Teraz kazdego dnia musze wymyslic cos na widok czego Viki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej
Przysmaki Karolkitrafil mi sie dzis, bo wiele spraw czeka na zalatwienie. Zanim jednak odziana w kalosze i plaszczyk, pod granatowym parasolem w kosmiczne gwiazdki rusze w miasto ugotuje sloneczny obiad. Cukinie, baklazan, pomidory i odrobina orientalnych przypraw powinny poprawic mi humor.Warzywa w "orientalnym" styluskladniki 1 baklazan 3 srednie cukinie 200g dojrzalych pomidorow lub pomidory z puszki 2 cebule 1 puszka ciecierzycy
Przysmaki KarolkiCoroczny Festiwal dyni juz na finiszu. Do tej pory nie mialam niestety czasu na dyniowe eksperymenty, przerobilam za to wszystkie moje dyniowe receptury z poprzednich lat.Wczoraj
Przysmaki KarolkiOrzechowy tydzien. Dzisiejszy sos orzechowy to zupelna nowosc i totalna improwizacja z mojej strony.Gdy mieszkalismy we Francji od czasu do czasu jadalismy sos z kasztanami i orzechami na proszonych obiadach u Cioci, i za tym wlasnie sosem nagle zatesknil szanowny Maz. Wiadomo, ze nie potrafilam go odtworzyc, ba ja nawet nie bardzo wiedzialam jak za taki sos sie zabrac. Stanelo
Przysmaki Karolkijest i wszystko trzeba jakos ogarnac. Ostatnio gotuje w pospiechu, korzystajac z krociutkich drzemek Tyneczki. czasem gotujemy razem, bo akurat Panna dobrze sie bawi. Dzis na obiad "zrobilysmy" szybkie szparagi. Zawsze opowiadam Tynce co robie, a Ona smieje sie od ucha do ucha. Jej radosny smiech sprawia, ze gotowanie w tych warunkach nawet mi nie przeszkadza. Risotto ze szparagami skladniki
Przysmaki Karolkibottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świąteczny obiad kojarzy się z elegancją. Specjalnie na tę okazję przygotowujemy dania, które według nas są wyjątkowe, odświętne, a ich jedzenie sprawia nam przyjemność. Gdy mieszkałam we Francji urozmaiciłam moje świąteczne menu
Przysmaki KarolkiDziecko wróciło z ferii i od progu oznajmiło, że od teraz codziennie na obiad ma być zupa. Hmm... zupa? W chwilę później dowiedziałam się, że najlepiej gdyby była to pomidorowa. I tak od poniedziałku do niedzieli. Pomidorówka od zawsze była ulubioną zupą Viki, ale żeby gotować ją codziennie to już przesada. Chcąc jednak dogodzić dziecku po tygodniowej nieobecności w domu
Przysmaki Karolkijuż ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w octowej zalewie. Do obiadu bomba, szkoda przepłacać w sklepie skoro takie pyszności można zrobić w domu na zimę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitam wszystkich serdecznie I zapraszam na singapurskie noodle.Skladniki:3-2 lyzki oleju orzechowego lub veg2 zabki czosnku250 gr ugotowanych prawns300-400 gr piersi z kurczaka1 cebula1 lyzka
Smaki EdytyMarynata: 2 lyzki sosu sojowego2 lyzki maki ziemniaczanej1 lyzka cukru4 sprasowana zabki czosnku2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I
Smaki EdytyScallopki z lososiem w sosie smietanowym Zapraszam na niesamowita potrawe, nie potrafie nawet opisac jak niebiansko smakuje. Moj maz skwitowal- to ja poprosze jeszcze jedna taka
Smaki EdytyOblać wrzącym rosołem. Posypać małymi listkami świeżego lubczyku( lub natki pietruszki gdy nie mamy lubczyku). Obok podać musztardę i chrzan. * Ja nie podaję pieczywa bo chodzi mi o lekki obiad , ale jeśli ktoś uważa , że jest mu ono niezbędne to nic nie stoi na przeszkodzie
Buniabaje w kuchnicytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu przy jej cukrzycy wątroba jest osłabiona i nie specjalnie na czosnek reaguje). Gdy mam już gotowe pozostałe składniki obiadu nakładam gorący szpinak w dziugasowe koszyczki i podajemy. Smak pikantnego sera doskonale podkreśla delikatny smak szpinaku
Buniabaje w kuchniczęsto coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę).Jak zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości
Buniabaje w kuchnirobiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól
Buniabaje w kuchni