ciasto - 162907 przepisów (strona:1682/10861)

Ciastka francuskie z owocami 203

oknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.  Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku). Wstawić do nagrzanego piekarnika  na 15-20 min. W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno śmietanę kremówkę

Zabawa smakiem
Babka z majonezem 418

pysznych, choć kalorycznych i dość pracochłonnych ciastach przekładanych, postanowiłam upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc(...)ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł

Smakołyki Bereniki
Babka herbaciana 388

Babka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne(...)babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół. Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "Kasia. Pyszne ciasta dla każdego", obecnie mam go w swoim zeszycie ze starymi przepisami, ale swego czasu (jak byłam dzieckiem) w moim domu rodzinnym robiło się ciasta z tej książki i stamtąd przepis mógł trafić do moich zapisków

Smakołyki Bereniki
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 231

ustach. Niesamowicie pachnie czekoladą. Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;]   CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie czekoladowe (proszek(...)płaska łyżka kakao 1 i 1/3 szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 288

każdego to sprawa indywidualna.   Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA.  na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie(...)waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru   4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę

W kuchni Karmel-itki
Mini tarty z zielonym farszem 256

Kolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku(...)ricotty 2 jajka sól z pieprzem Kamis gałka muszkatołowa Kamis olej lub masło do smażenia Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić

Monia miesza i gotuje
Mazurek kakaowy 14

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim stole. Ciasto to na naszych wielkanocnych stołach gości już od XVIIw. i najprawdopodobniej przywędrowało do nas aż z Turcji, choć istnieje także teoria, że pochodzi ono z Mazowsza, a jego nazwa wzięła się od mieszkańców tego rejonu, których zwano Mazurami. Mazurek kakaowy - przepis Do przygotowania ciasta będą(...)potrzebne: 500g mielonego twarogu, 50g ksylitolu zmielonego na puder, 1-1,5 łyżki kakao, łyżeczka ekstraktu z wanilii. Dodatki: suszona żurawina, suszone morele, migdały w słupkach. 1. Składniki ciasta zagnieć lub wrzuć do misy robota i wyrób. 2. Wyklej ciastem formę wysmarowaną tłuszczem i wstaw na 30 minut do lodówki. 3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. 4. Piecz ciasto w piekarniku

Z notatnika dietetyka
Ciasto" Styropian "z Kokosem 12

puszysty wypiek, który smakiem przypomina sernik, choć nie zawiera sera. Jego wyjątkowość tkwi w lekkiej masie jogurtowo-kokosowej, która doskonale komponuje się z kakaowym, kruchym spodem i chrupiącą warstwą ciasta na wierzchu. To doskonała propozycja dla miłośników subtelnych, kokosowych smaków i prostych, domowych wypieków. Składniki Kruche ciasto (spód i wierzch) 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 3 łyżki(...)białka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (proszek) 100 g wiórków kokosowych 50 g masła (roztopionego dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie Przygotowanie kruchego ciasta: Zagnieść mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części – jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki

Zakamarki mojej kuchni
Babka Kinder Bueno 18

orzechów laskowych czasami można znaleźć również w supermarketach. W jakiej formie upiec babkę wielkanocną? Babkę możesz upiec zarówno w formie na babkę, jak i w keksówce (podłużnej formie na ciasto). Ja użyłam formy o szerokości 23 cm i wysokości 11 cm, ale każda inna średniej wielkości forma na babkę będzie dobrym wyborem. Jak przechowywać babkę piaskową? Babkę piaskową(...)laskowymi i polewy w dwóch… Drukuj Proporcje na: 1 babkę Czas przygotowania: 1,5 godz. Czas pieczenia/gotowania: 40 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ciasto: 120 g masła (o temp. pokojowej) 100 g cukru pudru 3 jajka 70 ml mleka 30 g pasty z orzechów laskowych (100% orzechów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 170 g mąki

Via Gusto
Muffiny Reeses z masłem orzechowym 18

orzechów. Jak upiec idealne muffiny? Aby upiec idealne muffiny, osobno wymieszaj suche składniki, a osobno mokre. Następnie do suchych składników wlej mokre i wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do papilotek (do 2/3 wysokości) i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Jak zrobić orzechowy krem do dekoracji muffinek(...)muffiny rozpływają się w ustach… Drukuj Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 20 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na kakaowe ciasto na muffiny: 150 g mąki pszennej (tortowej) 60 g kakao 130 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 100 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 jajka

Via Gusto
Sernik nowojorski 21

Sernik nowojorski to jedno z lepszych tego typu ciast, które jadłam. Do zrobienia tego deseru najlepszy jest serek Philadelphia, jednak ze względu na jego dość wysoką cenę używam serka twarogowego z wiaderka firmy President. Muszę przyznać, że ten wybór był trafiony, sernik nowojorski jest delikatny i kremowy. Sernik nowojorski to ciasto, które pieczemy w kąpieli wodnej, co sprawia(...)rośnie on zbyt wysoki i nie opada, ani nie pęka po upieczeniu. Jego konsystencja jest aksamitna, gładka i kremowa. Piekąc ciasto w ten sposób ważne jest dokładne owinięcie tortownicy z zewnątrz folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka formy. Ja do zabezpieczenia tortownicy wykorzystałam rękaw piekarniczy, a mianowicie rozcięłam go, następnie włożyłam w formę i obwiązałam nitką. Nadmiar

Danka Pichci
Oponki serowe z piekarnika – puszyste i mięciutkie 157

przesiej do miski. Dodaj do niej 2 jajka i 1 żółtko, twaróg (wyjęte wcześniej z lodówki, aby nie były zimne), resztę ciepłego mleka, olej, cukier i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem przez około 8-10 minut. Powinno być dość luźne. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce(...)podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę, oprósz około dwoma łyżkami mąki i wyrabiaj przez chwilę, aż przestanie kleić się do dłoni. Podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na placek grubości około 2,5 cm. Jeśli ciasto jeszcze lepi się do wałka, możesz je delikatnie posypać mąką. Z ciasta wykrawaj szklanką koła

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto widelcem mieszane z jabłkami 82

Ciasto widelcem mieszane z jabłkami to szybki i smaczny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki prostocie i łatwości przygotowania nawet osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu, z powodzeniem mogą przygotować ten wypiek. Artykuł Ciasto widelcem mieszane z jabłkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 35

Najczęściej drożdżówki piekę z owocami, serem lub powidłami. Dlatego tym razem postanowiłam coś zmienić, i zrobiłam je z nadzieniem  orzechowym. Przepis na ciasto z dodatkiem śmietany kremówki zaczerpnęłam jakiś czas temu z bloga Krystyny  "Takie tam moje pomysły" . Ciasto jest tłuste, nie klei się i bardzo dobrze się z nim pracuje. Często wykorzystuję je w moich drożdżowych wypiekach(...)rozczyn dobrze wyrośnie.  W tym czasie ubijamy na puch jajko i żółtka, razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do mąki. Wlewamy również śmietankę kremówkę. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo bardzo miękkie masło, ciągle przy tym wyrabiając. Wyrobione - odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej

Walijskie Pichcenie