czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak jadłam niemalże wszystko, prócz szpinakui krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły
W kuchni Karmel-itkinajbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach,podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.Według mnie, najlepszy obiad na świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA
W kuchni Karmel-itkigłowę. Zerkasz zachmurzonym wzrokiem koloru kawioru. Głos ostry, jak nóż, wbija się w bębenki. Nie chcę Ciebie takiego. Wróć. Karnawał w pełni! Dziś Nowy Rok! Uważam, że i obiad powinien byc tego dnia bardzo elegancki i klasyczny.Jednak nasuwa się pytanie. Dlaczego risotto, to najbardziej klasyczne, robię z cydrem? Powodem jest skleroza - nie kupiłam białego wina. Na szczęście w domu
W kuchni Karmel-itkirobisz, się pytam! Co Ty robisz?!""Jak to co, obiad.""Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!""Jakie marnujesz, jakie marnujesz?! Tylko byś schabowe jadł. Wiesz, jakie one są dla mnie nudne. Roladki będą, więc cicho siedź. Zobaczysz, jeszcze będzie Ci mało!"..."Została jakaś jeszcze?"Te roladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam
W kuchni Karmel-itkiZAKRĘCONA" NA TYM PUNKCIE JAK JA."Adrianna powtarza znajomym, że talent do pichcenia wyssała z mlekiem matki"- śmieje się Donata Łabenda z Kościana (woj. wielkopolskie).Donatka, dziś Ty robisz obiad. My z tatą musimy wyjechać - mówiła do mnie mama, gdy miałam raptem 12 lat. Nie oburzałam się, wręcz przeciwnie, puchłam z dumy, że tak ufa moim zdolnościom kulinarnym. Przecież podczas
W kuchni Karmel-itkisłonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe części, nie potrzeba przecierać jej przez sito. Dzięki sytym dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki
Poezja smakuZazwyczaj nie mam problemu z wymyślaniem obiadu, a nawet wręcz przeciwnie. Mam w głowie wiele potraw i nie mogę się zdecydować, którą przygotować. Czasem jednak jest zupełnie odwrotnie, kompletnie brakuje mi pomysłów. Wtedy szukam inspiracji w Internecie i książkach kucharskich. Czasami i to nie działa. W takiej sytuacji risotto jest idealnym rozwiązaniem. Jest to danie bardzo uniwersalne, możemy do niego
Zgrabne GotowanieDzisiaj kolejny szybki obiad. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, nawet na gotowanie. Ogrom nauki w tym semestrze mnie przerasta, tak to jest jak się chce zdać całą sesję w maju. Ale ja mam swoją motywację - za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam do Stanów Zjednoczonych i żadna sesja mnie nie powstrzyma :) Ale wracając do tematu, właśnie w takich momentach, kiedy brakuje
Zgrabne Gotowaniebardzo drogie, więc nie spodziewajcie się wykwintnych dań :) Będę też na pewno wstawiać zdjęcia tutejszych potraw kupionych w lokalach, które są niestety bardzo tłuste. Dzisiaj na przykład byłam na obiedzie, sama skomponowałam sobie sałatkę w barze sałatkowym (niestety nie miałam przy sobie aparatu), ale mój chłopak zamówił sobie pizze, z której dosłownie ściekał tłuszcz. Wczoraj byliśmy w Mc Donaldzie
Zgrabne Gotowaniedość kalorycznej przekąsce, czas na lekki obiad. Pewnie już nie raz wspomniałam, że jestem fanką owoców morza. Pierwszy raz ich spróbowałam w Hiszpanii, jak miałam 10 lat. Byłam z rodziną na wczasach i jednego wieczoru zamówiliśmy sobie ogromną Paelle z owocami morza - to był wspaniały smak! Tego dnia pokochałam owoce morza i staram się je przygotowywać tak często jak mogę
Zgrabne Gotowanierzeczywistości. Praca, uczelnia, magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy. SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu
Zgrabne Gotowanieszkoły, więc poczłapałam do kuchni i poszłam na żywioł. To co wpadło mi w ręce, co znalazłam w lodówce lądowało w woku, a efekt: Pyszne! Takie dobre, że po obiedzie pobiegłam jak na skrzydłach na trening. Nazwa śmieszna, wiem, ale jakoś nie mam weny na wymyślenie jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka
Blondynka GotujeBardzo smaczne danie na okazały rodzinny obiad. Z podanego przepisu wychodzi 8 roladek. W zależności od potrzeb można dostosować ilość składników. Podanie tego dania pasuje na wszystkie większe, okolicznościowe imprezy rodzinne (święta, imieniny, urodziny, komunie, chrzty...). Do roladek najlepiej pasują ugotowane ziemniaki i mix sałatek (np. sałatka z kapusty pekińskiej, sałata z jogurtem, mizzeria). Talerz prezentuje się wtedy naprawdę wybornie
coolinarnastrefa.blogspot.comsprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy się również jak zorganizować naszą kuchnię by móc przygotowywać bezpszenne potrawy
coolinarnastrefa.blogspot.com