Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu)

Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu)

Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu)

Na ciasto: 580 g mąka pszenna jasna 6 g słód jasny aktywny (diastyczny), jeżeli nie mamy - pominąć lub zastąpić cukrem lub miodem 270 g woda 15 g drożdże świeże 40 g zakwas żytni (jeśli nie mamy pominąć) 18 g cukier 2 małe jajka (w sumie ok. 94 g) 12 g sól 25 g olej lub 30 g masło W misie miksera umieszczamy wszystkie podane składniki, poza solą i tłuszczem. Wyrabiamy na pierwszej prędkości, do czasu, aż ciasto zacznie odklejać się od misy i stanie się gładkie i jednorodne. Wtedy dodajemy sól i wyrabiamy chw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.