ciasto - 162258 przepisów (strona:1626/10818)

Ciasteczka wielkanocne z Grześków 337

były to Słodkie pisanki , mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami : jajo, kurczak, baranek i królik. Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże(...)łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru sok z 1/2 limonki 1 łyżka gorącej wody Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej. Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem

Grunt to przepis!
Ciasto na pizzę - Pizza 171

międzyczasie dodać sól do pozostałej letniej wody, przesiać mąkę. Na środku mąki zrobić dołek wlać do niego nasze lekko wyrośnięte drożdże, olej oraz prawie całą letnią wodę.  Wyrobć ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podlać resztą wody. Ilość wody zależy od wilgotności mąki.  Tak przygotowanym ciastem rzucić mocno i kilkakrotnie o podstawę na której jest przygotowywane. Wywinąć(...)obustronnie pod spód  i odstawić do wyrośnięcia. Naczynie , w którym ma podwoić swoją objętość ciasto, przykryć folią spożywczą lub włożyč do czystego woreczka plastikowego, reklamówki i odstawić w ciepłe miejsce np do zamkniętego piekarnika.  Ciasto powinno wyrastać około 5 godzin, ponieważ krótszy czas często powoduje niestrawność - po spożyciu źle wyrośniętego wyrobu. Ciasto podzielić na trzy równe części , uformować

zielonacukinka
mazurek z mlekiem w proszku 159

jest przesłodzony ale mleko w proszku ma dość mdły smak dlatego dobrze jest je przełamać czymś kwaśnym. Dlatego pod mleczną polewę wyłożyłam cienką warstwę dżemu pomarańczowego.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na nadzienie: 50 g mleka w proszku 50 g masła 75 g cukru pudru(...)wrzątku 2 łyżki dżemu pomarańćzowego dekoracja: płatki migdałowe 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół spodu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 122

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao  0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 3 jajka 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 50 dag sera białego Przygotowanie: Ser biały skręcić(...)razy. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde

Ciastka - domowe słodkości
Szybkie małe mazurki orzechowe 179

mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami(...)dokładnie wylepić foremkę na grubość około 2 mm (lub mniej). Ciasto podczas pieczenia rośnie wypełniając dokładnie całe foremki. Foremki z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto). Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Chłodne ciasto wyciągamy z foremek. Masę orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy

Słodkie okruszki
Ciasto marchewkowe (Fit) 174

Uwielbiam ciasta marchewkowe i jak tylko znajdę jakiś nowy przepis od razu musze go wypróbować. Tym razem sięgnęłam po nieco chudszą wersje tego ciasta. Mniej kaloryczne, nie znaczy wcale gorsze w smaku. Wręcz przeciwnie. Ciasto jest miękkie, mokre w środku, po prostu wyśmienite :) Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie Ilość porcji: Duża blacha Składniki: Na ciasto: 280g mąki pełnoziarnistej(...)drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do masy jajecznej i ostrożnie mieszamy. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach, dodajemy do ciasta wraz z wiórkami kokosowymi.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut do tzw „suchego patyczka”w temperaturze

Kolizje Smaków
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 205

drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto tak naprawdę wystarczy dokładnie wymieszać(...)upieczeniu pieczywo razowe nie będzie się kruszyć. Miskę przykrywam folią aluminiową i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę ( czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym pozostawicie ciasto – im cieplejsze tym krótsze wyrastanie ). Gdy ciasto podwoi objętość odgazowuję je wbijając w nie pięść. Posypuję blat niewielką ilością mąki, wykładam ciasto i formuję z niego kulę, którą spłaszczam. Kroję

Niebieski kubek z kawa
Babka "z jajem" 195

żółtka, jedno całe jajko, wanilię i miksujemy. Do utartych jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie. Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy(...)barwnik i wyrabiamy a do dużej części dodajemy namoczone nasiona chia i kakao i wyrabiamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Białe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim uformowany wałek z żółtego ciasta i zwijamy w rulon. Na dno natłuszczonej formy wykładamy połowę ciemnego ciasta. Na nim wałek z ciast jasnych. Przykrywamy pozostałym ciemnym ciastem

