szparagi Przygotowana francuska tarta z zielonymi szparagami idealnie wpisuje się w miesiąc maj, jest idealnym połączeniem kilku przepisów: Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej . , tarta ze szparagami i Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem . Bardzo polecam też Szparagowe cordon bleu Jak przygotować francuską tartę ze szparagami. Tarta ze szparagami i szynką potrzebujemy : 1 op. ciasta francuskiego 1 pęczek(...)zielone szparagi 1op. sera mozzarella szynka szwarcwaldzka (tyle plastrów ile szparagów) pomidorki koktajlowe płatki migdałów np. sól z chili w młynku Jak przygotować najlepszą tartę ze szparagami z ciasta francuskiego? Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, zaginany brzegi, ozdabiamy widelcem, nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem, podpiekamy ok. 10 minut w 200 stopniach C. W międzyczasie przygotowujemy szparagi, odłamujemy końcówki, nie obieramy, tylko płuczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajówkę raczyłam moich bliskich ciastem ucieranym z rabarbarem. Jakie ono było dobre - delikatne, maślane, mięciutkie ciasto z zanurzonymi w nim kwaskowatymi kawałkami rabarbaru i słodką bezą z dodatkiem płatków migdałów - po prostu kwintesencja wiosennego domowego ciasta w najlepszym wydaniu. Tak wiem powiecie znów ten rabarbar, ale trzeba korzystać póki taki świeży, pyszny i soczysty, obiecuję, że już niebawem(...)pojawią się nowe przepisy na ciasta z truskawkami , ale póki co moje dopiero kwitną w najlepsze, więc potrzebują jeszcze dłuższej chwili by można je było zbierać. A teraz już nie rozpisuję się więcej tylko zapraszam na przepis: Składniki: 1 masło (200 g) 1 szklanka cukru 2 jaja 3 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki
Cynamonowe szczęściechrupiącym wierzchem jest doskonałym wyborem na śniadanie, deser lub podwieczorek. Rytualna drożdżówka Kiedy ja wgryzam się w puszystą i świeżo upieczoną drożdżówkę, doświadczam prawdziwej rozkoszy. Pachnąca nuta drożdżowego ciasta w połączeniu z maślaną kruszonką lub soczystymi kawałkami owoców sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowym doznaniem. Znam osoby, które uwielbiają drożdżówki i jedzą je niemal codziennie. Jest też kilka wyjątków(...)zmysły! Lato to raj dla smakoszy owoców, takich jak ja. W tym okresie owoce smakują najlepiej. Można je jeść prosto z krzaczka, jak kolorowe porzeczki, albo upiec z nich ciasto. Kilka lat temu hitem lata stały się w mojej rodzinie drożdżówki z porzeczkami. Wraz z nadejściem upalnych dni, porzeczki zaczynaja szybko dojrzewać. Te słodko kwaśne owoce stanowiły kwintesencję letnich smaków
codojedzeniaBiszkopt, masa truflowa, budyń bananowy z galaretką, a na wierzchu plasterki bananów zatopione w galaretce. Co powiecie na takie ciasto? Jeżeli lubisz ciasta z bananami, polecam Ci wypróbować ciasto „Truflowy bananowiec”. Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty (uwaga! Jeśli zechcesz od razu upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go po upieczeniu na pół, użyj więcej cukru oraz mąki(...)chwilę. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując chwilę, aż żółtko wkręci się w masę. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-15 minut. W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt. Masa truflowa: Trufle
Smaki Na TalerzuPrzepis na wilgotne, pulchne ciasto pełne rabarbaru. Moja rodzina uważa, że takie proste ciasta często są najlepsze. SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24) 3 jajka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (opakowanie 16 g) szczypta soli 230 ml maślanki (prawie cała szklanka) 100 ml oleju 320 g mąki (2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)solą na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wlej cienką strużką maślankę, a następnie olej. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem i dodaj w kilku turach do ciasta. Mieszaj za pomocą szpatułki lub trzepaczki (nie mikserem), tylko do połączenia składników, nie dłużej bo ciasto wyjdzie twarde. Na cieście poukładaj rabarbar i posyp równomiernie brązowym cukrem. Piecz w piekarniku
Słodki Blogwsypywać cukier . Nie przerywać ubijania. Następnie dodać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy, mieszać delikatnie. 3/4 ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać górę. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Rozłożyć fantazyjnie na jasnym cieście. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić(...)ubijać i powoli wsypywać cukier, mieszać jeszcze 1 minutę, obroty 3.5 mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy z białek, wymieszać kopystką. ciasto podzielić 3/4 – 1/4 do tej mniejszej części dodać kakao i delikatnie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier. Ciasto położyć na lnianym ręczniku kuchennym i zwinąć
Kuchnia Pokoleńciacho skradło moje serce❤️ idealne połączenie smaków. Upiekłam to ciasto na święta a moje dzieci codziennie pytają kiedy go znowu upieczemy, bo jest najlepsze na świecie 😊 koniecznie spróbujcie❤️ ciacho składa się z biszkoptu, kremu na basie kajmaku z kawą i bezami, pianki śmietankowej i musu truskawkowego. Składniki blaszka 23/33: Biszkopt: Jajka 4 szt, Cukier 3/4 szklanki, Mąka pszenna(...)cytryny do smaku, Cukier waniliowy do smaku, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć łupkę powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną
kulinarne odsłony patiMagda No jak Wielkanoc to babka musi być, nie ma lepszej okazji na to cudowne ciasto. W tym roku baba marchewkowa – decyzja dzieciaków, bezapelacyjna. Wilgotna i słodka dzięki marchewkom, z nutą aromatycznych przypraw, z orzechami i rodzynkami, a na wierzchu przepyszna polewa z kremowego serka. Czego chcieć więcej? No chyba tylko drugiego kawałka. Składniki (na formę na babę(...)przemian z olejem dodajemy suche składniki – trochę oleju cienkim strumykiem i około 1/3 suchych składników – delikatnie miksujemy do połączenia i wykończenia składników. Na sam koniec do ciasta dodajemy esencję waniliową, marchewkę, orzechy oraz rodzynki odsączone z herbaty i już za pomocą szpatułki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut
Smaczna Stronadodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta(...)lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy. Nadzienie: Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami. Smacznego
Oryginalny smaknutką orzeźwiającej marakui stworzyłam w ramach współpracy z De Care. Składniki: Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 200 ml mleczka kokosowego Kara Ciasto: 330 g mąki pszennej+ok 4 łyżek do podsypania szczypta soli 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 75 g miękkiego masła Nadzienie: 200 g wiórków kokosowych(...)małe jajko do posmarowania Mleczko kokosowe na zaczyn podgrzewamy w rondelku, następnie mieszamy z pokruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut. W misie mieszamy mąkę na ciasto razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn i zaczynamy zarabiać ciasto. Po chwili dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką
Delicious Placełyżki cukru *** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto *** *** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy(...)mazurki w kształcie jajka (mogą być małe lub duże) *** *** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki i nakłuwamy w środku widelcem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Przygotowujemy nadzienie orzechowe. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem *** *** Następnie
Blog z ApetytemPrzepisy ze starych zeszytów Wejdź i zobacz jak zrobić pyszne, proste ciasta ze starych przepisów. Stare przepisy naszych Babć to niedościgniony wzorzec smaku i beztroski. I ja i Ty mimo dorosłości lubimy wracać do dzieciństwa aby choć przez chwilę poczuć ten smak prostego ciasta Babci, Mamy czy też kogoś innego. Osoby którą mimo upływu lat wspominamy ciepło i z nostalgią(...)Stare przepisy na ciasta W czym tkwi tajemnica starych przepisów na ciasta? Odpowiedź jest bardzo proste, w sposobie wykonania. Te ciasta z dawnych lat są proste, łatwe bez wymyślnych składników, nic trudnego. Bez miksera, wystarczyła drewniana pałka lub trzepaczka sprężynka. Na wielu z nich My sami rozpoczynaliśmy przygodę z kuchnią czy wypiekami. Dlatego zapraszam na małą podróż do przeszłości
Dieta moja pasjaLubicie ciasta z makiem? Dziś mam dla was przepis na pyszną babkę drożdżową z makiem, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Babka z makiem jest wilgotna, puszysta i ładnie wygląda. To rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu. – tylko kilka prostych i ogólnodostępnych składników – bardzo prosta w przygotowaniu – ładnie prezentuje się na stole BABKA DROŻDŻOWA(...)czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki Dodatkowo garść posiekanych orzechów płatki migdałów Przygotowanie 1. Do miski przełożyć mąkę, jajko, żółtko, cukier, suche drożdże, mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota. 2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia. 3. Po upływie czasu, ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i uformować
Alle Dobre!Wilgotna babka kakaowa na żółtkach Kiedy zostaną ci żółtka po wypieku np. bezy albo ciasta białkowego, możesz je wykorzystać do upieczenia pysznej i bardzo prostej babki w polewie czekoladowej. Robi się ją łatwo i wprost ekspresowo, bo nawet bez potrzeby użycia miksera. Polecam! Składniki: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 żółtek 350g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)dokładnie mieszamy *** *** Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy *** *** Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki *** *** Ciasto przekładamy do dużej foremki na babkę *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy
Blog z ApetytemRozgrzewającą Przekąskę* ( tu już spakowane w pudełku do pracy o poranku ) Bardzo lubię kapuśniaczki, wczoraj koleżanka idąc do sklepu po śniadanie przyniosła mi kapuśniaczka. To była buła z ciasta francuskiego z minimalną ilością kapusty kiszonej, jak tak można ? Tak powstał poniższy przepis ! *Najszybsze Kapuśniaczki: Prosty Przepis na Rozgrzewającą Przekąskę* Jeśli szukasz szybkiego, smacznego i rozgrzewającego przepisu na przyjemną przekąskę(...)podzielę się z Wami prostym sposobem na przygotowanie pysznych Kapuśniaczek, które idealnie sprawdzą się jako przekąska na chłodne dni czy też jako dodatek do obiadu. Kapuśniaczki to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z wyrazistym smakiem kapusty kiszonej, które z pewnością rozgrzeje Wasze podniebienia i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnej przyjemności. Szybki Przepis na Kapuśniaczki: Składniki: – Płat ciasta francuskiego
Kuchnia na wzgórzu