Pierogi kudłate – kuchnia podkarpacka

Pierogi kudłate – kuchnia podkarpacka

Pierogi kudłate – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Brzóza Królewska, gmina Leżajsk, powiat leżajski W naszym regionalnym języku kuchennym określenie „kudłate” pada zwykle w kontekście klusków przygotowywanych z ciasta ziemniaczanego. Używa się do niego surowych ziemniaków starych na tarce, przez co w trakcie gotowania małe ziemniaczane fragmenty często odstają na boki, a kluski stają się „kudłate”. Efekt ten można zminimalizować przez gotowanie klusków na wolnym ogniu, jednak regionalna nazwa utrwaliła się ...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Warto przeczytać

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.