Gdzieś w świecie blogosfery kulinarnej przeczytałam, że można ubić pianę z płynu po cieciorce. Wymyśliłam więc na poczekaniu to ciasto, aby spróbować poeksperymentować z cieciorką. Płyn pięknie się ubił, a po dodaniu cukru można z niego piec bezę. Dzięki dodaniu piany do ciasta wyszło ono niezwykle puszyste i mięciutkie. Niestety tak zajęłam się pianą, że zapomniałam dodać do ciasta sodę(...)proszek do pieczenia, więc moje ciasto najpierw pięknie wyrosło, a potem niestety opadło. W przepisie podałam już prawidłowe składniki. Nie ma również w składzie ciasta kakao, kolor uzyskałam za pomocą dżemu z czarnej porzeczki. Sama się zdziwiłam, że wyszło takie ciemne. Składniki: ? 1 puszka cieciorki ? 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ? 3 łyżki gęstego jogurtu ? 2 łyżki cukru ? 4 łyżki
To co kochamferworze remontu bloga gdzieś zapomniałam o przepisie na ciasto ze śliwkami. Wiem, że w tym roku już za późno, bo sezon na śliwki minął, ale na następny rok będzie jak ulał. Ciasto to jest bardzo smaczne, zupełnie inne niż zwykle pieczone na kruchym spodzie. Tutaj spodem jest wilgotne ciasto, które błyskawicznie się przygotowuje tylko mieszając dokładnie wszystkie składniki. Wilgotne ciasto(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 600 g śliwek Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g masła Wykonanie: Wrzucić wszystkie składniki ciasta oprócz śliwek do miski miksera i dokładnie zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć przekrojone śliwki na pół, skórką do dołu
To co kochamoprószona pudrem z erytrolu lub oblana polewą z czekolady bez cukru, wliczając je do makro. Polecam także inne wielkanocne KETO PRZEPISY . Składniki – cytrynowa babka piaskowa (forma 23 cm) Ciasto 3 jajka (rozm. M) 75 g erytrolu 250 g śmietany 30% 110 g mąki łubinowej (plus odrobina do posypania foremki) 80 g izolatu białek (90%) 15 g proszku do pieczenia(...)dodać śmietanę i dalej miksować. Kolejno wsypać mąkę łubinową, izolat, proszek do pieczenia i dalej mieszać. Na koniec dodać otartą skórkę oraz kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w 170°C przez 40-45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych
Ola la LCHFBabka marmurkowa to smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na wielkanocnym stole. Przepis jest stary i wypróbowany – zawsze wychodzi i nie sprawia żadnych trudności, a babka wychodzi miękka i puszysta. Jak przygotować babkę marmurkową? Rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie ubijamy masło z cukrem, dodajemy do niego żółtka i wymieszane(...)mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto mieszamy z białkami. Następnie 1/3 ciasta mieszamy z kakao. Ciasto na babkę jest gotowe, wystarczy przełożyć je na blaszkę i piec przez około 45 minut w piekarniku. Składniki na babkę marmurkową: 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1,5 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (2/3 szklanki
e-PrzepisyKulinarneprzed świętami zazwyczaj bywa przeszukuję stare zeszyty z przepisami, aby sobie odświeżyć jakieś fajne danie. Tym razem padło na pyszną, zapomnianą szarlotkę na kruchym cieście, z aksamitnym kremem. Zaletą jej jest to, że można, a nawet trzeba, przygotować ją dwa, a nawet trzy dni przed podaniem. Ciasto bowiem wymaga czasu, aby masa jabłkowa mogła w niego wniknąć i lekko(...)spulchnić. Szarlotka warta grzechu 😉 Polecam 😊 Składniki: -30 dag mąki pszennej -10 dag cukru pudru -15 dag margaryny -2 żółtka Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i wstawić owinięte folią spożywczą na godzinę do lodówki. Formę o wymiarach 22x27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego
Kulinarne przemysleniaUwielbiam połączenie jabłek z budyniem, a to ciacho wymiata! :) Proste, nie drogie i pyszne! Składniki blaszka 24/24: ciasto: mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, masło 100 g, margaryna 100 g, jajka 4 szt. (żółtka i białka oddzielnie), cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, budyń: mleko 2.5 szklanki, budyń waniliowy(...)cukier do smaku, dodatkowo: jabłka 1,5 kg, cynamon 2 łyżeczki, cukier waniliowy 16 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki Margarynę i masło zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek
kulinarne odsłony patiTradycyjny deser francuski o nazwie „millefeuille” czyli „ciasto tysiąca płatków” składa się z trzech płatów ciasta francuskiego przełożonych kremem budyniowym, przy czym wierzchnia warstwa jest polana lukrem. Przypomina ono nieco polską napoleonkę. Ja mam dla Was przepis na wegańską wersję „millefeuille” na bazie orzechów nerkowca, migdałów, mąki z ciecierzycy, syropu klonowego i malin. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale jest(...)masa była jednolita i nie była zbyt płynna. Uformuj kulę. Zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Rozwałkuj ciasto cienko przy pomocy wałka na grubość około 0,25 cm. Wykrój z ciasta prostokąty o wymiarach 6 x10 cm i ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni. Ułóż na blasze wyłożonej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaINSTAGRAMIE możecie pooglądać uczestników przy pracy i kulisy moich szkoleń – zapraszam TUTAJ! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ . . W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: * CIASTA NOWOCZESNE NA BAZIE CIAST BAZOWYCH ( np. szpinakowe biszkopty, bezglutenowe brownie, daquoise ) * WYPIEKI Z DODATKIEM MUSÓW I KREMÓW W NOWOCZESNYM WYDANIU ( np. mus jaśminowym, panna cotta mango, bawareze miętowe ) * MONODESERY * DEKORACJE
