Przepis na : deser
Czekoladowy tort z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladowym ganache W spominałam Wam już, że wypieki nie są moją najmocniejszą stroną w kuchni? No właśnie. O ile w przypadku codziennych małych słodkości mogę sobie pozwolić na eksperymenty- mniej lub bardziej udane, to tutaj musiało być super. W końcu chodziło o tort na drugie urodziny mojego synka Olka. Więc chyba rozumiecie, że o żadnej wtopie mowy być nie mogło? Na szczęście z pomocą przyszła mi nieoceniona i jak zwykle niezawodna Bea Lubas ze swoim... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Kuchnia to zdecydowanie moje ulubione miejsce.
Na moim blogu znajdziesz moje autorskie potrawy, klasykę w nieco innym wydaniu, a także dania, które jadłam lub podejrzałam i które mnie zachwyciły.
Zapraszam Cię w podróż po moich ulubionych smakach- czasami bardzo lokalnych, a czasami całkiem odległych. Moja kuchnia nie ma nazwy, ani miejsca na mapie. To moje codzienne poszukiwania, inspiracje, odkrywanie nieznanego.
To moja pasja. To moje emocje. To ja.
Zapraszam Cię do mojego stołu.