ciasto - 160969 przepisów (strona:1613/10732)

Ciasto drożdżowe z owocami lata 137

Drożdżówka z kolorowymi i aromatycznymi owocami, którą pachnie cały dom ? Zdecydowanie jestem na tak ! Dlatego dziś zapraszam moich czytelników na puszyste i bardzo delikatne ciasto drożdżowe z owocami lata. Tak na prawdę możecie do jego przygotowania wykorzystać Wasze ulubione owoce. Ja wrzuciłam do niego co akurat zerwałam z krzaczka, ale tutaj kombinacje są dowolne. Wykorzystajcie(...)podpowie wyobraźnia ! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych drożdżowo-owocowych inspiracji: Puchate ciasto z owocami Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami

Kulinarne przygody Gatity
Grillowana paratha z serkiem kremowym 131

Ziarna orkiszu pierwsze dobrze zmieliłam następnie mąki pszennej, wody, soli i łyżkę oleju dołożyłam.  Ciasto dobrze wyrobiłam i na chwilę dla zwiększenia elastyczności do miseczki odstawiłam. Nadzienie z serka Arla o smaku słodkawym przygotowałam do którego szczypiorek, pietruszkę dodałam. Pieprzu, chili dołożyłam i dzięki temu smak lekko  wyostrzyłam. Ciasto na 12 części podzieliłam, na połowę nadzienie nałożyłam(...)szybko miałam.  Nie trzeba nic już do nich dodawać, tylko same ze smakiem zajadać.   Z zewnątrz chrupiące, a w środku zaskakujące. Składniki na 6 szt.: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), ½ mała łyżeczka soli, woda, 1 łyżka oleju rzepakowego, ponadto: 125 g serka kremowego musztarda i miód Arla Apetina

Moniki Smakołyki
Drożdżowy precel z gorzką czekoladą 120

Wystarczy jeden precel z ciasta drożdżowego przygotować, a będzie można wiele osób  nim  poczęstować. Ciasto z tartymi migdałami zostało wyrobione  i kawałeczkami gorzkiej czekolady połączone. Nie jest trudne do przygotowania, a radość jest olbrzymia z jego zjadania. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 3 żółtka, 100 g roztopionego masła, 100 g cukru białego(...)ciepłego mleka, 50 g tartych migdałów, szczypta soli, 100 g gorzkiej czekolady, ponadto: 1 łyżka kakao, mleko do posmarowania ciasta, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże łączymy z mlekiem, solą, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min, zaczyn drożdżowy będzie rósł. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę z tartymi

Moniki Smakołyki
Jogurtowo-owocowe ciasto z patelni 144

ciasto zabierałam się już od dłuższego czasu. Gdy zobaczyłam je u Diany , wiedziałam, że prędzej czy później i tak wypróbuję ten przepis. No i jest! Jogurtowo-owocowe ciasto prosto z PATELNI, bez użycia piekarnika! Polecam!     Składniki: (na patelnię o średnicy ok. 24 cm)   Ciasto: 3 jajka 120 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 ml jogurtu(...)łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo: 200 g drobnych owoców (jagód, porzeczek, wiśni, malin itp.) odrobina oleju do wysmarowania patelni cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do jasności i puszystości. Następnie wlać jogurt oraz olej, nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną

Nastoletnie Wypiekanie
Mini-chlebki nadziane salcesonem 159

bogato nadziane to popisowy wypiek mojej kuchni. Kocham je za różnorodność smaków i wariantów , w jakich udaje się je przygotować. Żonglować można tu nie tylko farszem ale również rodzajem ciasta i mąki użytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło(...)serek topiony + ogórek kiszony . A to wszystko okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej od WSP SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty tej mieszanki "wybuchowej" zapraszam poniżej :) Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 20 0 0 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych

Grunt to przepis!
Drożdżówki z serem i jeżynami 140

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś(...)Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Składniki Zaczyn drożdżowy 30 g drożdży suchych 50 ml mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru Ciasto właściwe 550 g mąki pszennej 135 ml mleka 60 g masła 3 łyżki cukru 1 duże jajko 1 żółtko Nadzienie serowe 300 g sera białego półtłustego 1/2 łyżeczki pasty z wanilii

Wędrówki po kuchni
Banany w delikatnie kokosowym cieście. Smażone banany w cieście. 121

Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser. Lubicie banany i smażone słodkości? Jeśli tak, to zapraszam Was na banany w delikatnie kokosowym cieście. Gdy mam zły humor, wszystko wokół się nie układa, takie smażone banany w cieście naprawdę poprawiają mi humor. Przepis jest prosty, więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Takie smażone banany w cieście możecie zjeść(...)formie deseru lub podać znajomym. Idealna słodkość do kawy lub herbaty i ciekawych pogaduszek Spróbujcie, polecam Wam ten przepis. Przepis na banany w delikatnym kokosowym cieście sprawdzi się również w Tłusty Czwartek. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką

