto będzie sprężyste i gładkie, ale nadal może być lekko klejące. Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski i zawinąć szczelnie- odstawić na około 45 minut.  Po tym czasie ciasto powinno lekko urosnąć, ale nie podwoi jeszcze swojej objętości. Wyjmijcie ciasto z miski na stolnice i złóżcie jak kopertę, następnie włóżcie do miski na około 45 minut.  Przy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wegańskie ciasto jaglane z orzeszkami ziemnymi i daktylami (bez glutenu i laktozy) bez pieczenia 407

Ostatnio koleżanka mnie poprosiła o wegański przepis na ciasto. Mimo wszystko na pierwszy rzut oka wydaje się to bardzo trudne, bo odpada dodanie nabiału, odpadają nawet jajka...Jestem przyzwyczajona do tradycyjnych wypieków i trochę nie mogłam tego "przeskoczyć", ale postanowiłam spróbować. Smak ciasta jest bardzo dobry, jednak ciacho jest tak sycące, że o zjedzeniu dwóch  kawałków możecie zapomnieć. Plusem(...)jest brak pieczenia i to, że zdecydowanie jest zdrowe! Dla kogo: dla wegan dla uczulonych na gluten dla szukających ciasta bez pieczenia  Składniki na spód: pół szklanki daktyli 50g płatków migdałów 30g płatków owsianych 4 łyżki masła orzechowego Składniki na masę jaglaną: szklanka kaszy jaglanej (suchej) 2,5 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne lub woda) 3 łyżki

Mania Wypiekania
Tort czekoladowy z bezą i malinami 136

znów jestem :) Pstrykając wczoraj zdjęcia tego ciasta pomyślałam sobie, że blogowanie to jednak w pewnym stopniu uzależnienie i chyba zawsze będę tu wracać, nawet po tak długich przerwach. Chciałam Was przywitać czymś wyjątkowo pysznym, trafiłam akurat na zdjęcie tego ciasta w internecie, zrobiłam je natychmiast... I jest super, naprawdę dawno mój własny wypiek aż tak mi nie smakował. Dwa wilgotne(...)ucierane kakaowe ciasta z chrupiącą bezą przełożone śmietanką i malinami. Śpieszcie się, póki jeszcze są malinki :) Składniki (tortownica o śr. 20 cm) Ciasto czekoladowe (uwaga - wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej) 125 g miękkiego masła 100 g cukru 3 żółtka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 125 ml maślanki

Słodkie inspiracje
Tort Kinder Bueno 653

Rewelacyjny torcik, który możemy również przy pewnych modyfikacjach przygotować w formie ciasta. Baza to wilgotne, kakaowe ciasto szybkie do przygotowania, tzw. 'muffinowe', przełożone orzechowo-mlecznym kremem, udekorowane płatkami czekoladowymi, kleksami czekoladowego kremu i rozpuszczoną czekoladą. Całość smakuje wybornie i bardzo dobrze się kroi. Składniki ** Ciasto ** 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru 1,5 łyżeczki(...)jednolitą, gładką masę. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji i dodać do niej kakao. Dekoracja płatki czekoladowe 15 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej 2 batoniki Kinder Bounty do dekoracji Oba ciasta przekroić wzdłuż - uzyskamy 4 blaty ciasta. Na paterze ułożyć jeden, położyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować, Przykryć kolejnym ciastem, kremem, itd. Udekorować boki i wierzch pozostałym kremem. Dolne boki ciasta

Słodkie inspiracje
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 139

Mięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem,  Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała puszka(...)masy makowej 20 dag białego sera 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 mały słoik powideł śliwkowych Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta           Mąkę wsypać do naczynia. Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać. W mące zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać 1 łyżką cukru. Wlać kilka łyżek letniego mleka, lekko

Praktyczna pl
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym zapiekany w cieście francuskim 140

Kolejna wersja pysznego kurczaka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem mięsko nadziałam brzoskwinka i serem pleśniowym. Jako dodatek podałam sałatkę z rukoli i pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża połówka brzoskwini, u mnie z puszki ok 50 g sera pleśniowego, u mnie lazur sól,pieprz jajko do posmarowania czarny sezam do posypania(...)brzoskwinie i ser pleśniowy. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski

Monia miesza i gotuje