przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:315/600)

Cynamon. Baklazan. Ryz. 127

Teraz kazdego dnia musze wymyslic cos na widok czego Viki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej

Przysmaki Karolki
Sloneczne danie w pochmurny dzien 130

trafil mi sie dzis, bo wiele spraw czeka na zalatwienie. Zanim jednak odziana w kalosze i plaszczyk, pod granatowym parasolem w kosmiczne gwiazdki rusze w miasto ugotuje sloneczny obiad. Cukinie, baklazan, pomidory i odrobina orientalnych przypraw powinny poprawic mi humor.Warzywa w "orientalnym" styluskladniki 1 baklazan 3 srednie cukinie 200g dojrzalych pomidorow lub pomidory z puszki 2 cebule 1 puszka ciecierzycy

Przysmaki Karolki
Lasagne z dynia 192

Coroczny Festiwal dyni juz na finiszu. Do tej pory nie mialam niestety czasu na dyniowe eksperymenty, przerobilam za to wszystkie moje dyniowe receptury z poprzednich lat.Wczoraj

Przysmaki Karolki
Orzechy wytrawnie 176

Orzechowy tydzien. Dzisiejszy sos orzechowy to zupelna nowosc i totalna improwizacja z mojej strony.Gdy mieszkalismy we Francji od czasu do czasu jadalismy sos z kasztanami i orzechami na proszonych obiadach u Cioci, i za tym wlasnie sosem nagle zatesknil szanowny Maz. Wiadomo, ze nie potrafilam go odtworzyc, ba ja nawet nie bardzo wiedzialam jak za taki sos sie zabrac. Stanelo

Przysmaki Karolki
Risotto ze szparagami 154

jest i wszystko trzeba jakos ogarnac. Ostatnio gotuje w pospiechu, korzystajac z krociutkich drzemek Tyneczki. czasem gotujemy razem, bo akurat Panna dobrze sie bawi. Dzis na obiad "zrobilysmy" szybkie szparagi. Zawsze opowiadam Tynce co robie, a Ona smieje sie od ucha do ucha. Jej radosny smiech sprawia, ze gotowanie w tych warunkach nawet mi nie przeszkadza. Risotto ze szparagami skladniki

Przysmaki Karolki
Boeuf bourguignon 147

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}   Świąteczny obiad kojarzy się z elegancją. Specjalnie na tę okazję przygotowujemy dania, które według nas są wyjątkowe, odświętne, a ich jedzenie sprawia nam przyjemność. Gdy mieszkałam we Francji urozmaiciłam moje świąteczne menu

Przysmaki Karolki
Zupa na zamówienie 129

Dziecko wróciło z ferii i od progu oznajmiło, że od teraz codziennie na obiad ma być zupa. Hmm... zupa? W chwilę później dowiedziałam się, że najlepiej gdyby była to pomidorowa. I tak od poniedziałku do niedzieli. Pomidorówka od zawsze była ulubioną zupą Viki, ale żeby gotować ją codziennie to już przesada. Chcąc jednak dogodzić dziecku po tygodniowej nieobecności w domu

Przysmaki Karolki
Buraki tarte marynowane 212

już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w octowej zalewie. Do obiadu bomba, szkoda przepłacać w sklepie skoro takie pyszności można zrobić w domu na zimę.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Singapurskie noodle 184

Witam wszystkich serdecznie I zapraszam na singapurskie noodle.Skladniki:3-2 lyzki oleju orzechowego lub veg2 zabki czosnku250 gr ugotowanych prawns300-400 gr piersi z kurczaka1 cebula1 lyzka

Smaki Edyty
Marynowana wolowina z warzywami-marinated beef with veg 186

  Marynata: 2 lyzki sosu sojowego2 lyzki maki ziemniaczanej1 lyzka cukru4 sprasowana zabki czosnku2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I

Smaki Edyty
Scallopki z lososiem w sosie smietanowym 148

Scallopki z lososiem w sosie smietanowym Zapraszam na niesamowita potrawe, nie potrafie nawet opisac jak niebiansko smakuje. Moj maz skwitowal- to ja poprosze jeszcze jedna taka

Smaki Edyty
Kurczak i warzywa w bulionie 180

Oblać wrzącym rosołem. Posypać małymi listkami świeżego lubczyku( lub natki pietruszki gdy nie mamy lubczyku). Obok podać musztardę i chrzan. * Ja nie podaję pieczywa bo chodzi mi o lekki obiad , ale jeśli ktoś uważa , że jest mu ono niezbędne to nic nie stoi na przeszkodzie

Buniabaje w kuchni
Szpinak w dziugasowym koszyczku 145

cytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu przy jej cukrzycy wątroba jest osłabiona i nie specjalnie na czosnek reaguje). Gdy mam już gotowe pozostałe składniki obiadu  nakładam gorący szpinak w dziugasowe koszyczki i podajemy. Smak pikantnego sera doskonale podkreśla delikatny smak szpinaku

Buniabaje w kuchni
Łopatkowe spaghetti wg Buni 155

często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę).Jak zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości

Buniabaje w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 154

robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól

Buniabaje w kuchni