Drobiowe delikatne mięso oraz szynka i zólty ser to połaczenie idealne, moi synowie przekonali sie o tym już dawno dlatego często robię na obiad takie roladkiSkładniki:70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek)8 plastrów massdamera cienko krojonego8 plastrów szynkisól,pieprzpanierka;bułka tarta 1 jajkowykałaczki do spięcia roladekWykonanie:Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy
Z Majeczką w kuchniCzasem trzeba przygotować coś na szybko...a że teraz mamy tyle warzyw już dostępnych więc dziś wykorzystam fasolkę szparagową i obiad powstanie w kilkanaście minutSkładniki:1/2 kg kiełbasy cienkiej (u mnie podwawelska)2 garście fasolki szparagowej2 duże marchewki1 cebulaolej do smażenia10 łyżek keczupu łagodnegosól,pieprz do smaku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 nieduza papryczka chiliWykonanie:szparagówkę i pokrojone w słupki marchewki
Z Majeczką w kuchniświąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu.Składniki:1,5 kg karpia zatorskiego5 cebul3 marchwiekawałek selerapietruszka1 cytryna3 ziarenka ziela angielskiego5 szkl wody7 ziarenek pieprzu2 liście laurowe4
Z Majeczką w kuchniDobre mięsko nie jest złe na obiad, ale ważną rolę też pełni to z czym je podamy :) Zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które świetnie pasują do dań mięsnych ale także szklanki kefiru, zsiadłego mleka czy chłodnikuSkładniki:1 kg młodych ziemniakówpo 3 łyżeczki: papryki słodkiej, majeranku, soli, pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis5 łyżeczek suszonego rozmarynu Kamiskilka gałązek świeżego
Z Majeczką w kuchniŚwietny, łatwy do przygotowania dodatek do obiadu...ja uwielbiam go też jako samodzielne danie. MniamSkładniki:30 dag bobu 3 zabki czosnku 3 łyżki masła łyżeczka soli morskiej Kamis do ugotowania bobuWykonanie:Bób wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy ok 20 minut. Na patelnię dajemy masło, rozpuszczamy, wrzucamy posiekany drobno czosnek.Odstawiamy.Bób odcedzamy, po ostudzeniu zdjemujemy skórkę , wrzucamy na patelnię, mieszamy
Z Majeczką w kuchniNa półce w spiżarni obowiązkowo zimą muszę znaleźć paprykę w zalewie octowej. Przepis pochodzi od mojej babci, wszyscy lubimy tak zrobioną papryką zajadać się do obiaduSkładniki
Z Majeczką w kuchniPrzepyszne danie na jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stółSkładniki:25 dag kaszy gryczanej500 g piersi z kurczaka15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki1 cebula1 por- zielona część1 szklanka bulionu warzywnego1 dyniasól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczkichili, rozmarynząbek czosnkuWykonanie:Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi
Z Majeczką w kuchninaczyniu żaroodpornym, obkładamy rozmarynem, pieczemy ok 30 minut, po tym czasie do pałek dokładamy mieszankę warzywną, pieczemyjeszcze ok 20 minut.Mieszanki warzywne Iglotex to szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu w kilka chwil. Polecam i zapraszam na profil firmy na fb:https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts
Z Majeczką w kuchniIdealnym daniem na obiad będzie łosoś. Polecam takiego pod śmietanowo cytrynowym sosem.Tym przepisem rozpoczynam też moją współpracę z firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisuSkładniki:30 dag filetu z łososiasólświeżo mielony pieprz1/2 cytryny3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovitapól pęczka koperku200 ml śmietany 12% MlekovitaWykonanie:Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową, podpiekamy ok 15 minut
Z Majeczką w kuchnitylko zagorzałych mięsożerców, szczególnie męskiej części. Wybrałam jednak chude i zdrowe mięso z piersi indyka, by nie było zbyt kaloryczne. Danie świetnie się sprawdzi nie tylko na codzienny obiad, ale może być doskonałą propozycją na rodzinne przyjęcie... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów piersi z indyka (ok. 1,5 cm)suszony czosnek, słodka mielona papryka, mielony kminek, zioła prowansalskiesól
Czerwień i błękitTe kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem
Smaczne Zdrowechoć ta karkówka nie należy do najzdrowszych obiadów, to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje:800g karkówki¾ szklanki coca coli¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny)½ łyżeczki ostrej papryki w proszku½ łyżeczki majeranku1 łyżeczka słodkiej
Fabryka pomysłówobiadem...kolacją....lepsza od gotowego śmieciowego jedzenia z marketów. Zdrowsza, pełna aromatów, zapachów dzieciństwa...polskiej wsi !A to za sprawą niezwykle prostego chleba na mące z Młyn Kopytowa – znajdziecie go T U T A J Chciałabym, aby powróciły kanapki, a zniknęły puste i bezwartościowe , ciężkie batony!Zrobimy sobie kanapeczki z dodatkiej twarożku.Składniki-twarożek aksamitny-ziarna prażone EUFORIA
Z Kuchni Do KuchniDziś jest wspaniały i bardzo produktywny dzień. Lekcje skończyłam o 11.30 :D Zdążyłam już posprzątać, przygotować wszystko na obiad i mam jeszcze tyle czasu :DZa to poranek był bardzo zabiegany. W sumie nawet nie wiem dlaczego. Niby wstałam normalnie, ale na wszystko brakowało mi czasu. Na szczęście mimo tego pośpiechu zdążyłam zrobić pyszne śniadanko :)~ Owsianka kokosowa z musem gruszkowo-cynamonowym
Kuchenny Skrawek NiebaPrzepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa.Składniki:500g mięsa wieprzowego / wołowegodwie cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona paprykaolej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule. Na tarce ścieramy suchą kajzerkę
prawdziwe jedzenie