W sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe. W smaku nie odbiegają od tych z cukierni. Poza tym sama wiem co w nich jest, a było sie czym zachwycac :) uwierzcie mi i poczujcie ten smak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Ale bym zjadła. Jadłam kiedyś pyszne bajaderki w cukierni na Powiślu. ;) Lekko rumowe, wilgotne, czekoladowe, w pysznej polewie. Domowe bajaderki wiadomo, że są lepsze, w cukierniach bajaderki kojarzone są zazwyczaj z "odpadkami". ;)
tak i pomimo tej wiedzy , zajadałam się zawsze tymi czekoladowymi kulkami :) Jedyną wadą tych domowych jest to , że trzeba całą noc czekac ,aby czuc ten czekoladowy smak kuleczek ;)
ale pysznie wyglądają muszę zrobić:) Zapraszam na szczypta-soli.blogspot.com
Mnie zawsze bajaderki kojarzyły się z ciasteczkami w których były wszystkie pozostałości z cukierni do czasu kiedy na własne oczy zobaczyłem jak naprawdę wygląda ich przygotowanie. Nie jest tak łatwo zrobić dobrą bajaderkę dlatego należą się brawa :)