Pulpety to klasyczne, smaczne danie, które można przygotować w 30 minut. Wystarczy zrobić ich trochę więcej i mamy obiad na 2 dni. Najmniej chyba lubię je w wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką
Fabryka pomysłówswoją wersję tego fast food ‘a. Nieskromnie muszę przyznać, że uzyskałam efekt lepszy niż się spodziewałam, a moi mężczyźni przez cały wieczór mi przypominali, jakie cudo jedli na obiad. Dobra, starczy tego samo zachwalania! Choć, teraz wiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama, na podstawie wersji jaką jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania
Fabryka pomysłówDzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa
Fabryka pomysłówDzisiaj post na szybko, gdyż ostatnio brakuje mi na wszystko czasu (jednak staram się do Was w miarę na bieżąco zaglądać). Dlatego i obiad musiał być szybki, coś jeść w końcu trzeba. Postawiłam tym razem na klasykę, pierś z kurczaka połączona z pomidorami i papryczką chili. Jest to zgrany zestaw, który pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Ps. przypominam
Fabryka pomysłówOstatnio zdałam sobie sprawę, że na blogu już dawno nie było przepisu na zapiekankę, a to jedne z moich ulubionych obiadów. Można dodać do nich wszystko to, na co przyjdzie nam ochota, więc nigdy się nam nie znudzą. Przeważnie robię je w wersji z makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu
Fabryka pomysłówpewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty ( klik ), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno
Fabryka pomysłówjedna z moich ulubionych wersji ziemniaczanych zapiekanek. Robi się ją dość szybko, a poza tym jest świetnym patentem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu. Podana w kokilkach wygląda o wiele bardziej estetycznie niż przygotowana w dużym naczyniu. Każdy ma swoją małą porcję i jest zadowolony. Wiadomo, że jemy też oczami, więc ładne przybranie potrawy też punktuje, a na pewno
Fabryka pomysłówDziś naszła mnie ochota na mięsny obiad. Tak więc przygotowałem pieczeń z warzywami do tego również ziemniaki po szwedzku na które przepis już jutro .Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, Sól pieprz, Olej z oliwek, Cukinia, Oregano Przygotowanie:Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojoną w kostkę cukinie . Cebule i czosnek drobno kroimy
cookplimprowizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo
Delicious TitbitsPolecam surówkę do obiadu, z białej kapusty i rzodkiewki. Składniki Biała kapusta 500g Rzodkiewka 2 pęczki Jogurt grecki 4 łyżki Koperek 1 pęczek Musztarda delikatesowa 4 łyżeczki Sól do smaku Wykonanie surówki z białej kapusty: Białą kapustę poszatkować drobno lub zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na ok. 20 minut, by zmiękła. Po tym […] The post Surówka
Kulinarne PrzebojeOglądacie Top Chef?;> W jednym z odcinków Magda Perszke- jedna z uczestniczek przygotowała, według mnie bardzo niebanalny dodatek do obiadu. Co więcej, jurorzy byli zachwyceni smakiem :) Są to ogórki kiszone smażone w miodzie ;) Moja pierwsza myśl, nieee niemożliwe, że to jest jadalne... Z ciekawości musiałam koniecznie spróbować. Na patelni podczas smażenia wyglądało to niezbyt ciekawie, więc
Czerwona PorzeczkaNajwyższa pora na tradycyjne świąteczne dania. Nieco inaczej, bo z quinoą, ale czasami warto poeksperymentować :) W zeszłym roku był barszcz z kluseczkami z komosą ryżową , tym
Quinoa Raz!Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu
Kolorowy PrzepisownikMoja ulubiona zupa to chowder kukurydziany z Pink Flamingo. Głównym składnikiem jest śmietana (a drugim bekon), ale są też całe ziarna kukurydzy, które uwielbiam. Pink Flamingo
Ugotowane pozamiataneOstatnio miałam przyjemność robić zakupy w sklepie internetowym FRISCO . Dla każdego coś dobrego :). Dla mamy ksylitol dla siostry papryka wędzona i migdały :) Dla siebie pokupowałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość