To kruche ciasto jest bardzo smaczne. Pachnie cynamonem i orzechami, a śliwki to wspaniały dodatek. Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie 1 szklanka tortowej i pół szklanki krupczatki 1 duże jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu i tyle samo proszku do pieczenia 115 g zimnego masła pół szklanki zmielonych orzechów, u mnie włoskie pół szklanki drobnego cukru Składniki na nadzienie śliwkowe: w oryginalnym przepisie 60 dag śliwek, u mnie 15 śliwek węgierek 1 łyżka mąki ziemniacz... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula