ciasto - 160969 przepisów (strona:1635/10732)

najprostsza focaccia z oliwkami 170

zrobiła w świecie oszałamiającą karierę i nie ma chyba osoby, który by się z nią nie spotkał. To focaccia, drożdżowy włoski chleb, pieczony na bazie tego samego, co pizza ciasta, jest już zdecydowanie mniej znany. A szkoda ponieważ jego wyborny smak sprawia, że stanowi on, nie tylko świetny dodatek do śródziemnomorskich sałatek, lecz sam może stać się, głównym składnikiem posiłku(...)składniki ciasta na dużą focaccię, lub dwie mniejsze 500 g mąki pszennej 250-300 ml wody 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1/2 łyżeczki soli na wierzch chleba 2 garście oliwek 1/2 łyżeczki grubej soli ewentualnie szczypta czarnuszki suszona bazylia, lub tymianek, lub oregano, lub rozmaryn sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki

Miód i pieprz
Pierogi ruskie. 1092

Dziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy  pierogami(...)majeranek      Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej  350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól formując stożek, robimy

Rozpustne gotowanie
TARTA DE SANTIAGO (CIASTO MIGDAŁOWE, BEZ MĄKI, BEZGLUTENOWE) 189

Tradycyjne migdałowe ciasto pielgrzyma - hiszpański wypiek z Galicji, którym częstowano pielgrzymów podążających do Santiago de Compostela. W Hiszpanii jest ono objęte specjalnym świadectwem pochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące(...)pudrem, a jej znakiem rozpoznawczym jest krzyż św. Jakuba. Dzisiejszy wypiek dedykuję mojej Cioci Heni, która kilka lat temu przeszła właśnie te setki kilometrów Drogą św. Jakuba i to ciasto będzie już zawsze kojarzyło mi się z Jej niesamowitym osiągnięciem :) A Was tymczasem zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: 4 jajka 200 g mielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe) 200 g cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Pyszne pierniczki 36kcal 162

Przyszedł taki czas, kiedy chce mi się wszystkiego co piernikowe i kakaowe! Kocham zapach pieczonego ciasta, a te cynamonowe nuty unoszące się w powietrzu...mmmm! Chociaż ostatnio mam jakąś dziwną fazę na jedzenie cukierków... och te słabości! To NADE wszystko kocham te swoje fasolowe wymysły! I wy pokochacie! <3 SKŁADNIKI (u mnie 16 pierników) - 2 jajka - puszka białej fasoli(...)wszystko do blendera na gładką masę! - spróbuj- dosłodź w razie potrzeby - przelej do foremek 1/2 powstałej masy - na środek babeczek dodaj powidła (1/2 łyżeczki na babeczkę) -przykryj powidła pozostałym ciastem - 180* 25 minut SMACZNEGO  CAŁOŚĆ: 580 kcal B50 W63 T15 1 Z 16 BABECZEK

fitolarun.blogspot.com
Tarta z łososiem i pomidorami 147

robiłam tarty wytrawnej, a ponieważ bardzo lubimy z wędzonym łososiem i taki był w lodówce to upiekłam.  Jeżeli jesteście zwolennikami tart wytrawnych to polecam, bo jest bardzo smaczna. Ciasto można przygotować sobie dzień wcześniej i przechować w lodówce. Składniki: Ciasto 250 g mąki krupczatki 2 żółtka 125 g masła  3 łyżki zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki(...)włożyć do miski (zimne masło ścieram na tarce o grubych oczkach) i szybko zagnieść. Uformować kulkę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1-2  godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na formę o średnicy 26 cm i wyłożyć ciastem dno i boki. Ponakłuwać ciasto widelcem lub przykryć dno papierem i wysypać kuleczkami obciążającymi ciasto

O kuchni z uczuciem
Tarta migdałowo orzechowa z prażonym słonecznikiem 138

tarta zapewne Wam posmakuje, bo jak słodki baton smakuje. Jest bardzo sycąca, w smaku zaskakująca. Orzechy, migdały słonecznik z cukrem uprażyłam, ze śmietanką, masłem, jajkami połączyłam, na ciasto przełożyłam, sezamu dołożyłam, 25 min poczekałam i gotową tatrę już miałam. Zarówno na ciepło smakowała, ale po schłodzeniu jeszcze lepszy smak miała. Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej(...)włoskich Back Mit, 100 g łuskanego słonecznika, 150 g cukru trzcinowego, 2 duże jajka, 200 ml śmietanki 30%, 50 g stopionego masła, 4 łyżki czarnego  sezamu  . Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać

Moniki Smakołyki
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 246

budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Drożdże pokruszyć do dużego kubka, dodać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto – Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wlać do niego wyrośnięte drożdże, rozmącone jajka , cukier waniliowy i stopione, przestudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi, aż ciasto stanie się(...)sprężyste i gładkie. Włożyć do miski i przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie rozwałkować formując prostokątne ciasto. Posmarować cały płat ciasta budyniem i zwinąć ze strony gdzie jest krótszy bok , tworząc roladę. Pociąć na plastry o szerokości 2 cm. Położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i położyć drożdżówki, zostawić na chwilkę do lekkiego wyrośnięcia. Piec

