przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:314/600)

GRYCZAKI. Kasza gryczana zupełnie inna. 171

przekrzyczec. Nie udaje im się. Ludzie z grabiami i łopatami zmagają się z rabatami. A ja chwytam za stokrotki i wpinam je sobie we włosy.   I coś na obiad. GRYCZAKI W SOSIE PIECZARKOWYM.(przepis autorski.)gryczaki:300g kaszy gryczanej2 czerwone cebule50g masła 3 jajkaszklanka bułki tartek1/2 szklanki posiekanej natki1/2 szklanki posiekanego szczypiorkusól, pieprzKaszę gryczaną ugotowałam według przepisu na opakowaniu

W kuchni Karmel-itki
ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. 304

pokryłam resztą masy. Wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam ok. 1h w 170 stopniach, początkowo pod folią. Na ostatnie 10 minut zdjęłam ją, by wierzch się dopiekł. Podałam na obiad, do ziemniaków; resztę wykorzystałam do pieczywa, na zimno. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 213

posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. źródło: Wikipedia Śniadanie dodaje energii, poprawia nastrój, a dobry humor pozwoli skuteczniej zmagać się z codziennymi zadaniami. Osoby regularnie jadające śniadania są bardziej

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 240

całą dobę. Szczaw pasteryzowany można przechowywać nawet do kilku lat, jeżeli słoiki są szczelne. Nie obyło się także bez skorzystania z okazji! Ironizujący Tata, zaproponował "to zielsko" na obiad. Chcesz? To masz. ZUPA SZCZAWIOWA. 2 - 3 słoiczki szczawiu lub 2-3 garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy,  3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier

W kuchni Karmel-itki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 200

wieku jedenastu lat oraz pani Zosia. Atmosfera przednia.Nagranie ma zacząć się o trzynastej, ale czekamy. Przed nami odbywa się inne nagranie, na Wawelu, jak się później dowiadujemy. Dostajemy obiad, catering spisał się świetnie, ale po obfitym śniadaniu w ekskluzywnym hotelu nie zjadłam zbyt wiele. W końcu jednak przybywa reszta ekipy wraz z główną bohaterką programu, Ewą Wachowicz.Zaczyna się lekkie poruszenie

W kuchni Karmel-itki
Innowacyjna kuchnia molekularna - warsztaty, Łódź, 30.11.2012 170

temu wszystkiemu towarzyszyło śmiechu! Dawno się tak nie uśmiałam :] Atmosfera była niesamowicie przyjazna i luźna, każdy żartował, a co chwila przez salę przetaczały się salwy śmiechu. Po pokazie, obiad. Z prawdziwego zdarzenia! I chyba pierwszy raz nie musiały blogerki najpierw sobie same czegoś upichcić - ugoszczono nas na najwyższym poziomie, a do tego nakarmiono! Kolejną część stanowiła retoryka. Czyli krótki wykład

W kuchni Karmel-itki
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 402

Wiele osób zwraca się do mnie z pytaniem, które chyba często gości na ustachkobiet. A w szczególności, kiedy zbliża się wykwintny rodzinny obiad,jakaś ważna w życiu kolacja..."JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE?"Otóż nic prostszego! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad savoir - vivre, a zastawiony przez nas stół będzie prezentował się jak we wspaniałej restauracji. Po pierwsze: Rodzaje sztućców, czyli

W kuchni Karmel-itki
LIEBSTER BLOG. 205

czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak jadłam niemalże wszystko, prócz szpinakui krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 228

najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach,podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.Według mnie, najlepszy obiad na świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE. 172

głowę. Zerkasz zachmurzonym wzrokiem koloru kawioru. Głos ostry, jak nóż, wbija się w bębenki. Nie chcę Ciebie takiego. Wróć. Karnawał w pełni! Dziś Nowy Rok!  Uważam, że i obiad powinien byc tego dnia bardzo elegancki i klasyczny.Jednak nasuwa się pytanie. Dlaczego risotto, to najbardziej klasyczne, robię z cydrem? Powodem jest skleroza - nie kupiłam białego wina. Na szczęście w domu

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 198

robisz, się pytam! Co Ty robisz?!""Jak to co, obiad.""Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!""Jakie marnujesz, jakie marnujesz?! Tylko byś schabowe jadł. Wiesz, jakie one są dla mnie nudne. Roladki będą, więc cicho siedź. Zobaczysz, jeszcze będzie Ci mało!"..."Została jakaś jeszcze?"Te roladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam

W kuchni Karmel-itki
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 168

ZAKRĘCONA" NA TYM PUNKCIE JAK JA."Adrianna powtarza znajomym, że talent do pichcenia wyssała z mlekiem matki"- śmieje się Donata Łabenda z Kościana (woj. wielkopolskie).Donatka, dziś Ty robisz obiad. My z tatą musimy wyjechać - mówiła do mnie mama, gdy miałam raptem 12 lat. Nie oburzałam się, wręcz przeciwnie, puchłam z dumy, że tak ufa moim zdolnościom kulinarnym. Przecież podczas

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 242

słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe części, nie potrzeba przecierać jej przez sito. Dzięki sytym dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki

Poezja smaku
Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami 2508

Zazwyczaj nie mam problemu z wymyślaniem obiadu, a nawet wręcz przeciwnie. Mam w głowie wiele potraw i nie mogę się zdecydować, którą przygotować. Czasem jednak jest zupełnie odwrotnie, kompletnie brakuje mi pomysłów. Wtedy szukam inspiracji w Internecie i książkach kucharskich. Czasami i to nie działa. W takiej sytuacji risotto jest idealnym rozwiązaniem. Jest to danie bardzo uniwersalne, możemy do niego

Zgrabne Gotowanie
Zupa krem z pomidorów 190

Dzisiaj kolejny szybki obiad. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, nawet na gotowanie. Ogrom nauki w tym semestrze mnie przerasta, tak to jest jak się chce zdać całą sesję w maju. Ale ja mam swoją motywację - za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam do Stanów Zjednoczonych i żadna sesja mnie nie powstrzyma :) Ale wracając do tematu, właśnie w takich momentach, kiedy brakuje

Zgrabne Gotowanie