Cztery zasady: ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia. wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania. lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy). jeśli jest elastyczne i kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcami Przepis na klasyczne ciasto na pierogi Czas przygotowania: 10 minut Składniki (na ok. 100 pierogów): 3 szklanki mąki 1 łyżeczka(...)szklanka letniej wody Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie. Sól rozpuszczamy w wodzie. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji
ClauditteMissCookingszpinaku - lepiej kupić taki z warzywniaka a niżeli te paczkowane w marketach 1 duża cebula 7 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g - polecam z Frosty bo jest w płatach i mi wystarczyło na wyłożenie blaszki oraz na zakrycie mięsa 4-5 jajek blaszka do ciast typu rolada, keks pieprz(...)mieszamy. Ja dodałam do tego jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiłam solą i pieprzem. Blaszkę wysmarowałam tłuszczem (masło, margaryna) i obsypałam mąką. Blaszkę wyłożyłam ciastem francuskim. Przełożyłam do niej połowę farszu i umieściłam ugotowane na twardo jajka. Następnie zakryłam je pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam
ClauditteMissCookingDzień Dobry! Jakiś czas temu po raz pierwszy przygotowałam domową szarlotkę, ale niestety nie zrobiłam zdjęć. Ciasto tak mi zasmakowało, że wczoraj znów je przygotowałam. Tym razem zrobiłam nawet zdjęcia w procesie przygotowania tego pysznego ciasta. Inspiracja - Cook,please! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany Jak przygotować? Mąkę, jajko, margarynę, śmietanę , cukier puder oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon miksujemy do całkowitego połączenia. Następnie uzyskane ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki i dokładnie ją rozkładamy. Układamy obrane połówki jabłek i popsujemy cynamonem. Następnie wałkujemy
Chocolate Stop Temptingdobre i złe, w zdrowiu i chorobie, dopóki śmierć nas nie rozłączy”. Niezależnie od Waszego stanu cywilnego czy statusu na Facebooku zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu na ciasto czekoladowe. Z wiśniówką. Zarówno dla zakochanych (czekolada i alkohol to a frodyzjaki ), jak i dla singli – można w pyszny sposób zapchać emocjonalną pustkę i poprawić sobie humor(...)Walentynki :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm. Ciasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną
W kuchni Katieoraz słodkie, pieczone pomidorki w kontraście ze słoną szynką parmeńską tworzą zupełnie nową jakość pizzy. Pamiętajmy też, że pomidory i chili, to jedne z największych znanych afrodyzjaków. Oczywiście z ciasta nie musimy tworzyć serc – można z niego zrobić jedną bardzo dużą pizzę lub dwie średnie. Im cieńsze ciasto – tym smaczniejsza. Polecam także i bez szczególnych okazji(...)mozzarellę zastępuję ricottą bardzo często, a czasem używam obu. Ciasto na pizzę: 2 szklanki mąki pszennej (290 g) ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (210 ml) 3/4 saszetki suchych drożdży (5 g) 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru Błyskawiczny sos pomidorowy: 390 g krojonych pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego
Poezja smakupierwszy kilka lat temu i ostatnio przypomniałam sobie o nim przy okazji świąt. Sernik zakwalifikować można do tradycyjnych polskich, z obowiązkowym dodatkiem masła i kruchym ucieranym ciastem. Ciasto jest naprawdę pyszne, rozpływające się w ustach, a powidła idealnie przełamują jego słodycz. Polecam wszystkim miłośników tradycyjnych wypieków. Sernik kakaowy z powidłami - Harataniec Składniki Ciasto kruche: 3 szklanki mąki krupczatki(...)miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny 1 laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 2 części. Wsadzamy do zamrażalki na około 35 minut. Masło ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a następnie całe jajko, cały czas miksujemy
Mania Gotowaniatowarzyszy „na dobre i złe, w zdrowiu i chorobie, dopóki śmierć nas nie rozłączy”. Niezależnie od Waszego stanu cywilnego czy statusu naFacebooku zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu na ciasto czekoladowe. Zwiśniówką. Zarówno dla zakochanych (czekolada i alkohol to afrodyzjaki), jak i dla singli – można w pyszny sposób zapchać emocjonalną pustkę i poprawić sobie humor ;) W sam raz na Walentynki(...)SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm. Ciasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy
