Przepis na : obiad
Do tej pory ta potrawa kojarzyła mi się tylko z Krakowem jako maczanka krakowska. Jednak, kiedy sięgnęłam po książkę Hanny Szymanderskiej "Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego" odkryłam ze i nasz region ma swoją maczankę śląską. Do tego gdy obejrzałam jeden z odcinków "Śląskie od kuchni" dowiedziałam się, ze tak naprawdę to chyba nawet najstarsi górale nie wiedzą, która maczanka była pierwsza.. ot i wieczny spór Krakusów ze Ślązakami... a wy jak myślicie? A poniżej przeds... czytaj dalej...
A czyje by nie było i tak jest na pewno pyszne. Bo tak wygląda:)
na pólnocy tez jest taka maczanka, ale bułka lub chleb jest osobno podawana, a mięso z sosem na talerzu - pycha!
Ja myślałam, że maczanka to zupa ;] Mięsko wygląda bardzo apetycznie!