Burek, Byrek, Börek, Boereg, Piroqto

Burek, Byrek, Börek, Boereg, Piroqto

Burek, Byrek, Börek, Boereg, Piroqto

Burek, Byrek, Börek, Boereg, Piroqto popularne danie na Bałkanach, a zwłaszcza w krajach takich jak Chorwacji, Albania, Grecja i Macedonia. Składają się z ciasta filo i farszu, który może być mięsny, serowy lub wegetariański. Historia Burek, Byrek, Börek, Boereg, Piroqto Historia Burka sięga wieków temu, kiedy to Turcy panowali nad Bałkanami. Według legendy, byrek był ulubionym daniem sułtana i stał się popularny w całym imperium osmańskim. Oryginalna wersja była napełniona mięsem baraniego i serem feta. Obecnie Bu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.