Kuchnia Pokoleń
Pizza dwa w jednym 135

mozzarella masło klarowane do smażenia pieczarek odrobina oregano Sos na spód pizzy: sos paprykowy-odsyłam do przepisu  Pasta paprykowa można również inny dowolny sos WYKONANIE Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki.  Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę soli i szczyptę cukru .  Podlewamy letnią wodą(...)wyrośnięcia.  Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne. Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo  wodą. Dodajemy również 1 łyżkę oliwy.  Ciasto  wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki

W kuchennym oknie Ewy
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 134

godzin. W drugim naczyniu  kawałek razowego, czerstwego chleba, zalewamy szklaną wrzącej wody, przykrywamy nakrywką i odstawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy, mąkę pszenną , sól, oraz rozdrobnione, w dłoniach czerstwe pieczywo ( ważne jest aby nie było w nim, grubszych(...)rozmoczonych kawałów)  Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy

Miód i pieprz
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 173

Śliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)lekko podogrzać. Do pokruszonych drożdży z cukrem dodajemy 8 łyżek mleka z masłem. Rozcieramy drożdże w mleku. Do mikstury dodajemy 3 łyżki pszennej mąki (odjęte od tej naszykowanej do ciasta) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną mocno pracować, kipieć i produkować dużo powietrza. Jeśli w domu

Karo in the Kitchen
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami, gotowe w godzinę 139

Bardzo proste i szybkie ciasto. Jest to chyba najstarszy przepis w mojej rodzinie. Mamuśka robiła go bardzo często, dodając różne owoce. Ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne. Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub olejkiem waniliowym lub śmietanowym, dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać(...)gładką puszystą masę. Na górę poukładać połówki śliwek, jeśli użyjecie dużych to pokroić je na 6 kawałków. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić, Można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Ciasto zachwyca swoją prostotą, polecam bardzo

Kuchnia Pokoleń
Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem 164

było to proste zadanie. Upiekłam kilka pizz, każdą na innym spodzie, ponieważ to właśnie ten element był największym wyzwaniem. Metodą prób i błędów ostatecznie uzyskałam zadowalający efekt i ciasto chyba idealne - mięciutkie i puszyste, na podstawie tego przepisu .  Składniki : Ciasto : 12g drożdży suszonych (instant) 3 szklanki mąki (450g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)oregano łyżeczka suszonej bazylii duża szczypta słodkiej i ostrej papryki duża szczypta cukru sól, pieprz oliwa i łyżka masła Dodatki : kilka plastrów szynki parmenskiej garść rukoli kawałek parmezanu Przygotowanie : Ciasto : Drożdże wsypać do kubka, zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zaczęły pracować i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę

Codzienne Gotowanie
Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami 132

gryczanej łyżeczka soli pół łyżeczki cukru spora garść suszonych śliwek ok. 400 ml wody Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąki, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta). Dorzucić pokrojone śliwki. Wymieszać. Ciasto będzie miało dość mokrą konsystencję(...)powodu mniejszej ilości glutenu nie będzie się też zbyt klejące. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka (u mnie 8 godzin). Rano ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek (uważajmy, by nie było w nim śliwek). Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z brzoskwiniami ( łatwy ). 133

kostki margaryny ( miękkiej ) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duży cukier waniliowy Przygotuj również : cienki blat biszkoptowy jasny lub cienki blat z ciasta kruchego  1 puszka brzoskwiń Sposób wykonania :   B laszkę wyściel papierem do pieczenia ciast. Na spód blaszki połóż upieczony dzień wcześniej blat biszkoptowy lub z ciasta kruchego. Brzoskwinie z puszki(...)długo. Gotową masę serową wylej do formy, wyrównaj. Posyp po całej powierzchni pokrojonymi kawałkami brzoskwiń. Łyżką powbijaj je lekko do masy serowej tak, aby nie było ich widać. Piec ciasto około 1 godziny w nagrzanym piekarniku 170-180 C. Wierzch ciasta powinien się zarumienić na ziemno złoty kolor. Po upieczeniu odstaw ciasto, aby przestygło. Zimne ciasto wyjmij z blachy, udekoruj

Przepisy i porady kulinarne
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 190

mąki owsianej 150 g o temp. pokojowej Około 4 godzin po zrobieniu zaczynu wymieszaj mąkę owsianą i wodę. Odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 8 - 12 godzin. Ciasto chlebowe (2 bochenki): cały zaczyn cała namoczona mąka owsiana 650 g mąki pszennej chlebowej 230 g wody o temp. pokojowej 150 g sera koziego pleśniowego 8 g zmielonego słodu jęczmiennego(...)pszenną, zmielony słód, kminek i sól. Wymieszaj składniki do ich całkowitego połączenia się, a następnie wyrabiaj 5 - 7 minut, na blacie roboczym lub robotem z hakiem. Po wyrobieniu pozostaw ciasto w spoczynku na 45 minut, oczywiście pod przykryciem. Wyłóż ciasto na  oprószony mąką blat roboczy. Dwukrotnie rozciągnij je i złóż, po czym rozwałkuj na grubość niecałego centymetra, nadając

Grahamka, weka i kajzerka