ciasto - 160969 przepisów (strona:1631/10732)

Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 203

szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić

moj przepis na
Tort cytrynowy 203

szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić

moj przepis na
Prosty chleb szklankowy 195

świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna, ok 10 min intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić

moj przepis na
Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee 153

mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny jako polewa do ciast, ponieważ w niewielkim stopniu spływa. Na dodatek jest bez mleczny (ze względu na synka), a w tym przypadku również wegański. Inspiracja Moje Wypieki. Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka(...)należy natychmiast zdjąć z palnika, dodać śmietanę, masło i ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej. Polewać ciasta czy inne desery. Jeżeli chcecie szybko wystudzić sos karmelowy, możecie garnuszek z sosem włożyć do większego garnka z zimną wodą lub postawić na zimnej podłodze, sprawdzi się tu również zimna

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 163

miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być lekko lejące, ale dość gęste, tak że włożona łyżka bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową. Ciasto chlebowe przełożyć do naczynia. Przykryć pokrywką

moj przepis na
Babka marmurkowa pomarańczowa 138

Babka marmurkowa to typowe ucierane ciasto, które chyba każdy zna.Tradycyjna babka marmurkowa to pulchne ciasto, które długo zachowuje świeżość, głównie dzięki maśle. Babka marmurkowa to dwukolorowe ciasto, które zazwyczaj składa się z jasnej masy waniliowej i ciemnej masy kakaowej. Babka marmurkowa jest prosta w wykonaniu. Wystarczy zmiksować masło z cukrem i jajami, a następnie dodać suche składniki. Zerknijcie na przepis(...)waniliowego extraktu. Polecam również przepis na babkę marmurkową z nutellą. Babka wygląda efektowniej, jeśli się ją upiecze w formie z kominkiem. Mam ich już kilkanaście! Babka marmurkowa to pyszne ciasto na co dzień i od święta. Babka marmurkowa Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki 150 g cukru 1 łyżeczka

codojedzenia
Jesienny syndrom Tourette'a 115

razy wymazywałam gotowe pół akapitu. I z tego pisania nic nie będzie- ponakręcam się tylko i potem nawet melisa (moja kolejna BFF) mnie nie uśpi Zanim przejdę do terapii ciastem z czekoladą, wyjaśnię jeszcze jedną kwestię. Jak mam na to czas, to naprawdę lubię swoją pracę. I rozumiem trudną sytuację, i to jakie są priorytety. Tylko po prostu(...)teraz siły na empatię. Operuję na samym spodzie piramidy Maslowa a tu liczy się tylko przetrwanie. A skoro o przetrwaniu mowa- mam przepis na surwiwalowe ciasto. Zrobiłam je jakiś miesiąc temu i mam wrażenie, że ono ratuje życie. Może przez dodatek pełnej energii i endorfin (?) czekolady? Nie wiem, ale zobaczmy czy uda mu się ożywić ledwo zipiącego bloga. TARTA

les mirabelles
Pierogi z mięsem. 118

CIASTO Składniki: 500 g mąki  szklanka wody  1 jajko  5 łyżek oleju  szczypta soli Wodę należy zagotować. Mąkę przesiać do miski a następnie zrobić w środku dziurę, do której należy wlać wrzącą wodę. Całość zamieszać łyżką i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu ciasta dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól(...)ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu.  FARSZ Składniki: 250 g mięsa wołowego antrykot 1 cebula pieprz, sól Najlepiej dzień wcześniej ugotować z mięsa rosół, wstawić mięso

Moje-pitraszenie
Wigilijna gwiazda makowa 484

święta to bogactwo jedzenia, więc na wigilijnym stole nie może zabraknąć gwiazdy makowej. Przygotowana właśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona w charakterystyczny sposób. By ułatwić Wam pracę, podaję link, na którym krok po kroku pokazany jest sposób jej formowania KLIK . Polecam! Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży(...)pomarańczy 2 łyżki rodzynków 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać żółtka, mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło. Prawidłowo

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 646

Karpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone(...)kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru  truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia

Wanilia i Kardamon
Pizza serowa 110

powiecie na pyszną pizzę serową ? Użyliśmy do niej kilku rodzajów sera i wyszła mega smaczna, aż by się ją jadło i jadło więc i Wam polecamy Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki soli - 20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - ciepła woda - 2 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g) - szczypta soli(...)sera camembert z ziołami - 50 g sera feta - 40 g sera pleśniowego Douce Blue - 2 oscypki - 1 mozzarella (1 kulka) Forma do pizzy 28 cm. Najpierw robimy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę. Do szklanki dajemy drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy na papkę i uzupełniamy wodą. Ważne żeby woda nie była za gorąca (ma być letnia/ciep

Kuchenne Wariacje
Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood 189

pożywny chleb żytni bez drożdży i może być jasno brązowy lub bardzo ciemny, wręcz prawie czarny. Jest to zależne od receptury i dodawanej melasy lub syropu, które zabarwiają ciasto na brązowo. Najzdrowszy jest ten pieczony z całych i łamanych ziaren żyta a nie z samej mąki. Czyli taki chleb jest praktycznie z żyta nieprzetworzonego. Dawniej pieczony tradycyjnie chleb uzyskiwał bardzo(...)czyli z mąki: mniej węglowodanów więcej błonnika niższy poziom glikemiczny 2 razy więcej witaminy B6 więcej żelaza więcej potasu więcej witaminy E Jest wiele odmian chleba pumpernikiel. Przepis na ciasto, który ja podaję jest jednym ze starszych. SKŁADNIKI: 750 g łamanych/kruszonych ziaren żyta 120 g ziaren bulgur (całe ziarna pszenicy) 150 g ciemnego syropu lub melasy (można zastąpić miodem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rogale "prawie" Marcińskie 150

pieczenia. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą dorównywać smakiem i wyglądem tym oryginalnym rogalom z Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g(...)zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła i szybko wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt 15x30cm, lekko oprószyć

Smakołyki Asi
Chleb marchwiowy na zakwasie 143

pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi(...)nasion kminku Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dorzuć zakwas z poprzedniego wypieku. Dodaj ok. 300 ml soku z marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... 139

zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę wlać mleko i połączyć składniki całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarować - ciasto rozsmarować w blaszce, piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka zimne ciasto(...)cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej wody i tężejącą wyłożyć na dynię z jogurtem nakryć blatem ciasta i lekko docisnąć, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię