można robić wypieki z warzywami ano można. Robiłam już ciasto z cukinią , szpinakiem a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej(...)drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec
Ala piecze i gotujeczosnku, który nadaje chlebkowi przyjemny zapach. Trudno opisać smak tego pieczywa, trzeba je upiec w swoim domu! Składniki: (na keksówkę o dolnych wymiarach 10x20 cm) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 415 g mąki pszennej typ 650 3 łyżeczki miodu 40 g obranego czosnku (ok. 8-10 główek) 110 g ciepłego mleka 110 g ciepłej wody(...)łyżeczki soli Dodatkowo: masło i mąka do formy 1 łyżeczka masła, stopionego do wysmarowania chlebka Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i kilkoma łyżkami mąki pszennej, wymieszać. Mieszanka powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut
Nastoletnie Wypiekaniedniu upieczenia, ale na następny dzień w łatwy sposób można przywrócić im świeżość. Wystarczy podgrzać je w mikrofalówce przez kilkadziesiąt sekund. Składniki: (na ok. 8 bułeczek) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 szkl dowolnego piwa w temperaturze pokojowej 120 g kaszy gryczanej, zmielonej, np. w młynku do kawy 80 g orzechów włoskich, zmielonych 260 g mąki żytniej(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 1 jajko Dodatkowo: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek garść posiekanych orzechów włoskich do posypania Przygotowanie: Ciasto: W dużej misce rozpuścić drożdże w 3 łyżkach piwa z 1 kopiastą łyżką mąki. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie
Nastoletnie Wypiekaniepozostaje kwestia wegańskości miodu. Osoby, które miodu pszczelego nie używają mogą użyć sztucznego, z mniszka, syropu klonowego, daktylowego lub agawy. Jest naprawdę dużo opcji. Wykonanie jest banalne, a samo ciasto identyczne do tego z pełnoziarnistej słodkiej bułki . Pewnie nie ma czym się chwalić, ale wszystkie ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem sam spałaszowałem… takie były dobre. Pełnoziarniste ślimaczki(...)orzechami włoskimi i miodem Wydrukuj przepis Porcji: 6 ślimaczków Czas przygotowania: 30 minut roboty i 60 minut wyrastania Potrzebujesz: Na ciasto: 125g mąki pszennej pełnoziarnistej + łyżeczka do zaczynu 50ml mleka roślinnego 20g oleju kokosowego (płynnego) 20g cukru trzcinowego + łyżeczka do zaczynu 1/2 łyżeczki soli 12g świeżych drożdży do zaczynu 1-2 łyżki ciepłej wody lub mleka do zaczynu Do środka
Blendmanmineralnych i błonnika. Czy jest coś, co jeszcze powstrzymuje Was przed jej wypróbowaniem? Siekajcie buraczane liście, czas ucieka! :D Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim Potrzebujesz: Ciasto: 120g zimnej margaryny 220g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 2 średnie cebule pęczek botwiny 1/2 łyżki miodu(...)smażenia Zalewa: 2 jajka 150ml mleka sól 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku pieprz Do tego: ser bałkański z owczego mleka z solanki/ feta Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój w niewielką kostkę i połącz ją z pozostałymi składnikami ciasta. 2. Z gałązek tymianku oberwij listki i dodaj je do ciasta. 3. Szybkimi ruchami zagnieć wszystko na gładkie
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodatkiem cynamonu. Przygotowanie całości składa się z trzech łatwych etapów i są one naprawdę warte wykonania :D Koniecznie jej spróbujcie w ten jabłkowy czas! Kardamonowa szarlotka Potrzebujesz: Ciasto: 120g masła 220g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru Mus jabłkowy: 1kg jabłek ( u mnie antonówka) 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 4-5 strąków kardamonu Do tego: 1 białko jaja(...)łyżeczki cukru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na części 3/4 + 1/4. 4. Większą częścią ciasta wyłóż boki i spód formy średniej wielkości (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBiała w czarne paski, czy może czarna w białe paski? Jaka jest właściwie ta zebra. Oczywiście chodzi o bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki(...)drugiej przesiane kakao. Każdą mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wlewamy (chochelką do zupy) na zmianę, jasne i ciemne ciasto. Nakładanie większych porcji ciasta sprawi, że paski będą wyraźne (tak jak u mnie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 16oº C i pieczemy ok. 60 minut. Gorące ciasto można oprószyć cukrem
mojewypiekiinietylkoRogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła(...)łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną część ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto drożdżowe robię bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić bez jajek i jak się okazało bułeczki wyszły także świetne! koniecznie musicie wypróbować, tym bardziej że niebawem DZIEŃ CHŁOPAKA! Obchodzicie to święto, czy zupełnie nie? jestem bardzo ciekawa odpowiedzi, a jeśli tak to w jaki sposób? Składniki na ciasto; 3,5 szklanki mąki pszennej ( około 45 dag) + do podsypania pół szklanki(...)innym rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy już mamy rozczyn gotowy wlewamy go do mąki, dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt naturalny. Wszystko ze sobą mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy. Jeśli ciasto się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g) 3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok. 30 g) 1/2 szklanki ciepłego mleka 2% (ok. 110 g) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550 + około 1/2 szklanki do podsypywania (ok. 350 g) 1/2 szklanki drobnego cukru(...)silikonową łopatką. 3. W osobnej misce połączyłam trzepaczką jajka, cukier i mleko, a następnie wlałam do miski z mąką i zaczynem i ponownie wymieszałam silikonową łopatką. 4. Na koniec ciasto połączyłam z miękkim masłem. 5. Na dużej desce rozsypałam trochę mąki i zaczęłam wyrabiać ciasto rękoma, aż stało się elastyczne. W międzyczasie podsypywałam mąką, kiedy ciasto się kleiło
Vroblewska-fitlifedzisiejszym przepisem chcę to wynagrodzić. Siedząc w domu i przeglądając przepisy mamy wpadłam na pomysł, żeby połączyć kilka z nich i tak właśnie powstało to pyszne (dość słodkie ) ciasto :) Zachęcam do spróbowania oraz do tworzenia własnych kompozycji, bo przez takie łączenie ulubionych i sprawdzonych przepisów można uzyskać naprawdę cuda :) Ja połączyłam słodką masę kajmakową z trochę mniej słodką masą budyniową(...)którymi przełożyłam kakaowe ciasto z nutą piernikową. Brzmi nieźle a jeszcze lepiej smakuje :). Zapraszam do przetestowania. Składniki na ciasto : 2 szkl mąki 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju (u mnie rzepakowy) cukier waniliowy po 1 łyżeczce : cynamonu, sody 1 łyżka kakao 1/2 słoika powideł śliwkowych (ok. 2/3 szkl) Jajka ubić z cukrami, dodawać
Banana SmilesCiasto – pyszne, bardzo ładnie wygląda. Kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto. Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę(...)rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać. Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany wsypywać powoli cukier. Ciągle ubijać. Wykonanie – ciasto podzielić na dwie części, jedna trochę większa 1/3- 2/3. -większą warstwę rozkruszyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przygnieść. -rozłożyć ciepłą masę jabłkową. – rozłożyć masę białkową
Kuchnia PokoleńŻytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to w stu procentach mój autorski przepis, który na dodatek okazał się sukcesem już przy pierwszym wykonaniu. Jest to kolejny wypiek na MP z użyciem powideł śliwkowych, pierwszy z nich to razowy chlebek śliwkowy , który był równie smaczny. Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą to wilgotne, miękkie i smaczne ciasto(...)które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Wypiek jest na bazie powideł śliwkowych i to im zawdzięcza swoją barwę. Aby ciasto miało delikatną, niezbyt ciężką strukturę część mąki żytniej zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi. Wypiek o niebanalnym smaku, który polecam szczególnie. Składniki (na jedną keksówkę o wymiarach 10 cm x 20 cm): 150 gram brzoskwiń 60 gram zmielonych na mąkę orzechów włoskich
Mango PapajaDzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe(...)kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy, a następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i nakłuć. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata