przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:291/600)

Aromatyczne falafle z chlebkami pita 133

teraz już zajmijmy się falaflami. Wystarczy, że dodacie do nich prostą sałatkę lub kilka listków szpinaku, a całość włożycie w chlebki pita, a będziecie mieć wspaniałą przekąskę lub nawet obiad.    Falafle i chlebki pita - kotleciki z ciecierzycy przepis pojawi się tutaj jutro

Okolice Palnika
Wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami 123

Roladki wieprzowe czy może zrazy, chyba tak też można nazwać to danie. Bardzo smaczne. Złamane pastą z  suszonych pomidorów. Polecam na bardziej odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder  plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę:  Zioła typu:  majeranek rozmaryn

W kuchennym oknie Ewy
Klasyczne burgery w wersji mini 167

kabelka do aparatu. Na szczęście już się odnalazł i teraz czas nadrobić zaległości. Zacznę od burgerów, które przygotowałam dla mojej rodzinki podczas minionego weekendu. Idealne na przekąskę, lunch lub obiad (wówczas podajemy z porządną porcją frytek). Z podanych składników można przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na 6 miniburgerów

My Culinary Art
Penne rigate z krewetkami w oliwie 172

Danie dla wygodnych i zabieganych, dla tych co kochają dobre jedzenie, a nie lubią stać przy garach. Obiad, a może kolacja?, ważne, że w kwadrans i ważne, że wybornie smakuje. Samo zdrowie!. Najlepszej jakości oliwę oraz sos vinegar znajdziecie na stronie Hiszpańskich Delikatesów. Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu  10-15 dag krewetek koktajlowych 3 ząbki czosnku

Apetyczna babeczka
Muffinki czekoladowe z burakami 193

Dzień dobry! Czasami mam tak, że przychodzi mi wielka ochota na jakiś składnik i wtedy chcąc czy nie chcąc, nie opuszcza mojej kuchni przez kilka dni. W weekend do obiadu były buraczki z chrzanem, potem na deser dzisiejsze muffinki czekoladowe z burakami, później buraki z serem kozim w formie carpaccio, a jeszcze później trufle czekoladowe. Szaleństwo prawda

Pora coś zjeść
PAPRYKA NADZIEWANA KASZĄ JAGLANĄ. 185

Wspólne posiłki uwieńczone toastem "za naszą przyjaźń". To w takich okolicznościach umacnia się więź, której nikt z nas by się nie spodziewał. Oby więcej takich wspólnych obiadów.Wspólne spożywanie posiłków to potęga w kwestii umacniania więzi, początkowo rodzinnych, później pomiędzy przyjaciółmi czy kochającą się parą. Nawet zwyczajna pizza, zjedzona w gronie emanującym pozytywną energią nabiera zupełnie innego wymiaru, staje się

W kuchni Karmel-itki
Pasta sojowa 206

Uwielbiam pasty do chleba. Przy moim mega aktywnym maluszku często nie mam czasu na gotowanie obiadu w porze obiadowej (często jem go na kolację) i takie pasty ratują mnie przed napadami głodu. Tym razem postanowiłam przyrządzić pastę sojową. Nigdy wcześniej nie robiłam pasty z soi, więc postanowiłam posiłkować się gotowym przepisem. Po przeszukaniu internetu wybrałam przepis

chwile dla mnie
Ziemniaczane drapacze 174

zostają mi ziemniaki z obiadu, to robię drapaczeZiemniaczane drapacze SKŁADNIKI:ziemniaki -850 dagjajka -3 sztzioła prowansalskie -1 łyżkaolej -3 łyżkimąka -7 łyżekwegetasól i pieprzmleko słodkie -3 łyżkitłuszcz do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, przecisnąć do miski przez praskę. Ziemniaki polać olejem, posypać ziołami prowansalskimi, dodać wegetę, sól i pieprz. Na samym końcu

Kuchnia Danusi
Śledź w sosie koperkowo-jabłkowym 187

Ukłon w stronę Mamy. Już od dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy. Ten jest moim zdaniem wyjątkowo udany. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rurki z kurczakiem i lokowaniem produktu 319

ambitnie, ale za to eksperymentalnie. Robił ktoś z Was kiedyś fixa czy inne danie z torebki dokładnie tak, jak napisali na opakowaniu? Ja nie. Z racji braku pomysłu na obiad postanowiłam pozwolić sobie go narzucić, sprawdzając przy okazji, ile takie badziewko jest warte. W ręce wpadło mi takie oto coś: Dobra chemia nie jest zła, a tu dodatkowo dają

Kulinarne zapędy Kokosa
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 174

mięso i zalewamy wodą, tak, by je przykryła. Wstawiamy na duży ogień. Dobrze pamiętać, że wołowina gotuje się dużo dłużej niż pozostałe dwa gatunki, więc chcąc mieć mięso na obiad, trzeba zacząć przygotowania odpowiednio wcześnie. Po zagotowaniu mięsa dodajemy marchew, seler, pora i korzeń pietruszki, pokrojone jak powyżej - w takie dość duże kawałki. Ułatwi nam to późniejsze odcedzanie. Do tego

Kulinarne zapędy Kokosa
Najprostsze spaghetti bolognese 206

duże cebule- sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych)- nieco tłuszczu do smażenia- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie- żółty ser do posypania Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań, bo najczęściej jest kilka minut różnicy pomiędzy gotowością makaronu i sosu

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa krem z porów 158

następnie na tej samej patelni na której smażyliśmy pora rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy nań nasze przyszłe grzaneczki. Przejdą one wtedy zarówno smakiem masła, jak i podstawy naszego dzisiejszego obiadu. Gdy będą gotowe, odkładamy je do przestygnięcia. Kiedy zupa będzie już zdecydowana w smaku a por miękki, blendujemy ją na gładką masę. Teraz do małego kubeczka dajemy łyżkę śmietany, dolewamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti napoli 209

sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym pomidory zaczną się rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu - zioła. Musi być ich dużo. Dodajemy ok. łyżki bazylii, tyle samo oregano i ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również odrobinę rozmarynu. Doprawiamy solą, pieprzem i czerowną papryką, w zależności

Kulinarne zapędy Kokosa
Pizza margherita 212

smarujemy ciasto sosem, na nim ląduje pokrojona w plastry mozarella oraz, jeśli macie ochotę, inne dodatki i czas do pieca ;) 180 st. C, około 15 minut pieczenia i nasz obiad jest gotowy. Gotową pizzę posypujemy listkami bazylii. Moja pizza była na cienkim cieście, jeśli chcecie, by Wasze była puszyste, wystarczy wyrobioną kulkę odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 20 minut

Kulinarne zapędy Kokosa