Ostatnio nastała moda na pizzę z patelni. Mam i ja :) Dzieci ją uwielbiają, dorośli też. Dlaczego by jej nie zrobić z patelni. Kruchy spód, ulubione obłożenie i pyszny obiad lub przekąska. PolecamZaczynamy: Składniki na ciasto-trzy średnie pizze:300 gr mąki ok 120 ml oliwyok 120-150 ml wodyplaska łyżeczka soliskładniki na obłożenie:3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki passatypieczarki, szynka
Smaki Edytydużo więcej. Taka mała nagroda za związek z kuchennym adhd. Niech chłopak ma coś z życia, bo się koledzy będą z niego śmiali. Kochanie!! Jak czytasz te słowa, to obiad w lodówce, a ja tęsknie muehehe. Ale jak historia naucza, każda cierpliwość ma swoje granice. Taka np. Kinga została świętą, bo Bolesław był wstydliwy, ileż można czekać. Zainteresowanych odsyłam
ladykitchenokreśla "gastronomią", co w praktyce stanowi połączenie sklepu spożywczego z małym bistro. Można zaopatrzyć się u niego w regionalne sery, wędliny czy wino, kupić świeże warzywa, ale również zjeść obiad. Zresztą składniki do naszych potraw również wybieraliśmy spośród towarów leżących w sklepie. Bardzo podoba mi się taka formuła! Andrea zaprosił nas do siebie w czasie trwania sjesty
Chilli Czosnek i Oliwadlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad na słodko – wtedy królowały pampuchy (tak je nazywałam, choć tradycyjne pampuchy są chyba na parze?). Pamiętam, że jak byłam mała, gdy w jednym mieszkaniu zebrało się dużo dzieciaków (mieszkałam
Poezja smakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny krem z brokułów z dodatkiem chrupiących grzanek. Jest bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu, który przygotujecie
Marta Gotujemamy taka pogodę jak teraz i jeszcze nie palimy w piecu to wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika lub też stawiam przy boku na kuchence na której gotuje obiad. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać aby je wygazować. Następnie przełożyć do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawić do wyrośniecia na kolejne 3-4 godziny. Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeWrapy to idelane danie na dzisiejszą tepmeraturę. Na przekąskę, na lekki obiad... Do tortilli możemy włożyć to na co mamy ochotę. Dziś u mnie padło na kurczaka :-). Wraps z kurczakiem Składniki:1 pierś z kurczaka2 pomidoryparę listków sałaty rzymskiej lub innej1 czerwona cebula1 szklanka jogurtu naturalnego1 ząbek czosnku1 łyżka posiekanego koperku1 łyżka posiekanego świeżego oreganosól, pieprzolej5-6 pszennych tortilliWykonanie
Kulinarne przygody Gatitylubiana w moim domu przez wszystkich bez wyjątku, sałatka. Prosta, tania i bardzo smaczna, gości na naszym stole od ponad 25 lat... Często podaję ją jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Będzie też doskonała na mniej lub bardziej oficjalną imprezę, albo, żeby coś przegryźć w trakcie dnia.Jeśli lubicie sałatki
Kulinarne przygody Gatitymacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu ? Nie macie ochoty na ciężkie majonezowe sosy ? W takim razie pewnie moja dzisiejsza propozycja się Wam spodoba. Z reguły tak skomponowane warzywa jadamy z sosem zrobionym na bazie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dziś postanowiłam zastąpić olej gęstym naturalnym jogurtem, gęsty jogurt fajnie okleja warzywa i nie spływa
Kulinarne przygody Gatitymusi być wiosenny i zielony ! A skoro wiosna, to ma być lekko i zdrowo. Sałatka z dodatkiem ryżu i kawałka mięsa będzie jak znalazł na lekki obiad, lunch czy po prostu przekąskę w ciągu dnia. Natomiast, jeśli chcielibyście zjeść coś konkretniejszego, a nie będzie się Wam chciało stać przy kuchni i gotować, albo cały
Kulinarne przygody GatityZapiekane warzywa z mięsem pod kołderką z dowolnego sera to danie idealne na jesień. Świetnie nada się na obiad czy ciepłą kolację. Dlatego Wy się częstujcie, a ja uciekam spać! Składniki :* 1 cukinia* 2 kolorowe papryki* kawałki pieczone mięsa np z kurczaka * sól, pieprz, zioła do smaku* 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera* 100g ugotowanego
Magiczne Życie MartySycące danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować.Składniki na strucle o długości 36-38 cm:Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju lub roztopionego masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej) 100 g wędzonego boczku
Ze smakiem i z pasjązaczyn przygotowałam w piątek przed pracą (zabrało mi to dosłownie 3 min.), następnie ciasto zagniotłam w piątek wieczorem (15 min. pracy) i pyszną pizzą cieszyliśmy się w sobotę na obiad. Aby otrzymać pizzę na chrupiącym spodzie, trzeba piec ją w mocno nagrzanym piekarniku, najlepiej w najwyższej temperaturze, jaką tylko możecie uzyskać. U mnie było to ok. 265 stopni
Chilli Czosnek i Oliwanami we wrześniu nad morze, bo nie ma nic fajniejszego niż bumelowanie przez cały dzień na plaży. Można trochę poczytać, trochę pospać, a jak się zgłodnieje to i obiad na grillu się skleci. Ale to nie tego przecież miałam się wstydzić... Chodzi o grillowanie na balkonie. Jeszcze miesiąc temu pisałam petycję do zarządu osiedla, aby ustalił odgórny zakaz grillowania
Matka Żywicielkaradzicie sobie z jesienią? W moim domu nagle wzrosło zapotrzebowanie na kakao, szarlotki i wszystkie ciepłe sycące obiady z piekarnika. Ot taki urok pory roku i stąd też moje najróżniejsze eksperymenty z tartami, zapiekankami i im podobnymi. Efektem takich eksperymentów jest ten oto quiche, który rozgrzeje Was i poprawi humor nawet w największą słotę. Wypróbujcie także ten przepis na quiche
Okolice Palnika