ciasto - 162322 przepisów (strona:1682/10822)

Tarta ze szparagami 29

szparagi Przygotowana francuska tarta z zielonymi szparagami idealnie wpisuje się w miesiąc maj, jest idealnym połączeniem kilku przepisów: Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej . , tarta ze szparagami i Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem . Bardzo polecam też Szparagowe cordon bleu Jak przygotować francuską tartę ze szparagami. Tarta ze szparagami i szynką potrzebujemy : 1 op. ciasta francuskiego 1 pęczek(...)zielone szparagi 1op. sera mozzarella szynka szwarcwaldzka (tyle plastrów ile szparagów) pomidorki koktajlowe płatki migdałów np. sól z chili w młynku Jak przygotować najlepszą tartę ze szparagami z ciasta francuskiego? Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, zaginany brzegi, ozdabiamy widelcem, nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem, podpiekamy ok. 10 minut w 200 stopniach C. W międzyczasie przygotowujemy szparagi, odłamujemy końcówki, nie obieramy, tylko płuczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto z rabarbarem i migdałową bezą 35

majówkę raczyłam moich bliskich ciastem ucieranym z rabarbarem. Jakie ono było dobre - delikatne, maślane, mięciutkie ciasto z zanurzonymi w nim kwaskowatymi kawałkami rabarbaru i słodką bezą z dodatkiem płatków migdałów -  po prostu kwintesencja wiosennego domowego ciasta w najlepszym wydaniu.  Tak wiem powiecie znów ten rabarbar, ale trzeba korzystać póki taki świeży, pyszny i soczysty, obiecuję, że już niebawem(...)pojawią się nowe przepisy na ciasta z truskawkami , ale póki co moje dopiero kwitną w najlepsze, więc potrzebują jeszcze dłuższej chwili by można je było zbierać. A teraz już nie rozpisuję się więcej tylko zapraszam na przepis: Składniki: 1 masło (200 g) 1 szklanka cukru 2 jaja 3 żółtka 2  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki

Cynamonowe szczęście
Sezonowe przysmaki – ciesz się smakiem drożdżówki o każdej porze roku! 53

chrupiącym wierzchem jest doskonałym wyborem na śniadanie, deser lub podwieczorek. Rytualna drożdżówka Kiedy ja wgryzam się w puszystą i świeżo upieczoną drożdżówkę, doświadczam prawdziwej rozkoszy. Pachnąca nuta drożdżowego ciasta w połączeniu z maślaną kruszonką lub soczystymi kawałkami owoców sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowym doznaniem. Znam osoby, które uwielbiają drożdżówki i jedzą je niemal codziennie. Jest też kilka wyjątków(...)zmysły! Lato to raj dla smakoszy owoców, takich jak ja. W tym okresie owoce smakują najlepiej. Można je jeść prosto z krzaczka, jak kolorowe porzeczki, albo upiec z nich ciasto. Kilka lat temu hitem lata stały się w mojej rodzinie drożdżówki z porzeczkami. Wraz z nadejściem upalnych dni, porzeczki zaczynaja szybko dojrzewać. Te słodko kwaśne owoce stanowiły kwintesencję letnich smaków

codojedzenia
Ciasto „Truflowy bananowiec” 36

Biszkopt, masa truflowa, budyń bananowy z galaretką, a na wierzchu plasterki bananów zatopione w galaretce. Co powiecie na takie ciasto? Jeżeli lubisz ciasta z bananami, polecam Ci wypróbować ciasto „Truflowy bananowiec”. Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty (uwaga! Jeśli zechcesz od razu upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go po upieczeniu na pół, użyj więcej cukru oraz mąki(...)chwilę. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując chwilę, aż żółtko wkręci się w masę. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-15 minut. W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt. Masa truflowa: Trufle

Smaki Na Talerzu
Ciasto maślankowe z rabarbarem 38

Przepis na wilgotne, pulchne ciasto pełne rabarbaru. Moja rodzina uważa, że takie proste ciasta często są najlepsze. SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24) 3 jajka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (opakowanie 16 g) szczypta soli 230 ml maślanki (prawie cała szklanka) 100 ml oleju 320 g mąki (2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)solą na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wlej cienką strużką maślankę, a następnie olej. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem i dodaj w kilku turach do ciasta. Mieszaj za pomocą szpatułki lub trzepaczki (nie mikserem), tylko do połączenia składników, nie dłużej bo ciasto wyjdzie twarde. Na cieście poukładaj rabarbar i posyp równomiernie brązowym cukrem. Piecz w piekarniku

Słodki Blog
Rolada marmurkowa, pyszna 39

wsypywać cukier . Nie przerywać ubijania. Następnie dodać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy, mieszać delikatnie. 3/4 ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać górę. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Rozłożyć fantazyjnie na jasnym cieście. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić(...)ubijać i powoli wsypywać cukier, mieszać jeszcze 1 minutę, obroty 3.5 mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy z białek, wymieszać kopystką. ciasto podzielić 3/4 – 1/4 do tej mniejszej części dodać kakao i delikatnie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier. Ciasto położyć na lnianym ręczniku kuchennym i zwinąć