W kuchni KatieMoje ulubione ciasto z lat dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu. Blaty miodowe podczas studzenia nieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne(...)domowe uroczystości. Ma wiele nazw: Grysikowiec, Miodownik, Stefanka, Ciasto Czeskie czy Makulatura. A Wy pod jaką nazwą je znacie? Serdecznie polecam;) Składniki na ciasto: * 0.5 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżki prawdziwego miodu kopiasta łyżeczka sody pół kostki miękkiego masła Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać jajka, miód, sodę oraz masło, wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto
Krakowskie smaki AniPożyczyłam od bratowej maszynę do chleba i „wyczaiłam”, że robi również ciasto na pizzę. Od A do Z. Musiałam spróbować i maszyny i tego ciasta. Klasyczne ciasto na pizzę znajdziecie TUTAJ Jeśli jednak posiadacie maszyne do robienia chleba , to można w niej zrobić również ciasto na pizzę, które w tej maszynie jako kula sobie pięknie wyrośnie. Składniki na ciasto(...)Kłos-Pol Składniki na nadzienie sos pieczarkowy Orzech ser topiony plastry ze szczypiorkiem Lactima bazylia listki oliwa z oliwek czarnuszka mała cebula przyprawa do pizzy Skworcu Zrób ciasto na pizzę według TEGO TUTAJ przepisu lub tego co podałam jeśli masz maszynę do chleba. Na blachę połóż papier i rozwałkuj na wymiar blachy. Pokłuj ciasto widelcem. Posmaruj
Z Kuchni Do Kuchnikostki twardego masła 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5kg truskawek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i odstawić do zamrażalnika. 2. Tortownice wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami pszennymi. 3. Przygotowaną blachę wyłożyć ciastem. 4.Truskawki obrać, umyć(...)pokroić na ćwiartki lub plasterki. Wyłożyć na ciasto. 5. Wyciągnąć odłożoną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 6. Ciasto piec w temperaturze 180 st. C do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. 7. Ciasto wyciągnąć, odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem. Należy pamiętać aby tortownica była dobrze złożona (truskawki podczas pieczenia puszczają
A Ty Smakuj Mnieświecie. Okrągły placek powrócił po kilku latach podczas nadmorskich wakacji z Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede wszystkim cudownym zapachem drożdżowego ciasta i dodatkó w (trzech:). Za jedyne 5 zł mogliśmy zamówić pizzę z pieczarkami lub z szynką. Zamawiałam na przemian. Grube, wyrośnięte ciasto wielkości deserowego talerzyka, z niewielką ilością(...)wyjazdy przynosiły coraz to smaczniejsze doświadczenia. Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu! Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama
KUCHARNIAwspółczesnej pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta. Z natury ma być płaska , dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest także smarowanie(...)oliwą, by ciasto było z wierzchy chrupiące, a wewnątrz wilgotne. Najpopularniejsza z rozmarynem, oliwkami, solą morską, szałwią i oliwą, przygotowywana jest także w wersji na słodko z miodem, rodzynkami czy skórką pomarańczową. Receptura, choć czasami lekko modyfikowana, doczekała się uznania w wielu częściach świata. W Burgundii znana jest jako foisse lub fouaisse , a w innych częściach Francji jako fougasse
KUCHARNIAFRENCH BAGUETTES 5 1/2 filiżanek mąki (użyłam mąki typu 450) 2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 filiżanki ciepłej wody (temp. ok. 35 stopni) ETAP 1 - przygotowanie ciasta Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najniższych obrotach przez ok. 1 minutę. Składniki powinny się połączyć, ale nadal tworzyć niezbyt gładką masę. Odstawić na 5 minut(...)nakrywać), by odpoczęło. Miksować ponownie na średnich obrotach przez 2 minuty. Ciasto powinno stać się gładkie i luźne, ale nie powinno się mocno kleić. Przełożyć na posypany mąką blat i zagniatać ręcznie przez minutę. Następnie przełożyć do dużej, lekko natłuszczonej misy. Nakryć dokładnie folią kuchenną i przełożyć do lodówki. Może tam zostać do 4 dni, minimum jedną noc. ETAP
KUCHARNIAPrzepis na to ciasto już od długiego czasu robi furorę w internetowym świecie ciastowypiekaczy. W końcu i ja postanowiłam się skusić i zagrać w zielone :) Ciasto kusi swoim pięknym zielonym kolorem , którego sprawcą jest szpinak . Tak tak , ten sam którego wiele osób nawet nie chce spróbować . Tutaj jego smak jest zupełnie nie wyczuwalny , Składniki : Ciasto(...)Wystudzić Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac serek i razem utrzeć . Wlać chłodna galaretkę. Z upieczonego ciasta ściąć ok półcentymetrowy wierzch i pokruszyć . Pozostałe ciasto przeciąć na pół . Na spodnią część wylać 3/4 masy śmietanowej ,posypać połową owoców , przykryć druga częścią ciasta . Wylać resztę masy . Posypać ciasto
Malinowa KawiarenkaCiasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa(...)mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. ================================== Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy
w mojej kuchni