Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem

Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem

Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem

To wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru 20 g drożdży 75 g miękkiego masła (może być roślinne) 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka pół łyżeczki cukru z prawdziwą w... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Dzieje kuchennej Wiewióry

Autor

WiewióraWiewióra

Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, babki, porzeczki, czarna porzeczka, pieczywo, drożdżowe, chleb, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, ciasto z porzeczką, por , chleb na drożdżach

Inne przepisy z Dzieje kuchennej Wiewióry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.