ciasto - 162020 przepisów (strona:1662/10802)

Ciasto imbirowo-orzechowe z gruszkami 132

kogo: dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego) pół(...)zmiksować po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i wsypywać po trochę suche składniki (mąkę z proszkiem, imbirem, solą i sodą) na zmianę z mlekiem. Następnie wmieszać w ciasto kawałki imbiru i orzechów włoskich. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić na plasterki. Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki (23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać plasterki

Mania Wypiekania
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 109

kogo: dla fanów drożdżowych wypieków dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę dla osób z nietolerancją laktozy Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 3 jajka pół szklanki mleka 100g margaryny łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki cukru + 1łyżka marmolada o dowolnym smaku Składniki na ciasto (wersja bezlaktozowa): 500g mąki pszennej(...)mąki pszennej 25g margaryny bezlaktozowej 25g cukru pudru kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej Wykonanie kruszonki: Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki. Wykonanie ciasta: Tłuszcz roztopić i ostudzić. Mleko podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować). Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru kryształu. Dwa jajka ubić z cukrem na parze (masa powinna stać się pulchna, ciepła

Mania Wypiekania
Szarlotka 112

cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zrób zagłębienie w mące i wbij w nie 2 żółtka. Dodaj masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i uformuj z niego dwie kulki o proporcjach 1:3 i 2:3. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę(...)stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor. W tym czasie umyj i obierz jabłka a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub zetrzyj

Mania Wypiekania
Ciasto gryczane z żurawiną i orzeszkami ziemnymi 113

Ciekawe w smaku, czekoladowe ciasto z dodatkiem żurawiny i orzeszków. Jeśli ktoś lubi kaszę gryczaną to na pewno się nie zawiedzie. Jeśli ktoś jej nie lubi - zachęcam by spróbował ciasta, może się przekona!   Dla kogo: dla fanów zdrowych wypieków dla chcących spróbować kaszy gryczanej w nowej odsłonie dla lubiących nowe, niespotykane smaki Składniki na ciasto: 180g kaszy gryczanej (ugotowanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego (16g) Składniki na polewę: 50ml śmietanki 30 lub 36% 100g gorzkiej czekolady 20g miękkiego masła 25g grubo posiekanych solonych orzeszków ziemnych Wykonanie ciasta: Ugotuj kaszę gryczaną (by była prawie rozgotowana). Gdy kasza będzie ugotowana i ostudzona zmiksuj ją za pomocą blendera. Podgrzej masło w małym rondelku. Do masła dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj

Mania Wypiekania
Mazurek z wiśniami 119

kogo: dla szukających wielkanocnych inspiracji :) dla mających ochotę na słodki, ale orzeźwiający mazurek dla kochających ten wielkanocny przysmak Składniki na ciasto: 250g mąki 50g cukru pudru 100g masła (zimnego) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego żółtko 2 łyżki wody Składniki na wiśniowa warstwę: 400-450g mrożonych wiśni (1 opakowanie) 3/4 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny(...)kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego Składniki na dekorację: płatki migdałowe (ok. 50g) 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie) Wykonanie ciasta: Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku).  Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy. Zagnieć szybko by zbyt nie ogrzewać ciasta

Mania Wypiekania
Tarta serowa z truskawkami 612

Sezon na truskawki trwa. Poniżej propozycja szybkiej tarty ze świeżymi truskawkami. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 3/4 łyżki naturalnego jogurtu 3-4 łyżki cukru pudru Masa serowa: 350g zmielonego twarogu (taki z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Dekoracja: Świeże truskawki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy a następnie szybko zagniatamy i formujemy(...)kulę. Ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie dno i boki formy do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Studzimy. Masa serowa: Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Jeżeli masa jest bardzo płynna można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Na zimne cisto wykładamy masę serową, ciasto wkładamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Słodka Babeczka u Prezydentowej 174

powrocie do domu, oddaliśmy się błogiemu lenistwu oraz rozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu  oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka(...)która wszak czynnie uczestniczyła w wykonaniu ciasta! Uznałyśmy więc, że trufla nie wyszła z pewnością nie z naszej winy! ;) Niedługo zamierzam powtórzyć ciasto ze zmianami, które pozwolą, mam nadzieję, utrzymać truflę w pozycji pionowej, wtedy je na pewno zamieszczę, bo naprawdę warte jest powtórki.  Na obiad uzgodniono kluski śląskie, które bardzo lubi Zuzia, ale jak się okazało - nie tylko

