ciasto - 162020 przepisów (strona:1633/10802)

Grecka pizza. 141

orzeźwienia. Pizzę podałam oczywiście z domowym sosem czosnkowym (bardzo lubimy czosnek :D). Pizza zniknęła w mgnieniu oka, co potwierdza, że świetnie smakuje! Bardzo polecam! Składniki na grecką pizzę: CIASTO: 250 g mąki pszennej 40 ml ciepłej wody 6-7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli(...)dokładnie mieszamy, wlewamy całość do mąki i pozostawiamy na około 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy oliwę, sól i połowę wody. Wszystko mieszamy łyżką aż do powstania zwartego ciasta (ewentualnie dolewając pozostałą wodę). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 7 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około

Rozpustne gotowanie
Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 184

pół roku temu. Kupiłam wtedy barwniki i ułożyłam sobie plan działania, szczegółowy przepis. Jednak na takie wypieki trzeba mieć natchnienie, przynajmniej w moim wykonaniu. Ja wolę gotować niż piec ciasta i zawsze pieczenie odkładam na koniec listy rzeczy do upichcenia. Jednak Dzień Dziecka to idealny moment by sięgnąć po coś właśnie tak zabawnego jak Smerfny niebieski torcik zakrapiany miętowymi cukierkami(...)łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać barwnik. Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić ciasto we formie na podłogę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort Confetti 228

prawie 2 lata temu (sic!). Tort jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie jest przesłodzony i mdły, na co wpływ ma spora ilość soku cytrynowego dodanego do ciasta oraz kremu. Przyznaję, torcik wygląda dość skromnie, ale klasycznie i elegancko zarazem i zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej(...)pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Polecam! Składniki: Ciasto (składniki na 1 blat, należy upiec takie 3): 100 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru

MyCookBook.pl
CIASTO MARCHEWKOWE 196

Hejka!      Ci z was, którzy śledzą mnie od dłuższego czasu doskonale wiedzą, że mam słabość do ciasta marchewkowego, a w zasadzie omleta marchewkowego KLIK      Dzisiaj zaproponuję zupełnie inne rozwiązanie. Ciasto jest ciężkie i bardzo sycące! Nie wiem czy to tak powinny być, czy wyszedł mi zwyczajnie zakalec...w każdym razie zakalce kocham

fitolarun.blogspot.com
Babeczki z rabarbarem i bezą 257

BEZA: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki(...)gwiazdy i wycisnąć rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Ciasteczka , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: rabarbar

https:KKuchniaMniam
Kostka brzoskwiniowa. 127

Witajcie :) Mamy weekend i wspólne wypiekanie u Bożenki na face book. Tym razem pieczemy ciasto z dowolnymi owocami. Jam mam dla Was propozycję na pyszne,łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami. Przyznam się że ostatnio piekę właśnie takie ciast na szybko, jak jest ciepło to z kremami nie bardzo schodzą a z owocami zawsze :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem, na samym końcu wlewamy letnia roztopioną margarynę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na cieście układamy obok siebie brzoskwinie brzuszkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do suchego patyczka, ja piekę z termo obiegiem, ale wy swoje ciasto musicie

Sama słodycz i szczypta chili
Misie - kruche ciasteczka z migdałami 115

waniliowego lub ekstraktu waniliowego migdały, orzechy nerkowca, kostki czekolady - do dekoracji Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto(...)docisnąć. Zawinąć łapki i wykałaczką zrobić oczka i nosek. Piec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie

Mania Wypiekania
Tarta jabłkowa 103

tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm ciasto: 250g mąki 125g masła 60g cukru 1 jajko łyżeczka cynamonu szczypta soli nadzienie: 6-8 kwaśnych jabłek 4 łyżeczki soku z cytryny masa waniliowa: 4 jajka 100g cukru szczypta(...)cynamonu 200g kwaśnej śmietany 18%tłuszczu 15g cukru waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy nożem lub siekaczką do ciasta. Gdy składniki dobrze się połączą zawijamy w folie spożywcza i chłodzimy przez 30-60 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy

Pyry na Gaz
Rogaliki drożdżowe z serem 271

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne rogalki drożdżowe z serem. Rogalki są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują z kubkiem gorącego kakao.  SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 200ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 50g masła, szczypta soli, Masa serowa: 200g sera białego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, 50g masła, Dodatkowo: białko(...)posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję  rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaję pokruszony

