ciasto - 160969 przepisów (strona:1662/10732)

Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 113

Składniki /  Ingredients :  Spód / the underside of the cake: 1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie 1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) /  1 packet (250 g) margarine (Kasia) 2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar 2 żółtka / 2 egg yolks 1 łyżeczka proszku do pieczenia /  1 taespoon of baking powder(...)half a lemon szczypta soli / pinch of salt cukier puder /  powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy

Projekty ze smakiem
Kruche ciasto z nektarynkami 143

Jestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również ulubione ciasto moich małych kucharzy uczestniczących na warsztaty kulinarne. Zresztą będąc dzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny(...)przy okazji przepyszny! Może się skusicie i podacie kawałek z gałką waniliowych lodów? Zapraszam na kruche ciasto z nektarynkami."  Składniki : 420 g mąki pszennej 140 g maki kukurydzianej 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 6 nektarynek łyżka ekstraktu waniliowego ew. 2 łyżki cukru kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do miski

Słodkie Przyjemności
Galette jesienne 229

radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś jesienny deser. Składniki : kostka masła 6 łyżeczek cukru(...)wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło - całość zalewamy zimną wodą i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie

Słodkie Przyjemności
Ciasto z porzeczkami - smaki dzieciństwa 157

Czasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu, gdy dowiedziałam się, że osoba która mi je przygotowywała w dzieciństwie jest ciężko chora. Chcąc się z nią w jakiś sposób zbliżyć spróbowałam zrobić coś na jego kształt i smak.Chyba po prostu chciałam być(...)nią blisko, choć w tak prozaiczny sposób (innych możliwości nie miałam). I choć ciasto nie ma w sobie tego czegoś, tego sekretnego składnika który dodawała moja Ciocia, wyszło bardzo dobre, owocowe, lekkie. I jeżeli lubicie tak jak ja porzeczki, ciasto na pewno Wam zasmakujcie. Być może, to właśnie ten przepis zapiszecie w swoim kajeciku, który kiedyś przekażecie następnym pokoleniom? Częstujcie

Słodkie Przyjemności
Tarta orange curd 131

które nie oddają smaku i rzeczywistego wyglądu tego wypieku. Ale ostatecznie uznałam, że w najbliższym czasie nie będę powtarzała tej tarty, bo nie miał by kto jej zjeść, a ciasto jest mimo wszystko godne uwagi, :) więc musicie zadowolić się tymi zdjęciami robionymi pod osłoną nocy i uwie rzyć na słowo, że ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i nadaje się(...)jedno przyjęcie :)  Składniki: 200 ml soku pomarańczowo-mandarynkowego ( 2 pomarańczki 2 mandarynki) 5 jaj 100 g cukru pudru 100 g masła łyżka ekstraktu pomarańczowego Kruche ciasto: 400 g mąki 120 g cukru 150 g masła 2 jajka Dodatkowo  3 pomarańczki Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę razem z cukrem, mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki

Słodkie Przyjemności
Tarta malinowa z kremem patissiere 219

Ostatni eksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi(...)inaczej kruche ciasto namięknie i będzie gumowe. Wypróbujcie koniecznie! S kładniki na kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 70 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, d odajemy pokrojone ma male kawałki masło. Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną

Słodkie Przyjemności
Polędwiczki wieprzowe w cieście filo 167

Jakiś czas temu kupiłam dwa opakowania ciasta filo.  Od dawna chciałam je kupić, bo co raz znajdowałam przepisy, które wymagały użycia tego ciasta.  Oczywiście jak już kupiłam, to nie mogłam się zdecydować co zrobić, albo przepisy, które wybrałam były zdecydowanie "letnie".  Dlatego przygotowałam pieczone polędwiczki.  Banalne w przygotowaniu. Smaczne, chociaż kruszące się ciasto trochę zniechęciło domowników(...)Być może zrobiłam coś źle, ale podejrzewam, że taka raczej natura tego ciasta. Przepis podejrzałam na stronie My Recipes .     Składniki: 2 niewielkie polędwiczki wieprzowe świeżo zmielony pieprz sól kilka łyżeczek musztardy 7 płatów ciasta filo (ok. 45x35 cm) olej   Wykonanie: Polędwiczki umyć, oczyścić i oprószyć solą i pieprzem.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Brytfankę skropić

