przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:312/600)

Brak tytułu 229

obiad... - pomidorowa - Łamiąc tradycję, dziś u mnie - pomidorowa. Wszak to wtorek, a nie czwartek - ale nic mi innego do głowy nie przyszło.. Taka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu

kolorowotorcikowo
Food Camp 17-19 styczeń 2014 141

nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk uczestników. I na stał czas pożegnań. Szkoda

kolorowotorcikowo
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 183

Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta

kolorowotorcikowo
Soczewica w sosie curry 270

chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii

Pasja Smaku
Kotleciki sojowe 138

Uwielbiam wszelkie kotlety w wersji wegetariańskiej. Dlatego chętnie sprawdzam różne nowe przepisy. Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie

Pasja Smaku
Ciasto ze śliwkami 261

przy okazji postanowiłam wykorzystać śliwki, których ostatnio mam aż za dużo. Znalazłam prosty przepis, ciastko wyszło bardzo dobre. Także polecam i Wam. [przepis z dod. do Poradnika Domowego : Obiad w pół godziny] Składniki: 1 kg twardych śliwek 4 jajka 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół szklanki oleju łyżka wody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania

Pasja Smaku
Witlinek z piekarnika 340

Jeden z najprostszych sposobów na rybę to bez wątpienia taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie:1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem

Pasja Smaku
Kolorowe ryżowe kotleciki 161

Uwielbiam wegetariańskie kotleciki, z dodatkiem warzyw, ryżu, soczewicy czy kaszy. Są dobre zarówno na domowy obiad, jak i do zabrania w pudełeczku do pracy. Wciąż poszukuję kolejnych przepisów i inspiracji do sprawdzenia. Dzisiaj taką inspiracją był wpis Evity. Składniki: 2 woreczki ryżu pół czerwonej papryki 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 plastry żółtego sera kilka gałązek koperku sól, pieprz

Pasja Smaku
Tagliatelle ze szpinakiem i czerwoną fasolą 276

Przepis z opakowania makaronu, okazał się strzałem w dziesiątkę! Przepis urozmaiciłam dodając kurczaka, jednak z perspektywy zjedzonego obiadu, uważam, że był to dodatek zbędny. Przepis obrania się w podstawowej formie. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle  3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego

Pasja Smaku
Ziemniaki pieczone z włoskim sosem 153

Testuję przepisy na pewną małą uroczystość. Przepis na te ziemniaki spodobał mi się od razu. Łatwe wykonanie, ciekawe połączenie, idealny dodatek do obiadu. Mi smakowało, domownikom także. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Pasja Smaku
Kurczak po madagaskarsku 284

Tylko na jednym blogu jest tak niesamowity wybór przepisów z różnych miejsc świata: oczywiście chodzi o Kuchnię Ireny i Andrzeja. Po miesiącach obserwowania, postanowiłam bez namysłu zrobić na obiad coś z niedawnych propozycji, a dokładniej kurczaka prosto z Madagaskaru. Inny, ale pyszny.  Przepis stąd z moimi zmianami.Składniki: 2 piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę puszka mleczka kokosowego

Pasja Smaku
Roladki z indyka ze szpinakiem 139

indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że to pesto. Przygotowana jednak na wykorzystanie szpinaku postanowiłam zmienić przepis i tym sposobem wyszedł mi ciekawy, lekki obiad. Składniki: 4 "kotletowe porcje" z piersi indyczej opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka śmietany sól, pieprz olej Wykonanie: Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrażać na patelni na małym

Pasja Smaku
Pizza z salami 140

Kiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food'owy obiad.   źródło: "Moje smaki życia", nr 2/2013, s. 40. Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami

Pasja Smaku
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 320

Roztoczu.  Obok restauracji znajduje się zabytkowy młyn wodny, który podobno można zwiedzać. Wokół Chaty Rybaka jest naprawdę cicho i to miejsce świetnie nadaje się na spokojny i pyszny obiad. Idealne miejsce na turystycznej mapie. Ta opinia jest efektem dwóch wizyt w Chacie Rybaka. Pierwsza była jakby "badaniem terenu". Jako że wybraliśmy się tam ze znajomymi w świąteczny weekend

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 175

Bardzo lubię pulpeciki, zwłaszcza z mięsa drobiowego, ale i te z wieprzowego są bardzo dobre. Do tego smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy

Pasja Smaku