Uwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem posypałam nim bajgle, na które przepis znalazłam u Lo . Moje wyszły troszkę plaskate ale i tak przepyszne. Vesirinkilät, fińskie bajgle z makiem 14 g świeżych drożdży 125 ml wody 40 g rozpuszczonego masła (ostudzonego do letniej temperatury) 220 g mąki pszennej typu 550 1/2 łyżeczki soli do gotowania: 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka soli 1 litr wody 1 łyż... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.
Czytaj dalej...Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)