ciasto - 162020 przepisów (strona:1608/10802)

Bagietki w wersji amerykańskiej 162

głównie w celu uzyskania bardziej złożonego aromatu). Aby wykorzystać dodatkowe cukry ze skrobi zawartej w mące oraz poprawić kolor skórki dodaje się tu również aktywny słód jęczmienny. Całkowita hydratacja ciasta 66%. Receptura pochodzi ze strony The Bread Bakers Guild of America . Przeliczenie proporcji i inspiracja do upieczenia bagietek - blog ХЛЕБ & ХЛЕБ . Składniki na 3-4 bagietki(...)godzin, temp.  23oС):   1,5 g – aktywny zakwas pszenny o uwodnieniu 100% (użyłem żytniego)   15 g – mąka pszenna typ 550-750   15 g – woda Ciasto (2 godziny, temp.  23-25oС, raz składane po godzinie fermentacji):   285 g - mąka pszenna typ 550-750   115 g – woda   400 g – zaczyn drożdżowy poolish (cały

Przepisy na domowy ser i chleb
Drozdzowa bulka z kruszonka, na zaparce czyli Niedzielne Sniadanie odc.101 136

pojeździliśmy nawet trochę rowerami.  Nastała niedziela i nie mogłam sobie odmówić radości z upieczenia słodkiej bułki z kruszonką. Przepis znalazłam u Liski na blogu White Plate . Pyszne, delikatne ciasto, słodka kruszonka i garść wspomnień, przecież takie śniadania lubiłam jako dziecko i lubię nadal. Uwielbiałam świąteczny czas gdy dzień mogłam zaczynam maminym drożdżowym i popijać mlekiem albo kakao... to był(...)miękki) Robimy zaczyn. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, zaparkę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, miksujemy je 2-3 minuty, pozwalamy ciastu odpocząć 15 minut, czynność powtarzamy 2 razy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Dużą keksówkę smarujemy masłem i przekładamy do niej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza. 208

Dziś rodzinka szczęśliwa, bo na obiad była pizza :) Ciasto od lat robię z jednego przepisu. Próbowałam wielu wersji, ale ta najbardziej przypadła nam do gustu. Spróbujcie i oceńcie :) Z podanych składników wychodzą dwie pizze. Składniki na ciasto: 400 g. mąki  30 g drożdży 250 ml. ciepłej wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Drożdże(...)zalać ciepłą wodą z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wyrośnięte drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki keczupu (użyłam domowej roboty) 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam z kartonu

Agusiowe smakołyki
Proste ciacho dla zabieganych 124

ciacho. Idealne, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek(...)producenta. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy zimny krem karpatkowy.  Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.  Ciasta francuskie rozwijamy i delikatnie nacinamy na równe kwadraty. Chodzi jedynie o to, aby zaznaczyć kawałki ciasta, dzięki temu będzie się później ładnie kroiło. Pieczemy według przepisu na opakowaniu. Na wystudzony blat francuskiego ciasta wykładamy gotową karpatkową masę, Schładzamy

Kuchnia od dwojga
Bezglutenowy marchewkowiec 156

Dzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe.  Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej.  Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze mnie, udany przepis z tej książki i, o dziwo, książka nie stanowi jedynie ozdoby biblioteczki...:-) Składniki: 350 g mąki bezglutenowej uniwersalnej - ja użyłam własnego miksu gryczanego 4 jaja 250 g cukru - standardowo dałam mniej(...)sody oczyszczonej - następnym razem chyba z niej zrezygnuję na rzecz większej ilości proszku do pieczenia, soda pozostawia specyficzny zapach, którego nie lubię 1/2 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu - nadał ciastu posmaku piernika, w przyszłości również z niego zrezygnuję... wolę czuć marchewkę 2 szkl startej marchwi opcjonalnie - rodzynki Marchew obrałam i starłam na jarzynówce o najdrobniejszych oczkach. Wyszło mi trochę więcej

Ze smakiem bez glutenu
ciasto "styropian" z malinami 270

było moje trzecie podejście do tego ciasta, bo dwa poprzednie były nieudane. Rzadko mi się zdarza, że ciasto kończy się klapą, no ale się zdarza...Teraz stwierdziłam, że próbuję ostatni raz a jak nie wyjdzie to zapominam o nim. Za pierwszym razem nie podpiekłam spodu i przez to, że mój piekarnik ma kiepską dolną grzałkę to ciasto było surowe(...)mniej kaloryczny. Jak dla mnie mógł być ciut bardziej słodki ale znowu mąż twierdzi że taki jest lepszy. Słodkość to jak wiadomo kwestia gustu:) *foremka25*34 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 250 g masła 125 g cukru pudru  6 żółtek na masę jogurtową: 4 duże (po 360g) kubki jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 szklanki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto na pierogi 124

Idealne, błyskawiczne oraz sprawdzone ciasto na pierogi. Nadaje się do pierogów z mięsem, na słodko, z serem, po prostu do wszystkich pierogów. Wypróbujcie sami! Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * gorąca woda ( tyle ile zabierze ciasto, czyli około 1 szklanki) To wszystko! Mąkę wykładamy na stolnice i powoli dolewamy do niej wodę. Dolewajmy wodę stopniowo, ciągle mieszając, aby zobaczyć(...)naprawdę potrzebujemy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Jeśli proporcje mąka-woda są dobre, ciasto powinno się strasznie delikatnie kleić do rąk i stolnicy. Jeśli ciasto się bardzo klei, należy dodać więcej mąki. Jeśli jest za twarde, należy dodać trochę wody. Po wyrobieniu ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić do odpoczęcia na około 10 minut. W tym czasie, wykonajcie swoje

Klasyka Gotowania
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 180

żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze) CIASTO: - 350 g mąki orkiszowej typ 630 - 300 g mąki pszennej chlebowej - 120 g mąki żytniej - 420 g wody - 20 g soli - cały zaczyn W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią(...)orkiszową , pszenną i wodą, odstaw na 30 minut do godziny. Do miski dodaj zaczyn , wymieszaj i odstaw na 30 minut do godziny. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią.  Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble

SMYKWKUCHNI
Pizza kebab gyros - przepis. 174

możemy pofolgować sobie z ilością dodatków, jak tylko jest nam wygodnie.  Składniki na wsuwaną do piekarnika blachę, lub dwie formy do tarty/duże totownice. Pizza Kebab/Gyros. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml wody 1 jajo płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru opakowanie drożdży instant 7 g Sos do posmarowania ciasta: 80 ml oliwy ząbek czosnku przeciśnięty(...)przyprawa gyros 3 ogórki kwaszone lub korniszony słodka papryka nieduża puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 40 dag sera mozzarella sól oliwa do podsmażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli swobodnie przeciska się przez palce to dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki. Ciasto oprószyć delikatnie mąką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pistacjowe ciasto na jogurcie (szybkie) 217

Dziś zapraszam Was na pistacjowe ciasto na jogurcie . Moja rodzina była nim zachwycona. Z każdym kawałkiem chce się więcej i… więcej. Jeśli kochacie pistacje (tak jak my), uwielbiacie ciasta jogurtowe na styl babki i… tą niecodzienną delikatną zieleń, to musicie spróbować tego niesamowitego ciasta. Ciasto powstało pod wpływem chwili i… jest strzałem w przysłowiową 10. Po prostu(...)wypieków, deserów, lodów… Na blogu już niedługo znajdziecie kolejne pistacjowe pyszności. Zaglądajcie, bo… będzie pysznie i zielono A teraz zapraszam na przepis na pyszne pistacjowe ciasto na jogurcie. Składniki: (na keksówkę) 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek

Słodkie okruszki
PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ! DOMOWE JEDZENIE! 166

pokazywałam Wam również cały długi filmik o tym jak obchodzić się z tymi warzywami i jak je przygotowywać. Koniecznie zróbcie tą pizzę, pracy niewiele a smak pyszota! PRZEPIS NA CIASTO NA PIZZĘ: - 300 g mąki włoskiej typ 00 - 3/4 opakowania drożdży instant - 1/3 łyżeczki soli - 140 -160g letniej wody  - oliwa z oliwek do wysmarowania blaszki Drożdże wymieszaj(...)wodą. Dodaj mąkę i zagnieć miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodaj troszkę wody. Mąka włoska jest bardzo delikatna. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. PRZYGOTUJ SKŁADNIKI: - 5-6 szparagów - 1 kulka mozzarelli - 10 oliwek czarnych - 2 kiście pomidorków cherry - chili Szparagi złam w dłoniach, zdrewniałe końcówki wyrzuć. Szparagi obierz ze skórki. Pokrój na cienkie podłóżne plastry

SMYKWKUCHNI
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries 155

którejś z gazet o tematyce kulinarnej były dołączane małe książeczki z przepisami Doroty Świątkowskiej z bloga Moje wypieki . Przeglądając ją wpadł mi w oko przepis na szarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem. Musiałam(...)niestety zamienić orzeszki laskowe na orzechy włoskie, gdyż na te pierwsze mam alergię, jednak nie wpłynęło to na smak ciasta więc można używać ich zamiennie. Myślałam, że będzie to droga przez mękę, a okazał się jednak łatwy w przygotowaniu. Po niecierpliwym odczekaniu aż wystygnie mogłam w końcu jej skosztować i okazało się, że jest pyyyyyszna! Polecam gorąco na leniwe weekendowe

karmelowy
Wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe (szybkie) 178

Filiżanka ulubionej herbaty lub aromatycznej kawy i pyszne, wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe . Czasem nie trzeba nic więcej Domowa słodkość i chwila relaksu. A przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Potem chwila cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku… minuty na zastygnięcie polewy i … można jeść Spróbujcie i Wy tego pysznego wilgotnego ciasta czekoladowo-owocowego. My je uwielbiamy. Mam nadzieję(...)Owoce leśne. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto mocno rośnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika – około 45 minut, należy stosować zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie

Słodkie okruszki
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 147

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pełnoziarnistej   40 g orzechów włoskich łuskanych  150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Nadzienie 300 g groszku 250 g ricotty 100 g szpinaku 100 ml śmietany  50 g parmezanu 2 ząbki czosnku 2 jaja natka pietruszki bazylia  s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI Pasta(...)ricotta 100 g di spinacini 100 ml di panna 50 g di parmigiano 2 spicchi d'aglio 2 uova prezzemolo basilico sale, pepe PRZYGOTOWANIE  Kruche ciasto Blendujemy orzechy do uzyskania konsystencji m ą ki. W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, szczypt ą  soli i zblendowanymi na py ł  orzechami. Dodajemy jajko

La grande e la piccola cuoca