Wczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka. Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy. składniki: ciasto: 3/4 szkl dyniowego pure* 3 szkl mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru(...)jajko Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę. Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy. Dodać pokrojoną
6niebosłodkie i długo świeże... Znalazłam je na blogu Pistachio ... i nie powiem nic więcej! musicie je po prostu upiec na weekendowe śniadanie! Bułeczki Ślimaczki kardamonowe z nadzieniem cynamonowym (Kanelbullar) ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 80 g masła - rozpuszczonego i lekko wystudzonego 40 g drobnego cukru 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka(...)odstawiamy na 5 minut. Dolewamy stopione masło, jajko i wsypujemy cukier. Mieszamy. Miksujemy hakami dodając do masy mieszankę mąki z solą i kardamonem. Gdy składniki się połączą mieszamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30-45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ucieramy łyżka
Dzieje kuchennej Wiewióryblogu cykl "Domowa pizza" , aby zachęcić Was do przygotowywania pizzy w domu. Praktycznie co miesiąc pojawiały się jeden lub dwa przepisy, cykl się rozrastał, gromadząc kolejne sprawdzone receptury na ciasto, sosy oraz same pizze. W tym czasie upiekłam wiele pizz w domu i dużo się nauczyłam. Miałam też okazję uczestniczyć w warsztatach z pieczenia pizzy i focacci prowadzonych przez(...)ebooku dzielę się z Wami wszystkim, czego się nauczyłam. Jest to nie tylko zbiór przepisów, które znacie z bloga, bo zawarłam w nim także poradnik na temat przygotowywania ciasta oraz pieczenia pizzy w domowych warunkach. Po przeczytaniu mojego ebooka będziecie wiedzieć: jak przygotować tradycyjne włoskie ciasto na pizzę, ale też ciasto na drożdżowym zaczynie, ciasto z mąką pełnoziarnistą, szybką pizzę
Chilli Czosnek i Oliwadzień, a kształt serc może być miłą niespodzianką w śniadaniówce dzieciaków. Drożdżówki zrobiły furorę wśród rodziny! Dla kogo: dla chcących zaskoczyć walentynkowo rodzinę dla zakochanych dla lubiących kombinować z ciastem drożdżowym Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 160g mleka 15g świeżych drożdży 60g masła jajko szczypta soli łyżka cukru waniliowego Składniki na nadzienie: 250g twardej marmolady żółtko łyżka mleka Wykonanie(...)minut by zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy i wyrabiamy, aż stanie się zwarte i zacznie "odchodzić od rąk". Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski, która kładziemy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 9-12 kuleczek. Każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy
Mania Wypiekaniaokazji Światowego Dnia Pizzy przygotowałam nasz ą ulubion ą pizz ę na grubym cieście. D zięki dodatkowi ricotty i oregano ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku a przy tym aromatyczne. Pizz ę przygotowałam z dodatkiem passaty pomidorowej, salami, ricotty, pomidorków i listków rukoli. Smacznego! **** In occasione della Giornata(...)aggiunta della ricotta, la pizza assumerà una consistenza particolarmente morbida e soffice. La pizza viene farcita con passata di pomodoro, salame, ricotta, pomodorini e rucola. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 300 g m ą ki pszennej 00 200 g m ą ki typu manitoba (m ą ka W>350) 100 g ricotty 300 ml letniej wody
La grande e la piccola cuocazrobić kiedy nie możemy się zdecydować czy upiec sernik czy szarlotkę? Połączyć oba w jedno ciasto! W kuchni zawadzał mi słoik prażonych jabłek więc umyśliłam sobie sernik z jabłkami. Pomysł okazał się genialny, bo ciasto wyszło pyszne. To dla tych, którym znudziły się tradycyjne wypieki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka(...)sernik z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 6 jajek 3 białka 125 ml oleju 1 szklanka cukru pudru dodatkowo: słoik (750 g) prażonych jabłek z cynamonem Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapyszności. To niesamowite, ile człowiek pamięta. Pamiętam białe meble o mojej baci w kuchni, kredens, za który pewnie dzisiaj dałabym się pokroić, pamiętam jej blaszane miski, w których przygotowywała ciasto i inne rzeczy, garnuszki gliniane i drewniane łyżki. Pamiętam też jej fartuch z tkaniny, takiej totalnie nieoddychającej i zapewne łatwo palnej, w kwiatuszki. Pamiętam babcię, która śpiewała na cały głos(...)czujesz ten smak i zapach. Pamiętam, ten zapach, podpłomyków, robionych na płycie kuchni węglowej. Za każdym razem, jak je robiłyśmy z babcią, w całym domu unosił się zapach przypalenizny, ciasto rzucone na nagrzane żeliwo, od razu bąbelkowało, robiły się takie duże bąble, babcia przewracała je wtedy na drugą stronę. Najlepiej smakowały, właśnie te przypalone. Ale to była frajda, chyba taka
SMYKWKUCHNIPamiętacie przepis na tę szarlotkę? Dziś jej surowa wersja, chyba jeszcze smaczniejsza od pieczonej. To ulubione ciasto mojego męża. Za każdym razem, gdy się nim zajada mówi: "po co piec, gdy ciasta RAW są tak pyszne?". No właśnie, po co? Placki, desery na surowo zawsze się udają. Przygotowując je nie musimy obawiać się zakalca, nie wyrośnięcia, braku kruchości(...)spoistości. Szybciej i łatwiej się je przyrządza. A przede wszystkim, takie ciasta są zdrowsze - i to powinien być główny argument za ich przyrządzaniem. Właściwości poszczególnych składników nie giną w wysokiej temperaturze pieczenia . Gdy jem taką pyszność, nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Czuję się po niej dobrze (jak pisze Ann Wigmore w "The Hippocrates Diet and Health Program" jabłka
Jeść, by żyć w zdrowiuBrioszka to francuskie ciasto śniadaniowe ze stosunkowo dużą ilością jajek i masła. W tym przepisie część masła zastąpił serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy(...)wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 1 op. drożdży instant 100 g mleka 100 g mascarpone 1 jajko+1żółtko 60 g roztopiongo masła 60 g drobnego cukru białko do posmarowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fraiche, 1 cebuli, pęczka szczypiorku, oliwy z oliwek, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Jak już wspomniałem przygotowanie dzisiejszego dania jest niezwykle proste. Rozpocząłem je od przygotowania najbardziej chyba nieskomplikowanego ciasta świata. Do miski dodałem 250 gram przesianej mąki pszennej typu 450, łyżkę oliwy, łyżeczkę soli i 100 ml letniej wody. Całość wyrobiłem na elastyczne ciasto, które konsystencją przypominać powinno ciasto(...)pizzę. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste należy dodać do niego więcej wody, a gdyby było zbyt rzadkie - więcej mąki. Ciasto odłożyłem w ciepłe miejsce. Po przygotowaniu ciasta przygotowałem składniki bardzo prostego farszu. Z lodówki wyjąłem creme fraiche, czyli rodzaj francuskiej kwaśnej tłustej śmietany, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Creme Fraiche można łatwo przygotować samodzielnie z śmietany 36% oraz kilku
Wyprawy kulinarnePrzepyszne ciasto miodowe przekładane masą kajmakowo-kawową oraz warstwą masy śmietanowej, słodki smak przełamują powidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ... SKŁADNIKI Ciasto miodowe: 3,5 szkl. mąki, 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 2 łyżki śmietany Krem kajmakowy: 200 g masła(...)łyżeczka kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa: 330 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix, powidła śliwkowe Dodatkowo: orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą
słodki bratekprzez 10 minut. Dodać miód, zmiksować. Do szklaneczki nalać octu, dodać sodę, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę i sodę, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Korzystając z wagi, ciasto podzielić na 7 równych części. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Jedną częścią ciasta wylepić formę, wyrównać za pomocą wałka, podsypując by się nie kleiło(...)Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez 8 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z pozostałymi 6 kawałkami ciasta. Sześć blatów odłożyć, a siódmy pokruszyć w malakserze na okruszki (do dekoracji ciasta). Krem: 300 g masła 800 g masy kajmakowej z puszki 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek wódki 2 łyżki kawy zmielonej Wszystkie składniki powinny być
kulinarnyswiatdomiintensywnie korzenny smak sprawi, że dodatek mąki gryczanej i oleju kokosowego będzie niewyczuwalny. Melasa nada pierniczkom ciemniejszy kolor i bardziej charakterystyczny smak, podczas gdy syrop uczyni je słodszymi. Z ciastem będzie się Wam przyjemnie pracowało – jest stosunkowo elastyczne jak na fakt, iż nie zawiera glutenu, znakomicie się rozwałkowuje, nie przykleja do wałka. Wykrojone pierniczki bardzo dobrze zachowują swój kształt(...)przestudzenia. W misce umieścić suche składniki: mąki, kakao/karob, ksylitol, proszek, sól i przyprawy – wymieszać. Do suchych składników dodać płynny olej, jajka i syrop/syrop z melasą – całość połączyć mikserem (powstałe ciasto będzie gęste, z łatwością dające uformować się w kulę, nieklejące lub klejące się nieznacznie). Miskę z ciastem zabezpieczyć od góry talerzem lub folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 minut
Even Better Foodmisce umieścić składniki suche: mąki, karob, cukier, sodę, sól i przyprawy – wymieszać (najlepiej przy pomocy trzepaczki). Do suchych składników dodać olej, syrop i mleko z octem – połączyć mikserem. Początkowo ciasto będzie zbyt luźne, by nadawało się do rozwałkowania – należy miskę z ciastem odstawić na 10 minut do zgęstnienia masy, najlepiej do lodówki. Po tym czasie ciasto zbić w kulę, przełożyć(...)stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość około 8-10 mm (jeśli jest taka potrzeba delikatnie podsypać stolnicę mąką z tapioki, niemniej zwykle ciasto przywarte do stolnicy udaje się z łatwością odkleić przy pomocy dużego i szerokiego noża). Z ciasta wykrawać foremkami pierniczki, delikatnie podważać je nożem i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można również rozwałkować i wykrawać
Even Better Foodwilgotność pączków. Jeśli co roku smażycie tradycyjne pączki z marmoladą, zróbcie wyjątek i spróbujcie zrobić właśnie te! Serdecznie polecam :). Składniki: (na ok. 25 średnich pączków) Ciasto: 400 g ziemniaków 50 g miękkiego masła 400 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania 40 g świeżych drożdży 2 duże jajka 90 g cukru szczypta soli 1 łyżka spirytusu(...)ciepłego mleka Ganache czekoladowe: 250 g mlecznej czekolady 250 g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier do obtoczenia pączków Przygotowanie: Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Do jeszcze ciepłych dodać masło, poczekać, aż zacznie się topić. Dokładnie wymieszać z ziemniakami. Ostudzić. Drożdże wkruszyć do dużej miski, zalać
Nastoletnie Wypiekanie