Słodkie okruszki
Najłatwiejszy przepis na domowy pszenny chleb 130

ciepłym miejscu do wyrośnięcia.   Masło roztopiłam i wystudziłam. Do miski wsypałam pozostałą mąkę z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn i resztę wody. Wymieszałam. Dodałam przestudzone masło. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Tak żeby się nie kleiło.   Ciasto uformowałam w kulę, włożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.   Wyrośnięte ciasto przełożyłam(...)brzeg zawijałam dookoła do środka. Utworzyłam podłużny kształt bochenka, taki jaki chciałam, żeby miał mój chlebuś.   Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformowałam tak, żeby łączenie ciasta było pod spodem i znów zostawiłam na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, żeby dalej wyrastało.     Kiedy już ciasto wyrosło, ostrym nożem nacięłam ukośnie jego wierzch w kilku miejscach

Kuchnia u Krysi
ciasto z jabłkami z kruszonką herbatnikową i cynamonową śmietaną... 151

Składniki: CIASTO UCIERANE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki 2 sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka(...)jajka, miękką margarynę, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem z 4 minuty, masa będzie miała zważoną konsystencję wsypać mąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy piekarnik elektryczny nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 182

spożywać nie częściej niż raz w tygodniu, a taki chleb jest smaczny najwyżej dwa dni. W moim wyobrażeniu o wypiekach na zakwasie tworzyło się jakieś dziwne mikstury, wyrabiało godzinami ciasto itd. Zgłębiłam mnóstwo literatury na ten temat, bardziej lub mniej skomplikowanie opisujące proces powstawania zakwasu i postanowiłam sama spróbować. Postaram się jak najprościej poprowadzić Was przez ten proces, bo jest(...)sobotę mam wystarczającą ilość zakwasu do upieczenie chleba oraz starter do ponownego karmienia i pieczenia chleba za tydzień. Zakwas im starszy tym „stabilniejszy” a chleb smaczniejszy. Przygotowanie ciasta na chleb: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj do połączenia składników. Najlepiej to zrobić dużą, drewnianą łyżką, bo maka razowa nie lubi intensywnego wyrabiania. Powstałe ciasta zostaw

greenscarf
Naleśniki z serem i przecierem owocowym 118

ciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru pudru 500 g sera białego twarogowego esencja waniliowa, 300 - 400 ml przecieru owocowego* Ciasto na naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie(...)zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Nadzienie serowo - owocowe: żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć. Wymieszać z przecierem owocowym. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej powierzchni

królestwo garów
Knedle z morelami 126

środku. W końcu, dlaczego knedle mają być tylko ze śliwkami? Jeśli próbowaliście knedli truskawkowych, w tych też się zakochacie. To co ja cenię w knedlach, to właśnie gruba warstwa ciasta i ukryty w nich słodki środek. Kto by się spodziewał po takiej solidnej kuli, takiego pysznego środka? U mnie standardowo knedle z bułeczką tartą i masłem. Jeśli lubicie, posypcie dodatkowo(...)wyjąc bez problemu pestkę. Jeśli lubicie, w zagłębienie po pestce można wsypać łyżeczką cukier. Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję te na ziemniakach. Są przepisy

Mieszam w Garnku
CIASTO MIĘTUSEK 239

Ciasto o smaku, bardzo przypominającym czekoladę miętową, którą bardzo lubię. Właśnie ze względu na ten oryginalny nie powtarzalny smak, zdecydowała się przygotować, ciasto miętowe. Smaczne miętowe, które zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. SKŁADNIKI: (Forma 24 x 24 cm) Biszkopt 3 jajka 0,5  szklanki cukru o,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio

RAROSSA
Bułki hamburgerowe 247

domu! Będzie zdrowo i pysznie ;) Składniki: (na 8 sztuk)   Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750   Ciasto właściwe: wyrośnięty zaczyn z powyższego przepisu 100 ml śmietanki 30% 3 żółtka 350 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli (5 g) 80 g miękkiego masła   Dodatkowo: białko(...)posmarowania bułek sezam do posypania     Przygotowanie:   Zaczyn: Składniki dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia.  Ciasto właściwe: Do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i nieklejącego się ciasta. Ważne, by miękkie masło dodawać

Nastoletnie Wypiekanie
Tarte flambée 136

Tarte flambée (inaczej flammkuchen) to tradycyjne alzackie danie, coś na wzór pizzy, na cienkim chlebowym cieście z cebulą, kwaśną śmietaną, serkiem i boczkiem. Nazwa ta po polsku oznacza dosłownie „płonące ciasto” i coś w tym jest, gdyż flammekuchen piecze się w bardzo wysokiej temperaturze. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Przepis pochodzi(...)powodu boczek musiałam zastąpić czymś innym. Wybór padł na najzwyklejsze kabanosy i myślę, że sprawdziły się równie dobrze. Serdecznie polecam!      Składniki: (na 8 sztuk)   Ciasto: 10 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 500 g mąki pszennej typ 750 1/2 łyżeczki soli (5 g)   Nadzienie: 4 duże cebule 2 łyżki masła 200 g kwaśnej

Nastoletnie Wypiekanie