Ostra na Słodkopieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 40 min. w ok. 175 st. C. Upieczony biszkopt i wystudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty. składniki na krem(...)czekoladową: 100 g masła 5 łyżek wody 3 łyżki cukru 2 kopiate łyżki kakao wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, gotujemy cały czas mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje. złożenie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy,smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy namaczane w kawie biszkopty. Następnie wykładamy pozostały krem, na którym kładziemy drugi blat biszkopta. Wierzch
Domowy Smak JedzeniaBiały lion w mojej wersji to ciasto na jasnym biszkopcie przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady oraz kawy inki, pomiędzy którą znajduje się wkładka kajmakowa z jagłami ekspandowanymi lub ryżem preparowanym. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz posiekane orzeszki ziemne. W oryginalnym przepisie znalezionym w internecie ciasto przełożone było kremem śmietankowym z białą czekoladą, jednak dla mnie ta masa(...)kawy inki świetnie komponuje się z miękką i słodką warstwą kajmaku z ryżem preparowanym. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia bita śmietana i chrupiące orzeszki. Ciasto jest dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Pyszne zestawienie smaków! P.S. Jeśli ciasto nie będzie przeznaczone dla dzieci, to kawę inkę można zastąpić tradycyjną kawą rozpuszczalną. Składniki
Kuchnia MagdaLenyjest niebiańsko puszysta i mięciutka i delikatna, a galaretka świetnie dopełnia smak. Gwarantuję ,że będzie niezapomnianym smakołykiem dzieci jak i starszych. Serdecznie polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SKŁADNIKI NA CIASTO: 5 średnich jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej tortowej 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI NA KREM: 250 ml śmietany 36% 2 łyżki(...)DODATKOWO: 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Przygotowujemy biszkopt. w tym celu oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas miksując. Ciasto miksujemy na puszystą pianę. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy olej. Wyłączamy mikser. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta. Teraz całość
Olcia gotuje!jest ciasto przy którym się nie na męczycie, nie zajmie Wam wiele czasu, a smakuje doskonale. Idealne na teraz kiedy za oknem jeszcze jest zimno, kawałek takiego czekoladowego ciasta z delikatna masą serową, naprawdę wywołuje uśmiech na twarzy :) Składniki na blaszkę 20 x 20 cm Ciasto czekoladowe: 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 70 % kakao(...)sera twarogowego kremowego np. Mój Ulubiony 70 g cukru 1 jajko kl M esencja waniliowa bądź pomarańczowa Dodatkowo: 100 g borówek amerykańskich dowolna polewa Ciasto czekoladowe 1. W garnku roztapiamy czekoladę z masłem i cukrem. 2. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka, dodajemy mąkę i całość miksujemy bądź roztrzepujemy trzepaczką aby nie było grudek. Masa Mascarpone
Gotowanie...to proste !dnia też daje radę. Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, składników nie ma dużo, a jego smak i zapach jest rewelacyjny. Serdecznie polecam wypróbować przepis! ODRYWANY CHLEBEK PRZEPIS Składniki Ciasto 320 g mąki pszennej 150 ml mleka 2 żółtka 50 g masła 5 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Masło czosnkowo-ziołowe 50 g masła(...)mozzarella Przygotowanie 1. Do letniego mleka dodać suche drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. 2. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, sól oraz rozczyn. Wyrobić ciasto za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę
Alle Dobre!gusta wszystkich domowników. Zrobiłam więc połowę z marmoladą różaną, a połowę z kremem ajerkoniakowym. Które były lepsze? Nie potrafię stwierdzić, bo oba rodzaje bardzo mi smakowały. Jeśli chodzi o ciasto na pączki to wymaga ono sporo cierpliwości i dość długiego wyrabiania. Pozostaje dosyć luźne, ale takie właśnie powinno być. Ja na koniec, przed odstawieniem do wyrośnięcia, oprószam je odrobiną mąki(...)termometr kuchenny. Pączki z marmoladą szykuję od razu, przed smażeniem, natomiast te z kremem ajerkoniakowym smażę, i dopiero potem nadziewam kremem. Tutaj przydaje się odpowiednia tylka do nadziewania pączków. Ciasto: 550 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 8 żółtek 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 230 ml mleka 100 g masła 2 łyżki spirytusu Nadzienie: marmolada różana LUB krem
Smaki Na Talerzu