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 144

Pyszne ciasto mocno czekoladowe zostało "stworzone" dla miłośnika czekolady jako drugi tort na jego urodziny :) gdyż pierwszy rozszedł się momentalnie i trzeba było przygotować coś nowego dla niespodziewanych gości. Miał on równie duże powodzenie co pierwszy ;) a najlepiej smakował przy kawie. Jest on idealny na każdą kryzysową sytuację, gdyż w miarę szybko można go przygotować, a dzięki duuużej zawartości czekolady(...)genialnie wpływa na polepszenie samopoczucia :)  już po jednym kęsie przeniosłam się do cudownej i błogiej "krainy" szczęścia :D          Składniki:     1.   Ciasto biszkoptowe:       5 jajek,     1/2 szklanki mąki pszennej,     1/2 szklanki mąki krupczatki,     1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kulinarna (nie)codzienność
Kopiec kreta z maślankowym kremem mascarpone 119

Kopiec kreta" - przepyszne ciasto, uwiebiane przez dzieci i dorosłych. Zawsze się udaje i super smakuje cały okrągły rok, na co dzień i od święta. Czekoladowe ciasto zrobiłam z prostego muffinkowego przepisu na bazie jogurtu greckiego, a krem z mascarpone z dodatkiem maślanki  zastąpił tradycyjną kremówkę. Po prostu pycha! Możesz ułożyć banany w całości, wówczas ciasto świetnie się prezentuje(...)połówki bananów, jest wygodniejsze do krojenia i jedzenia. Piekłam ciasto w dwóch rozmiarach foremek i polecam jednak większą foremkę o przekroju 23 cm, wszystkie "ścinki" są wówczas wykorzystane. Zapraszam na maślankowo - jogurtowy "Kopiec kreta". Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa jasna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka - zwiastun jesieni oraz sposób na jabłka w słoiku na zimę 168

Dawno, dawno temu w zeszycie z przepisami mojej mamy znalazłam przepis na szarlotkę.  I było to pierwsze ciasto, które upiekłam. Ze wszystkich ciast z jabłkami szarlotkę lubię najbardziej. Przepyszne delikatnie półkruche ciasto, jabłka świeże starte lub ze słoika (już zapakowałam mus jabłkowy do słoików na zimę) - im więcej tym lepiej! I charakterystyczna dla szarlotki kratka obsypana cukrem(...)cukru 3 szklanki mąki  2 łyżki śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny szczypta soli około 10-12 jabłek lub duży słoik z jabłkami Przygotowanie: 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki, by ciasto nie lepiło się do rąk. Na blachę wykładamy 3/4 ciasta, oblepiamy też brzegi blaszki. 2. Jabłka myjemy, obieramy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Bajgle 324

lektury! :)     Składniki: (na 9 sztuk)   Zaczyn: 10 g świeżych drożdży  100 ml letniej wody 2 łyżki cukru 100 g mąki pszennej typ 750   Ciasto właściwe: 120 ml wody 300 g mąki pszennej typ 750 15 g soli   Woda do gotowania: 2 litry wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej   Dodatkowo: żółtko wymieszane(...)łyżką mleka do posmarowania mak, sezam do posypania     Przygotowanie:   Zaczyn: Składniki wymieszać, odstawić na 30-60 minut do "ruszenia drożdży".   Ciasto właściwe: Po tym czasie do zaczynu dodać wszystkie składniki z ciasta właściwego (woda, mąka, sól) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić

Nastoletnie Wypiekanie
domowe śniadaniowe płatki cynamonowe a la cini minis 130

cynamonu 60 ml maślanki 55 g masła lub oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis tutaj ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: mąka do podsypywania ciasta 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cynamonu ok. 10 g cukru wykonanie: Mąkę orkiszową mieszamy z mąką razową, proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą oraz cukrem białym i brązowym. Dodajemy maślankę, ekstrakt(...)oliwę oraz mód i zagniatamy ciasto. Gdyby wyszło klejące, podczas zagniatania podsypujemy mąką. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkowujemy, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przenosimy z papierem do pieczenia na blaszkę. Smarujemy oliwą i oprószamy cukrem wymieszanym cynamonem. Następnie wykrawamy małe kwadraciki. Pieczemy w 170 st. przez ok. 10 -15 min. Upieczone studzimy i przekładamy do słoja. Podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Pszenno-kukurydziany chleb z makiem 126

puszysty, a skórkę jak zwykle chrupiącą. Polecam!     Składniki: (na jeden bochenek) Rozczyn: 25 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki soli 1 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki maku Przygotowanie: Rozczyn: Drożdże wkruszyć do 1/4 szkl ciepłej(...)wody. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (więcej o rozczynie przeczytasz TUTAJ ).   Ciasto: Obydwie mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól, mak, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Zacząć wyrabiać, dolewając strumyczkiem wodę. Można to robić ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Prawidłowo wyrobione

Nastoletnie Wypiekanie