Maminek kulinarny
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 292

Składniki na ok. 42 średnie pierogi: Ciasto (przepis pochodzi od pani Janiny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka(...)dodaj czosnek. Usmażone warzywa dodaj do kaszy. Dodaj też zioła i wymieszaj. W dużej misce lub na stolnicy wysyp mąkę. Dodaj sól i olej, a potem partiami wodę. Zarób ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Samo będzie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 15 minut. Mięso mielone dodaj do kaszy i warzyw. Dodaj przyprawy i dokładnie

Anioszek w kuchni
Papryka faszerowana w cieście francuskim 134

długo myślałam, a zrobiłam raz dwa i wcale nie z tym nad czym tak dumałam ;-) Jak zwykle wyszło łatwo, szybko, smacznie i nawet całkiem ładnie ;-) Papryka faszerowana w cieście francuskim PAPRYKA FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1 papryka 1 kiełbaska chorizo 1 jajko na twardo 4 plastry sera żółtego 1/2 opakowania ciasta francuskiego Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo(...)wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo z jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek bądź inną zieleninkę ;-) Ciasto francuskie przekrawamy na pół i na każdej z połówek na środku układamy paprykę (żółtym serem do góry). Boki ciasta nacinamy w paski około 1cm szerokości - wzdłuż linii ciasta (po każdej stronie

peggiwkuchni
Kręcone ciasto z rabarbarem 132

Kręcone ciasto z rabarbarem Blacha 21 x 31 cm 1kg mąki pszennej 5 jaj 250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej) 1,5 szklanki brązowego cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli ok 700g rabarbaru Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy(...)misce mieszamy żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek

peggiwkuchni
Szarlotka z kawałkami jabłek 197

chwile i przeszłam szmat kilometrów po górskich szlakach. Mało tego, udało mi się nawet pobiegać ;-) Teraz mogę tylko powspominać planując kolejne wojaże, w czym pomaga mi smak szarlotki - najpopularniejszego ciasta w górskich schroniskach. Zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto! Szarlotka z kawałkami jabłek SZARLOTKA Z KAWAŁKAMI JABŁEK Składniki na blachę  25 x 35 Na ciasto(...)masła roślinnego    3 łyżeczki mielonego cynamonu    3 goździki Z mąki, masła roślinnego, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto, wkładamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Jabłka myjemy, obieramy kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w kostkę (niezbyt drobno). Z lodówki wyjmujemy ciasto, oddzielamy

peggiwkuchni
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 135

Mazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą(...)dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie orzechy, kajmak i czekoladę. Polecam zwłaszcza wielbicielom tego popularnego batonika.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na wierzch: 75 g czekolady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jajeczna tarta z groszkiem i marchewką 151

mrożonego groszku zielonego, 300 g mrożonej marchewki mini, 2 łyżki masła klarownego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1   płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy 24 cm): 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta cukru, opcjonalnie 1-2 łyżki wody, masa: 1 łyżka posiekanego świeżego(...)rozmarynu, 2 jajka, 150 ml śmietany 18%, ½ łyżeczki kurkumy, 50 g tartego sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, żółtka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp

Moniki Smakołyki
Pierogi ruskie 99

Znane i lubiane pierogi ruskie dość często goszczą na naszym stole. Jak wiadomo przy pierogach jest sporo pracy: wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu, potem lepienie i gotowanie… Wychodzę więc z założenia, że lepiej zrobić ich więcej za jednym zamachem, niż się rozdrabniać ;) Wówczas część pierogów przeznaczam do bieżącego spożycia, a resztę mrożę, do czego również i Was zachęcam. Wtedy nie straszne(...)już są napady wilczego głodu, gdy lodówka świeci pustkami. Zawsze macie w zanadrzu pyszne pierożki, które wystarczy tylko wrzucić na kilka minut do wrzątku :) Przepis na ciasto przetestowałam już wielokrotnie. Uważam, że to najlepsze ciasto pierogowe jakie miałam okazję robić. Bardzo łatwo się z nim „pracuje”. Jest bardzo elastyczne, a po ugotowaniu mięciutkie, ale nie rozpadające się. Na farsz składają

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania