Witam wszystkich serdecznie I zapraszam na singapurskie noodle.Skladniki:3-2 lyzki oleju orzechowego lub veg2 zabki czosnku250 gr ugotowanych prawns300-400 gr piersi z kurczaka1 cebula1 lyzka
Smaki EdytyMarynata: 2 lyzki sosu sojowego2 lyzki maki ziemniaczanej1 lyzka cukru4 sprasowana zabki czosnku2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I
Smaki EdytyScallopki z lososiem w sosie smietanowym Zapraszam na niesamowita potrawe, nie potrafie nawet opisac jak niebiansko smakuje. Moj maz skwitowal- to ja poprosze jeszcze jedna taka
Smaki EdytyOblać wrzącym rosołem. Posypać małymi listkami świeżego lubczyku( lub natki pietruszki gdy nie mamy lubczyku). Obok podać musztardę i chrzan. * Ja nie podaję pieczywa bo chodzi mi o lekki obiad , ale jeśli ktoś uważa , że jest mu ono niezbędne to nic nie stoi na przeszkodzie
Buniabaje w kuchnicytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu przy jej cukrzycy wątroba jest osłabiona i nie specjalnie na czosnek reaguje). Gdy mam już gotowe pozostałe składniki obiadu nakładam gorący szpinak w dziugasowe koszyczki i podajemy. Smak pikantnego sera doskonale podkreśla delikatny smak szpinaku
Buniabaje w kuchniczęsto coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę).Jak zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości
Buniabaje w kuchnirobiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól
Buniabaje w kuchnisię, że przegapiłam wstawienie tego przepisu na blog ( spisywałam przepis i robiłam zdjęcia) chyba jeszcze przed powstaniem bloga). Szkoda mi go pominąć. A jako, że dziś byłam zalatana i obiad był ,, zapasowy" ( tzn. gołąbki , które po prostu rozmroziłam)- nie będę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten. Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube
Buniabaje w kuchniDziś na obiad powtórka z wczoraj czyli gołąbki . A na deser powtórka z klasyki ( przepis zapisany dawno , zdjęcie zresztą też sprzed 2 lat ). Ale przecież nie ma sensu ponownie ,, cykać " jak już mam leniwy dzień. W każdym razie skorzystałam z tego że dostałam mirabelek i zrobiłam na podwieczorek domowy kisiel. Szybki , smaczny kisiel robiony z musu mirabelkowego . Czas :10 minut
Buniabaje w kuchniSpieszyłam się dziś z obiadem bo pół dnia spędziłam u lekarza i w laboratorium. A potem jeszcze mnie pokusiło by wstąpić do Delikatesów mięsnych i odnowić zapasy w zamrażalniku. Dotarłam do domu zmęczona okropnie. A tu jeszcze trzeba było poporcjować mięso i poupychać je w szufladach zamrażarki. Wyłowiłam przy okazji pół paczki kupnych frytek. Odłożyłam 1 pierś z kurczaka
Buniabaje w kuchniGęsta -syta zupa kalafiorowa. Jak dla mnie to potrawa wystarczająca na jednodaniowy obiad. Kupując kalafior nie jestem w stanie zagospodarować go na jeden posiłek. Z reguły pół kalafiora robię jako II Danie np. z jajkiem smażonym i ziemniakami ( lub curry z kalafiora ). Ćwiartkę podaję jako jarzynkę . A z drugiej ćwiartki i części wywaru z gotowania kalafiora robię różnego rodzaju zupy
Buniabaje w kuchnigdzieś do 2.00 w nocy go nie ma . Nikt nie wie czemu . Na wszelki wypadek kolacja była przygotowana wcześniej (Sałatka z warzyw z rosołu -- zjedliśmy ją przy świeczce). Obiad nie był nowością - zrobiłam Kurczaka w potrawce ( reszta rosołu i kurczaka z niedzieli) + r yż + m archewka z groszkiem. A , że dzięki temu miałam więcej czasu zajęłam się melonem. Syn kupił
Buniabaje w kuchniSłodkawo-pikantna zupa krem z melona , pietruszki i cebuli. Taki mały wstęp do obiadu. Do tego grzanki ( mogą być serem - Cheddarem lub Parmezanem).Trochę zieleniny do dekoracji - 10 minut pracy i już. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizasadzie powinnam napisać pasta z okrawków które zostają przy filetowaniu lub kawałków miruny usmażonej, który został z obiadu. Chodzi o to by nie wyrzucać lub nie wciskać domownikom nadmiaru ryby na siłę tylko zrobić coś nowego co urozmaici jadłospis. Taką samą pastę można zrobić z łososia, dorsza, pangi itp. - byle nie było skóry i ości. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitakich potraw jak ryba po grecku przygotowuję tyle by było jej na 1 góra 2 posiłki. Najłatwiej jest mi robić to w ten sposób , że kupując filet ryby na obiad z góry przeznaczam połowę na rybę po grecku lub w galarecie. Dziś zaciekawiło mnie czy można trochę zmienić podstawowy skład sosu do ryby po grecku. Dodałam pokrojonej w paski papryki
Buniabaje w kuchni