Kuchnia Pokoleń
Kostka alpejska z truskawkami 29

ciacho skradło moje serce❤️ idealne połączenie smaków. Upiekłam to ciasto na święta a moje dzieci codziennie pytają kiedy go znowu upieczemy, bo jest najlepsze na świecie 😊 koniecznie spróbujcie❤️ ciacho składa się z biszkoptu, kremu na basie kajmaku z kawą i bezami, pianki śmietankowej i musu truskawkowego.  Składniki blaszka 23/33: Biszkopt: Jajka 4 szt,  Cukier 3/4 szklanki, Mąka pszenna(...)cytryny do smaku,  Cukier waniliowy do smaku,  Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć łupkę powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną

kulinarne odsłony pati
Babka marchewkowa z rodzynkami i orzechami włoskimi 52

Magda No jak Wielkanoc to babka musi być, nie ma lepszej okazji na to cudowne ciasto. W tym roku baba marchewkowa – decyzja dzieciaków, bezapelacyjna. Wilgotna i słodka dzięki marchewkom, z nutą aromatycznych przypraw, z orzechami i rodzynkami, a na wierzchu przepyszna polewa z kremowego serka. Czego chcieć więcej? No chyba tylko drugiego kawałka. Składniki (na formę na babę(...)przemian z olejem dodajemy suche składniki – trochę oleju cienkim strumykiem i około 1/3 suchych składników – delikatnie miksujemy do połączenia i wykończenia składników. Na sam koniec do ciasta dodajemy esencję waniliową, marchewkę, orzechy oraz rodzynki odsączone z herbaty i już za pomocą szpatułki delikatnie, ale dokładnie mieszamy.   Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut

Smaczna Strona
Mazurek cytrynowy 41

dodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta(...)lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy. Nadzienie: Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami. Smacznego

Oryginalny smak
Strucla kokosowa z lukrem marakuja 37

nutką orzeźwiającej marakui stworzyłam w ramach współpracy z De Care. Składniki: Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 200 ml mleczka kokosowego Kara Ciasto: 330 g mąki pszennej+ok 4 łyżek do podsypania szczypta soli 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 75 g miękkiego masła Nadzienie: 200 g wiórków kokosowych(...)małe jajko do posmarowania Mleczko kokosowe na zaczyn podgrzewamy w rondelku, następnie mieszamy z pokruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut. W misie mieszamy mąkę na ciasto razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn i zaczynamy zarabiać ciasto. Po chwili dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką

Delicious Place
Mazurki orzechowe 57

łyżki cukru     *** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto *** *** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy(...)mazurki w kształcie jajka (mogą być małe lub duże) *** *** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki i nakłuwamy w środku widelcem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Przygotowujemy nadzienie orzechowe. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem *** *** Następnie

Blog z Apetytem
Stare przepisy naszych Babć 536

Przepisy ze starych zeszytów Wejdź i zobacz jak zrobić pyszne, proste ciasta ze starych przepisów. Stare przepisy naszych Babć to niedościgniony wzorzec smaku i beztroski. I ja i Ty mimo dorosłości lubimy wracać do dzieciństwa aby choć przez chwilę poczuć ten smak prostego ciasta Babci, Mamy czy też kogoś innego. Osoby którą mimo upływu lat wspominamy ciepło i z nostalgią(...)Stare przepisy na ciasta W czym tkwi tajemnica starych przepisów na ciasta? Odpowiedź jest bardzo proste, w sposobie wykonania. Te ciasta z dawnych lat są proste, łatwe bez wymyślnych składników, nic trudnego. Bez miksera, wystarczyła drewniana pałka lub trzepaczka sprężynka. Na wielu z nich My sami rozpoczynaliśmy przygodę z kuchnią czy wypiekami. Dlatego zapraszam na małą podróż do przeszłości

Dieta moja pasja
Babka drożdżowa z makiem 40

Lubicie ciasta z makiem? Dziś mam dla was przepis na pyszną babkę drożdżową z makiem, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Babka z makiem jest wilgotna, puszysta i ładnie wygląda. To rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu. – tylko kilka prostych i ogólnodostępnych składników – bardzo prosta w przygotowaniu – ładnie prezentuje się na stole BABKA DROŻDŻOWA(...)czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki Dodatkowo garść posiekanych orzechów płatki migdałów Przygotowanie 1. Do miski przełożyć mąkę, jajko, żółtko, cukier, suche drożdże, mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota. 2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia. 3. Po upływie czasu, ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i uformować

Alle Dobre!
Wilgotna babka kakaowa na żółtkach 187

Wilgotna babka kakaowa na żółtkach Kiedy zostaną ci żółtka po wypieku np. bezy albo ciasta białkowego, możesz je wykorzystać do upieczenia pysznej i bardzo prostej babki w polewie czekoladowej. Robi się ją łatwo i wprost ekspresowo, bo nawet bez potrzeby użycia miksera. Polecam!     Składniki: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 żółtek 350g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)dokładnie mieszamy *** *** Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy *** *** Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki *** *** Ciasto przekładamy do dużej foremki na babkę *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy

Blog z Apetytem
*Najszybsze Kapuśniaczki: Prosty Przepis na Rozgrzewającą Przekąskę* 51

Rozgrzewającą Przekąskę* ( tu już spakowane w pudełku do pracy o poranku )   Bardzo lubię kapuśniaczki, wczoraj koleżanka idąc do sklepu po śniadanie przyniosła mi kapuśniaczka. To była buła z ciasta francuskiego z minimalną ilością kapusty kiszonej, jak tak można ? Tak powstał poniższy przepis ! *Najszybsze Kapuśniaczki: Prosty Przepis na Rozgrzewającą Przekąskę* Jeśli szukasz szybkiego, smacznego i rozgrzewającego przepisu na przyjemną przekąskę(...)podzielę się z Wami prostym sposobem na przygotowanie pysznych Kapuśniaczek, które idealnie sprawdzą się jako przekąska na chłodne dni czy też jako dodatek do obiadu. Kapuśniaczki to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z wyrazistym smakiem kapusty kiszonej, które z pewnością rozgrzeje Wasze podniebienia i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnej przyjemności.   Szybki Przepis na Kapuśniaczki: Składniki: – Płat ciasta francuskiego

Kuchnia na wzgórzu