Kuchnia Prezydentowej
Tortellini 218

samo, co nasze pierogi, ale jakżeż się myliłam! :) A jeśli ktoś już robił tradycyjne, włoskie tortellini, będzie wiedział co mam na myśli... Powiem tylko tyle, że wałkowanie polskiego, pierogowego ciasta to bułka z masłem w porównaniu z dosyć twardym włoskim ciastem makaronowym, z którego robi się tortellini. Ale smak wynagrodzi Wam ten trud po wielokroć. Szkoda tylko, że tak szybko(...)znikają po tym długim trudzie...:) Składniki: 350 g mąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła  2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny

Kuchnia Prezydentowej
Kluseczki dyniowe 215

Pierwotnie miały to być dyniowe kopytka, ale w trakcie stania przy garach postanowiłam poeksperymentować i dodałam do ciasta mąki kukurydzianej zamiast ziemniaczanej, w zasadzie tylko dlatego, że pasowało mi to kolorystycznie. :) Pomysł okazał się niezwykle trafiony. Kluseczki wyszły nie tylko mocno dyniowe w smaku (bo jednak w dyniowych kopytkach nie jest tak intensywny), ale zyskały również świetną konsystencję; mięciutkie, delikatne(...)ciasto o intensywnym maślano-dyniowym smaku. Polecam mój przepis wszystkim fanom dyni! :) Składniki: 200 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia 200 g surowej dyni startej na drobnej tarce 80-100 g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 duża łyżka masła sól, biały pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy

Kuchnia Prezydentowej
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 212

świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech nie przeraża Was ów tajemniczy składnik - tang zhong to zaparzona we wrzącym mleku mąka, tzw. starter, który dodany do ciasta pozwala na przedłużenie świeżości wypieku, jednocześnie czyniąc jego strukturę niezwykle delikatną i wilgotną. Bardzo, bardzo dziękuję Ani za przepis, a wszystkim Dziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy(...)trzeci stygnie właśnie stygnie w kuchni. :) Chleb z brązowym ryżem i tang zhong Składniki na 2 bochenki po ok. 560 g każdy lub 4 po ok. 280 g każdy Ciasto chlebowe: 480 g mąki chlebowej ( Typ 600-700) 30 g mleka w proszku 40 g cukru 8 g soli (dałam 10) 8 g drożdży instant 200 g mleka

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak w podwójnym cieście 266

Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta. Kurczak w cieście naleśnikowym: 400 g filetu z kurczaka Pieprz 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa SKWORCU  (kupisz tutaj) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka SKWORCU  (kupisz tutaj(...)Dodatkowo: 200 g pieczarek 200 g sera Keczup Przyprawa do grilla Rafex  (kupisz tutaj) Ciasto II: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy

VioletoweKucharzenie
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 132

Kolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę, cukier puder i kakao. Następnie suche składniki siekamy z masłem (lub ścieramy masło na tarce na grubych oczkach) a na koniec dodajemy dwa żółtka. Wszystko razem zagniatamy to momentu połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki

Kuchenne Wariacje
Tarta z boczkiem, szparagami i mozzarellą 149

Okres na szparagi w pełni więc nasza kolejna propozycja z tymi zielonymi „pałeczkami” – tarta z boczkiem, szparagami i mozzarella Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki(...)jogurtu naturalnego - 100g sera żółtego - 1 opakowanie mozzarelli Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka

Kuchenne Wariacje
Tarta orzechowa 306

mogę, ze względu na zęby uzbrojone w aparat , dlatego zbawieniem okazała się tarta z mielonymi orzechami :) Wykonanie bardzo proste, a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny. Polecam oczywiście wszystkim :) Składniki: Ciasto kruche: (składniki na dużą formę 26-29 cm, lub na dwie mniejsze po 20 cm) 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: 200 g zmielonych orzechów (dałam 100 g włoskich i 100 g nerkowca) 2 jajka + białko, które zostało z ciasta 100 g cukru 50 g masła, stopionego i ostudzonego 120 g syropu klonowego lub sztucznego miodu (może też być syrop kukurydziany lub Golden Syrup) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Domowa Cookierenka Agi
Brownie potrójnie czekoladowe z kajmakiem 175

Generalnie chodziło o efekt całkowicie "zakalcowaty" :) Ale już wiem, że następnym razem muszę skrócić czas pieczenia o kilka minut (w poniższym przepisie zostało to uwzględnione). Mimo tego małego niedociągnięcia ciasto skradło moje serce. Dzięki czekoladzie deserowej nie jest zbyt słodkie - dla mnie idealne :) Jeśli jednak preferujecie słodsze, wystarczy zmniejszyć ilość czekolady deserowej, a w zamian dać mleczną.  Polecam serdecznie(...)Składniki: Ciasto: 150 g masła 1/3 szklanki * tradycyjnego kakao 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii czubata szklanka mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml   Masa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej (lub po 100 g mlecznej i gorzkiej) 1 łyżka masła 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Polewa

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania