jestem fanką szafranu i jest to najświętszą prawda. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez szafranowych wypieków. Znajdziecie ich na blogów wiele. Na pewno skusicie się na proste ciasto z szafranem, które nazwałam szafranowe love . Szafran swietnie smakuje z czekoladą, więc piekę również ciasto typu dwa ciasta w jednym jak ciasto czekoladowo – szafranowe . A jeśli wciąż wolicie wypróbować jakiś(...)Masło roztopić w małym garnku wraz z szafranem i ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. W ostudzonym maśle roztrzepać jajk, po czym dodać suche składniki i zarobić ciasto. Zarabiać ciasto tylko do połączenia składników. Podzielić ciasto na 3 równe porcje i uformować z nich rulony. Każdy rulon spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 160ºC (termoobieg) i piec ciastka przez
codojedzeniaCiasto Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z galaretką z brzoskwiniami, czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest przepyszne i warte wypróbowania. Artykuł Ciasto Brzoskwiniowiec pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaShare Pinterest Print Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą. Pycha! Kwaskowe dzięki świeżej żurawinie, aromatyczne, wilgotne i puszyste. Owoce żurawiny idealnie współgrają z białą czekoladą, a dodatek skórki pomarańczowej sprawia, że pięknie pachnie. Przepis jest bardzo prosty. Nie trzeba nic ubijać ani miksować, wystarczy wszystko wymieszać. Przygotujecie je bardzo szybko i zapewniam, że zniknie jeszcze ciepłe Składniki: 2 szklanki(...)drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać żurawinę i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (około 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa
Oryginalny smakcała ja. Do tej pory publikowałam głównie przepisy na ciasta z pure dyniowym. Dziś dla odmiany dynia w cieście jest surowa - niczym w cieście marchewkowym. Oczywiście po upieczeniu dynia w cieście jest niewyczuwalna ale sprawia, że pozostaje ono długo świeże i miękkie. Obowiązkowa pozycja na liście jesiennych umilaczy. W sam raz do małych rączek ;) Składniki na 1 dużą keksówkę(...)Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać olej i zmiksować. Następnie partiami wsypać obie mąki zmieszane z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Miksować aż powstanie jednolite ciasto (nie za długo). Bakalie obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Do ciasta dodać startą dynię oraz skórkę pomarańczową i całość wymieszać łopatką. Na końcu dodać bakalie i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto
My simple kitchenPora na samozwańczą akcję Słodki Listopad 😊 Jak co roku przychodzę do Was z kilkoma przepisami na świąteczne ciasta i osłodzenie lis topadowej słoty. Pierwsze z nich to kremowy, waniliowy przekładaniec z herbatnikiem nasączony ponczem kawowym z whisky, lukrem i kruchą posypką. A wpisując w blogową wyszukiwarkę # słodki listopad znajdziecie przepisy z poprzednich edycji.😘 Smacznego ! *Blacha(...)niego masę budyniową. Mieszamy energicznie, aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dodatkowo : Około 25 sztuk herbatników do przełożenia ciasta + kilka sztuk do pokruszenia na wierzch Poncz: kieliszek whisky + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej szklanką gorącej wody Lukier : około 200 g cukru pudru + kilka kropel soku z cytryny
Domowe ciastaDziś kolejny przepis przygotowany przez moją mamę – ciasto to zagościło już u nas w domu kilka razy i za każdym razem ( naprawdę każdym! ) robi furorę. Połączenie delikatnego spodu z kilkoma serowymi warstwami z dodatkiem borówek tworzy naprawdę super kompozycję. To taki można powiedzieć sernik na zimno – zdecydowanie w najlepszej wersji. Ciasto jest przepyszne i bez pieczenia – bardzo(...)roku – absolutnie nie tylko na borówkowy sezon. Koniecznie spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. po więcej słodkich przepisów nie tylko na serniki zerknijcie również na mój Instagram – TUTAJ SKŁADNIKI: CIASTO: * jajko – 4 szt * sól – szczypta * cukier – 0,5 szkl * mąka – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ŻELATYNA: * mleko – 3/4 szkl * żelatyna
Ostra na SłodkoDzisiaj podam przepis na puszysty biszkopt orzechowy z serem gotowanym w środku. Ciasto jest posmarowane kajmakiem i w całości jest bardzo smaczne. Polecam przepis. BISZKOPT : 8 jajek - klasa "M" szczypta soli 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 100 g orzechów włoskich mielonych 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki(...)sera wiaderkowego 250 ml mleka 3/2 % 2 budynie waniliowe bez cukru 3 jajka dodatkowo - masa kajmakowa 510 g orzechy mielone do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dalej ubijając dodaję żółtka i cukier. Po chwili wsypujemy orzechy włoskie, mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto “Wiewiórka” – niezwykle proste w przygotowaniu, niezwykle pyszne i wypełnione mnóstwem bakalii niemal po same brzegi. Doskonałe na każdą okazję! Jeśli poszukujesz pomysłu na ciasto, które sprawdzi się zawsze – idealnie trafiłeś! To ciasto przygotujesz błyskawicznie i potrzebujesz do tego zaledwie jednej miski. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, wyłożyć do formy i upiec. ... Artykuł Ciasto
Pogotujmy.plJeśli zalegają Wam w kuchni banany i zastanawiacie się co z nimi zrobić to mam dla Was przepis na super ciasto. Przepis na ciasto bananowo-czekoladowe, w którym właśnie wykorzystacie zalegające w kuchni banany. Przepis prosty, a do tego bez użycia miksera. Wystarczy widelec i łyżka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto bananowo-czekoladowe bez użycia miksera Składniki 3 dojrzałe(...)przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszamy. Do mamy można dodać posiekaną czekoladą (ja robiłam bez). Przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą foremki i przelewamy ciasto. Foremka 11×24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 50 minut. Artykuł Ciasto bananowo-czekoladowe bez użycia miksera. pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamBardzo polecam Wam to ciasto. Bardzo proste w wykonaniu. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka mascarpone. Takie proste, a takie pyszne. Do tego ładnie wygląda. Ciasto na różne okazje. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka(...)cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny spożywczej kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem
Izabelawkuchniświetna baza do wielu smacznych wypieków. Może dominować w smaku, jak na przykład w przypadku ciasta makowiec japoński, lub być dodatkiem do ciasta, nadającym mu wyglądu i charakteru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Różnego rodzaju ciasta makowe to obowiązkowe wypieki na świątecznym stole. Chyba w każdym domu na święta na stole gości ciasto makowe. Nie oznacza to jednak, że pieczemy je tylko(...)Jeśli któryś z nich wpadnie Wam w oko, wystarczy kliknąć w tytuł nad zdjęciem, który przeniesie Was do przepisu. 1. Makowiec z kremem śmietankowym 2. Makowiec japoński 3. Ciasto makowe z polewą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Makowiec z kremem czekoladowym 5. Makowa panienka z brzoskwiniami 6. Gwiazda makowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasta z makiem – najlepsze przepisy
Damusia.plkorzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem. Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną i kremową masą serowo-jogurtową. Jedynie, następnym
Kuchnia MagdaLenyPizza familijna Pyszna domowa pizza krok po kroku. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, miękkie i elastyczne. Z podanych składników otrzymamy od razu dwie pizze, którymi spokojnie naje się cała rodzinka. Wychodzi niedrogo i mega smacznie. Polecam! Składniki na 2 pizze: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki(...)wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże *** *** Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną *** *** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, cukier, oregano lub bazylię oraz olej *** *** Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia
Blog z Apetytemciasto zawsze smakuje, nie tylko w wersji ze śliwkami. Jakiś czas temu robiłam bardzo podobne, ale z brzoskwiniami i bez kakao. Zapraszam na bardziej sezonową wersję tego ciasta. Składniki (20x32cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 5 żółtek 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao(...)łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche Pianka śmietanowa: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 op. budyniu śmietankowego 700 g śmietany 18% Dodatkowo: około 500 g śliwek, u mnie węgierki Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, kakao, cukier puder, zimne mało i całość posiekać, a następnie zagnieść. Podzielić na 2 części
Kuchnia domowa AniProste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne ciasto pomarańczowe. Jest puszyste, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie i pięknie pachnie pomarańczą:) Przygotowujemy je na oleju, nie ma więc tutaj żmudnego ucierania masła i raczej nie grozi zakalcem, aczkolwiek należy trzymać się pewnych zasad, jak np. składniki w temperaturze pokojowej, wtedy na pewno tego zakalca unikniemy. Ciasto po upieczeniu(...)można oblać lukrem ( najlepiej również pomarańczowym! ), choć ja ograniczyłam się tylko do oprószenia cukrem pudrem. Idealne ciasto na jesienne popołudnie z filiżanką ulubionej herbaty :) Składniki : 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 200 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 160 ml mleka 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 160 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego ( to około 2 średniej wielkości
Opowieści z piekarnika