ciasto - 162907 przepisów (strona:1616/10861)

Drożdżowe babeczki z rodzynkami 164

Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne.  Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie.  Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone,  dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone.   Składniki na 12 szt.: 450 g mąki pszennej(...)świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka ok. 40°C, 100 g rodzynek sułtańskich, 150 g domowego cukru waniliowego (patrz rada), szczypta soli, ponadto: jajko, cukier trzcinowy do posypania ciasta, masło do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie:   Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka i 300 g mąki. Całość miksujemy

Moniki Smakołyki
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 198

Jesienne weekendy nie mogą nie pachnieć ciastem a im zimniej i bardziej ponuro za oknem tym większą chęć mam na wszelkie przyprawy korzenne.  Choć śliwki dawno już zniknęły ze straganu postanowiłam skorzystać z przepisu znalezionego w "My new roots" Sarah Wilson i upiec ten placek. Śliwki zastąpiłam jabłkami ale ciasto było by równie smaczne  z plastrami gruszki(...)nawet pomarańczy.  W mojej wersji ciasto przestało też być wegańskie  (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają tej książki do zapoznania się z nią).  Korzenne, orkiszowe, odwrócone ciasto z jabłkami 6,5 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 1 słodkie jabłko 300 g maki pełnoziarnistej orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruchy ze śliwkami 186

Bardzo dobre ciasto. Ogólnie to ciasto jest dobre do wielu dodatków owocowych, dlatego nie zaskoczyło mnie to, że ze śliwkami smakuje wręcz idealnie. Polecam wypróbować, zwłaszcza, że wysyp śliwek w tym roku jest niesamowity.                          TRUDNOŚĆ: średnie(...)CZAS: pow. 60 min  ILOŚĆ: 20 Kruchy ze śliwkami CIASTO 1 margaryna 1 szklanka cukru 2 i pół szklanki mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy DODATKOWO puder do posypania 60 dag śliwek odrobina bułki tartej   Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać na stolnicę

Gotuję Testuję
Wuzetka z brzoskwiniami 199

Dziś przepis na ciasto, które zrobiłam wg przepisu z jednej z książek kucharskich, ale w swoim wykonaniu. A mianowicie chodzi o Wuzetkę. Jednak w sposobie przygotowania nie ma informacji o brzoskwiniach, a ja je dodałam. Pokroiłam pyszne brzoskwinie od firmy Beach Flower (oczywiście nie wszystkie), które otrzymałam do testów i dodałam do pysznej masy. Wyszło naprawdę nieziemsko. Warto przyznać(...)firma oferuje bardzo dobrej jakości brzoskwinie, a otwierając puszkę, poczułam się jakbym miała naprawę przed sobą świeży, dojrzały owoc. Ciasto smakowało rodzinie. Polecam.                        -TRUDNOŚĆ: średnie      -CZAS: powyżej

Gotuję Testuję
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie 165

przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę, przygnębienie, a nawet poczucie samotności. I ja w 100% się z tym zgadzam. A wy, macie własną listę "comfort food"? Składniki: Ciasto:   400 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 80 g masła 2 jajka szczypta soli Nadzienie: 2 małe jabłka(...)odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, roztopione masło, 1 jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy, wykorzystamy je do posmarowania rogalików). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Roztapiamy 50 g masła, dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z BEZĄ 151

pieczenia i margarynę w stanie twardym . Posiekać nożem , przysypując mąką. Dodać żółtka utarte z 1 szklanką cukru i szybko zagniatać tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Ciasto po wyrobieniu umieścić w zamrażarce co najmniej na godzinę w celu ochłodzenia. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą cześć wałkować na posypanej mąką stolnicy. Położyć na blachę. Śliwki umyć, obrać(...)usunąć pestki, podzielić na połówki i ułożyć na ciasto na blasze. Zmiksować białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną masę. Wylać na śliwki, rozprowadzić wzdłuż całej blachy. Drugą cześć ciasta zetrzeć na masę białkową na tarce na grubych otworach. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wymiary spodu blachy

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Focaccia 190

pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać pozostałą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by ciasto się do nich nie kleiło. Ciasto nie powinno być zbyt suche. Miskę natłuścić oliwą i przełożyć do niej(...)ciasto lekko poruszając na boki, tak aby się natłuściło, po czym przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na około 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dłonie nasmarować oliwą, uderzyć nimi w wyrośnięte ciasto, aby uszło z niego powietrze i przełożyć je do formy. Ciasto rozciągnąć na boki tak aby zajmowało całą

Passions hobbies life
Quiche Lorraine 127

Quiche Lorraine pochodzi z Lotaryngi i jest klasyką francuskiej kuchni. Najlepiej smakuje, kiedy ciasto zrobi się własnymi siłami, to można użyć tego gotowego ciasta francuskiego (tym samym jest to szybka propozycja na obiad dla czteroosobowej rodziny). Na całym świecie znane jest połączenie gęstej, lekko kwaśnej śmietany (o dużej zawartości tłuszczu) i aromatycznego boczku. Ta kompozycja składników po raz kolejny udowadnia(...)mniej znaczy więcej. Do przygotowania quiche lorraine (starczy dla 4 osób) potrzebujemy: ciasto: – 175g mąki pszennej – 100 g masła, pokrojonego w kawałki – 1 żółtko farsz: – 200g wędzonego boczku – 50g sera Gruyere lub innego – 200ml creme fraiche (1 kubeczek) – 3 jajka, dobrze ubite – szczypta mielonej gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować

Szybko Tanio Smacznie
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 203

Uwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie. Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci(...)nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Na moich imprezach te ptysie znikają błyskawicznie! A jak będzie u Was? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 6 dużych szt ) CIASTO: * woda – ok. 5 szkl * masło – 50g * mąka pszenna – 0,5 szkl * jajko – 3 szt NADZIENIE: * wędzony łosoś – 200 g * kremowy twarożek – 200 g * chrzan – 2 łyżki * koperek – 1 pęczek

Ostra na Słodko
Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym 181

tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym, a na końcu wpisu kilka zdjęć z jesiennej działki. Smacznego i do następnego razu! Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym 8 tartaletek ø 10 cm Ciasto 150 g masła 200 g mąki 3 łyżki cukru 2 żółtka 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany Krem 400 ml śmietanki UHT 18% 1 jajko(...)żółtka 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki esencji waniliowej Wykonanie: Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto. Zagniecioną kulę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu. Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wycinać krążki o trochę większej średnicy  niż foremki i wylepić je ciastem. Ja wycinałam pucharkiem do lodów o średnicy

Posadzone i zjedzone
Chleb żytni na drożdżach 175

letniej wodzie z miodem, wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę. W misce wymieszać mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksować około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia.Przełożyć  ciasto(...)podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej.Delikatnie wyrównać wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posypać ciasto solą gruboziarnistą, delikatnie ją dociskając. Odstawić ponownie do wyrastania w ciepłe miejsce. Nagrzać piekarnik do 220 °C  wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić foremkę

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 815

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z przepisem na najlepsze pierogi pod słońcem :-) Przepis zarówno na ciasto jak i farsz są godne polecenia i wypróbowania.  Do przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.  Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi(...)oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła i cebulki- jednym słowem mniam :-) Także zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej -1,5 szklanki gorącej wody -płaska łyżeczka soli -7 łyżek oleju  FARSZ -3 laski białej kiełbasy  około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi ruskie babci Stasi 165

zrobić je nie całkiem sama, ale z pomocą mojego małego kochanego 5-letniego kuchcika, oczywiście według sprawdzonego przepisu mamy. Wyszły bezbłędnie, radość wspólnego z dzieckiem gotowania najwspanialsza, zabawa z ciastem przednia, tylko na jutro nic nie zostało :( Proporcje na przygotowanie ok. 40 sztuk pierogów. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody szczypta soli(...)praskę.  Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypać 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wlać 3 łyżki oleju i dolewając bardzo powoli ciepłą wodę wyrabiać ciasto (na gładką i sprężystą masę nie klejącą się

Z notatnika
Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) 175

internecie krąży mnóstwo przepisów na drożdżówki bez jajek, tłuszczu i nabiału. Kiedyś jeden z nich spisałam i teraz z niewielkimi modyfikacjami, postanowiłam upiec takie ciasto - tym bardziej, że dostałam mnóstwo winogron ogrodowych.  (Z reszty robi się wino...)  Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu.  Chyba nie ma opcji, aby się nie udało! W moim(...)sami spróbujcie!!!   (Tortownica o średnicy 16 cm)  1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 2/3 szklanki (*) letniej wody 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych ) 1 szczypta soli (solidna) 4 łyżki cukru (płaskie) Dodatkowo: 600g ciemnych winogron (**) 4-5 łyżek cukru   Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić

Di gotuje
Pizza "na bogato" z pomidorami, mozzarellą, wędliną i szpinakiem 157

Jedna z podstawowych pizz - ciasto, pomidory, ser, wędlina. Ciasto jest wdzięczne, można na nie kłaść dowolne składniki w zależności od upodobań. Także różne ilości, ale z tym lepiej nie przesadzać, ciasto też powinno się czuć:) Ja zrobiłam pizzę z pomidorami, wędliną, szpinakiem i mozzarellą z wyczuwalnymi aromatami czosnku, ziół, oliwy z oliwek. W domu pięknie pachnie, a pizza smakuje(...)innego, do woli. My dość rzadko jemy pizzę, ale jak już to wszystkiego jest dużo, za wszystkie czasy:D Składniki (na dwie średnie/mniejsze pizze, w zależności jakie lubicie ciasto i jak je rozwałkujecie): ciasto: 3,5 szklanki przesianej mąki pszennej (mówimy tu o szklance 250 ml do herbaty) 1,5 szklanki ciepłej wody opakowanie drożdży instant

Zasmakuj Kuchni