Sto kolorów kuchni
Ciasto Maxi King 983

Kolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit , snikersa i bloku czekoladowego .  Ciasto Maxi King Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto(...)herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta). 2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia składników. Dodać orzeszki (całe lub posiekane) i całość dobrze wymieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem 143

Sezon rabarbarowy u mnie w dalszym ciągu w pełni, ale tym  razem zachciało mi się ciasta drożdżowego. Niestety ten   weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować  wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania,  który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej(...)tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco za mało).  składniki ciasto *600 g mąki pszennej * 7 łyżek oleju * 80 g drożdży * 1 szklanka mleka * 6 łyżek cukru * 1 cukier wanilinowy * 3 jajka * szczypta soli dodatkowo * 1 kg rabarbaru (mogą też być inne owoce) kruszonka * 100 g mąki pszennej

Mix smaku
Puszysta Brioche z żurawiną 122

taki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;) Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:) Składniki :  20 g świeżych drożdży(...)wyrośnięcia. Do sporej miski wsyp mąkę (najlepiej bezpośrednio przez sitko), dodaj cukier puder, sól, wlej wyrośnięte drożdże i wymieszaj łyżką bądź drewnianą łopatką. Wbij 3 jaja i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno to trwać około 8-9 minut. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło i wyrabiaj kolejne 10 minut. Jeśli ciasto się rozwarstwia i mocno przykleja do rąk, dosyp trochę mąki

Gotowanie to kochanie
Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami 230

Dziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra  J Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta 1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni) 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko roztrzepane do posmarowania(...)Przygotowanie: Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto francuskie. Ciasto posypujemy równomiernie cukrem, a następnie dociskamy go aby pozostał na cieście. Ciasto dzielimy na około 9 kwadratów.   Wiśnie oddzielamy od kompotu. Z całej ilości kompotu odlewamy 1/3 szklanki, resztę możemy wypić J Przekładamy wiśnie do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. 1/3 szklanki

Mania Gotowania
Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym 2555

Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym – pychotka :)) Mój Narzeczony jest nimi zachwycony! Ale… co się dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka(...)cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się na nie skusicie i przygotujecie je na Sylwestra? Na pewno zrobią też furorę na każdej innej imprezie, czy jako przekąska (np. zamiast popcornu) do wieczornego seansu filmowego :) Polecam! :) Zajrzyjcie również tutaj: Przepisy na Sylwestra Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Składniki : 2 pojedyncze

Kulinarne Przeboje
Empanada z kurczakiem 316

czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem. Można przygotować empanada z kurczakiem  można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem: Farsz:  Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż(...)już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy.   Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada: Składniki ciasta: 1) 2 jajko 2) 1 szklanka mleka 3) 1 szklanka oliwa 4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej 5) 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku

Smaki Brazylii
Ciasto „Tulipan” 460

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki. Jakoś tak zawsze się składało, że wiecznie brakowało mi któregoś składnika, ale pewnego dnia okazało się, że tym razem… mam wszystko. Ona to ciasto nazywa „Tulipan”. W tym przypadku nazwa może być myląca, gdyż tradycyjny „tulipan” powinien być pieczony w formie keksowej i wówczas, po upieczeniu i przekrojeniu ma kształt, jak kielich(...)cytrynowy) Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam do 4 miseczek. Do pierwszej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej – 2 łyżki kakao, do trzeciej – 0,5 szklanki maku i do czwartej – 1 kisiel wiśniowy

mojewypiekiinietylko
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 132

tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny! Ilość porcji: Forma do tarty Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 170g schłodzonego masła 2 łyżki cukru ½ szklanki zimnej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki cukru Glazura morelowa: 1/3 szklanki dżemu morelowego (lub konfitur(...)łyżka cukru Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, cukier, sól oraz rozkrojone masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie dolewając wodę. Ciasto powinno stworzyć zwartą jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę zwijamy w kulkę, owijamy folią i umieszczamy na co najmniej 2 godziny w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem. Na blacie podsypanym małą ilością mąki wałkujemy ciasto

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania