Lekkie jak chmurki i piękne jak ażurowe obrazki - to charakterystyczne cechy marokańskich naleśników baghrir. W stronach, z których pochodzą są najczęściej podawane na śniadanie lub podwieczorek, a także na iftar , czyli pierwszy posiłek po zachodzie słońca w czasie muzułmańskiego postu ramadan. Lekkie, słodkie i tradycyjnie polewane mieszanką miodu z masłem, który zachłannie wypełnia sobą każdą napotkaną w naleśniku dziurkę. A tych tutaj nie brakuje! Dojrzewające ciasto, wylane cienką warstwą na rozgrzaną p... czytaj dalej...
Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)