przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:308/600)

Pan Szczaw w roli konesera. 248

całą dobę. Szczaw pasteryzowany można przechowywać nawet do kilku lat, jeżeli słoiki są szczelne. Nie obyło się także bez skorzystania z okazji! Ironizujący Tata, zaproponował "to zielsko" na obiad. Chcesz? To masz. ZUPA SZCZAWIOWA. 2 - 3 słoiczki szczawiu lub 2-3 garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy,  3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier

W kuchni Karmel-itki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 209

wieku jedenastu lat oraz pani Zosia. Atmosfera przednia.Nagranie ma zacząć się o trzynastej, ale czekamy. Przed nami odbywa się inne nagranie, na Wawelu, jak się później dowiadujemy. Dostajemy obiad, catering spisał się świetnie, ale po obfitym śniadaniu w ekskluzywnym hotelu nie zjadłam zbyt wiele. W końcu jednak przybywa reszta ekipy wraz z główną bohaterką programu, Ewą Wachowicz.Zaczyna się lekkie poruszenie

W kuchni Karmel-itki
Innowacyjna kuchnia molekularna - warsztaty, Łódź, 30.11.2012 182

temu wszystkiemu towarzyszyło śmiechu! Dawno się tak nie uśmiałam :] Atmosfera była niesamowicie przyjazna i luźna, każdy żartował, a co chwila przez salę przetaczały się salwy śmiechu. Po pokazie, obiad. Z prawdziwego zdarzenia! I chyba pierwszy raz nie musiały blogerki najpierw sobie same czegoś upichcić - ugoszczono nas na najwyższym poziomie, a do tego nakarmiono! Kolejną część stanowiła retoryka. Czyli krótki wykład

W kuchni Karmel-itki
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 410

Wiele osób zwraca się do mnie z pytaniem, które chyba często gości na ustachkobiet. A w szczególności, kiedy zbliża się wykwintny rodzinny obiad,jakaś ważna w życiu kolacja..."JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE?"Otóż nic prostszego! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad savoir - vivre, a zastawiony przez nas stół będzie prezentował się jak we wspaniałej restauracji. Po pierwsze: Rodzaje sztućców, czyli

W kuchni Karmel-itki
LIEBSTER BLOG. 214

czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak jadłam niemalże wszystko, prócz szpinakui krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 239

najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach,podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.Według mnie, najlepszy obiad na świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE. 181

głowę. Zerkasz zachmurzonym wzrokiem koloru kawioru. Głos ostry, jak nóż, wbija się w bębenki. Nie chcę Ciebie takiego. Wróć. Karnawał w pełni! Dziś Nowy Rok!  Uważam, że i obiad powinien byc tego dnia bardzo elegancki i klasyczny.Jednak nasuwa się pytanie. Dlaczego risotto, to najbardziej klasyczne, robię z cydrem? Powodem jest skleroza - nie kupiłam białego wina. Na szczęście w domu

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 205

robisz, się pytam! Co Ty robisz?!""Jak to co, obiad.""Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!""Jakie marnujesz, jakie marnujesz?! Tylko byś schabowe jadł. Wiesz, jakie one są dla mnie nudne. Roladki będą, więc cicho siedź. Zobaczysz, jeszcze będzie Ci mało!"..."Została jakaś jeszcze?"Te roladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam

W kuchni Karmel-itki
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 177

ZAKRĘCONA" NA TYM PUNKCIE JAK JA."Adrianna powtarza znajomym, że talent do pichcenia wyssała z mlekiem matki"- śmieje się Donata Łabenda z Kościana (woj. wielkopolskie).Donatka, dziś Ty robisz obiad. My z tatą musimy wyjechać - mówiła do mnie mama, gdy miałam raptem 12 lat. Nie oburzałam się, wręcz przeciwnie, puchłam z dumy, że tak ufa moim zdolnościom kulinarnym. Przecież podczas

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 252

słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe części, nie potrzeba przecierać jej przez sito. Dzięki sytym dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki

Poezja smaku
Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami 2521

Zazwyczaj nie mam problemu z wymyślaniem obiadu, a nawet wręcz przeciwnie. Mam w głowie wiele potraw i nie mogę się zdecydować, którą przygotować. Czasem jednak jest zupełnie odwrotnie, kompletnie brakuje mi pomysłów. Wtedy szukam inspiracji w Internecie i książkach kucharskich. Czasami i to nie działa. W takiej sytuacji risotto jest idealnym rozwiązaniem. Jest to danie bardzo uniwersalne, możemy do niego

Zgrabne Gotowanie
Zupa krem z pomidorów 199

Dzisiaj kolejny szybki obiad. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, nawet na gotowanie. Ogrom nauki w tym semestrze mnie przerasta, tak to jest jak się chce zdać całą sesję w maju. Ale ja mam swoją motywację - za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam do Stanów Zjednoczonych i żadna sesja mnie nie powstrzyma :) Ale wracając do tematu, właśnie w takich momentach, kiedy brakuje

Zgrabne Gotowanie
Wielką przygodę czas zacząć czyli jesteśmy w USA! 215

bardzo drogie, więc nie spodziewajcie się wykwintnych dań :) Będę też na pewno wstawiać zdjęcia tutejszych potraw kupionych w lokalach, które są niestety bardzo tłuste. Dzisiaj na przykład byłam na obiedzie, sama skomponowałam sobie sałatkę w barze sałatkowym (niestety nie miałam przy sobie aparatu), ale mój chłopak zamówił sobie pizze, z której dosłownie ściekał tłuszcz. Wczoraj byliśmy w Mc Donaldzie

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti z krewetkami, suszonymi pomidorami i ricottą 227

dość kalorycznej przekąsce, czas na lekki obiad. Pewnie już nie raz wspomniałam, że jestem fanką owoców morza. Pierwszy raz ich spróbowałam w Hiszpanii, jak miałam 10 lat. Byłam z rodziną na wczasach i jednego wieczoru zamówiliśmy sobie ogromną Paelle z owocami morza - to był wspaniały smak! Tego dnia pokochałam owoce morza i staram się je przygotowywać tak często jak mogę

Zgrabne Gotowanie
Sajgonki z kurczakiem 396

rzeczywistości. Praca, uczelnia, magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy.  SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu

Zgrabne Gotowanie