cebulowego posmaku. Aby potwierdzić prawdziwość tych słów dodam tylko, iż mój M, który cebuli nie znosi, tej zupy zawsze zjada talerzy dwa!;-) Zupa jest syta, ziołowa, idealna na jesienne obiady!Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! Składniki: 6 dużych białych cebul 2 kostki bulionowe WOŁOWE (koniecznie!!!) najlepiej bio, bądź własnej roboty, od biedy mogą być te tradycyjne (bądźcie jednak świadomi
Restauracyjka LiterackaDANIE RZĄĄĄDZIIIII!!! OH! Jak to danie rządzi! Robię je przynajmniej raz w tygodniu. A to na obiad, a to na podwieczorek, raz nawet na kolacje...a co tam!;-) Meeeega pyszne, meeega proste i przede wszystkim to zdrowa przekąska, no chyba, że dodacie do tego jeszcze Nutellę - jak mój M;-) Podstawowy przepis na naleśniki pełnoziarniste (8 sztuk): 2 jajka
Restauracyjka LiterackaRozgrzewająca, lekko pikantna zupa-krem świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne obiady. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. W celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu
Pasja SmakuProsta, szybka a zarazem zdrowa sałatka którą możesz użyć do obiadu lub zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi.Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie :Makaron gotuję al dente, cedzę
Mechanik w kuchniprzytaszczonego z domu "lunchu". Pozytyw - że rosną w spiżarni;)#4 - gaz się skończył. Nie to, że kurek sąsiedzi zza wschodniej granicy przykręcili tylko zwyczajnie w butli się skończył. Obiad ugotowany połowicznie. Herbatki brak. Prywatny MacGyver przystąpił do akcji! Spieniacz do mleka w ekspresie okazał się być idealny do uzyskania hot water a wielofunkcyjny robot kuchenny został zaadoptowany
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajeszcze dodać nieco soli./span> 5. PODANIE Szamać gorące z pajdą świeżego chleba. Odnowia sporo życia i świetnie smakuje w każdej paralelnej rzeczywistości! Booker i Elizabeth polecają na obiad. OM NOM NOM! * zdjęcie puszki z gry pochodzi ze strony bioshock.wikia.com Świeżutki post FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym na blogu NERDS
Nerds KitchenWykwintne danie na świąteczny obiad można przyrządzić w pół godziny, a jeżeli mamy wprawę ,to przygotowanie zajmie 10min i gotowanie też 10 min.Tournedos przygotowuje się z polędwicy wołowej. Steki należy smażyć na maśle. Osobiście lubię steki smażone na sposób angielski krótko, tak aby pozostały soczyste i miękkie. Proponowane danie zachwyca bogactwem smaku rzodkwi i sosu. Składniki
Kulinarny karnet ChristopheraCzęsto zostają nam ugotowane ziemniaki i wtedy nie wyrzucamy ich,a wykorzystujemy na kolację lub na następny obiad. Proponuję bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane 50g boczku 1 cebula sól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree. Drobno pokrojony boczek usmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraProste ,ale efektowne danie, na codzienny, jak i świąteczny obiad. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do obsmażenia polędwicy 1 jajko Wykonanie: Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso obsmażyć z każdej strony
Kulinarny karnet Christopherafoli użyłem oliwy o smaku wędzonej papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu. Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu. Składniki: 4 ziemniaki duże 2 plastry boczek wędzony 6 plasterków kiełbasy 1 serek topiony Ementaler rozmaryn świeży ( suszony) oliwa sól Wykonanie: Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną olejem i posypaną solą
Kulinarny karnet Christopherajest coś, czym się ostatnio zajadamy! Rewelacja jako dodatek do obiadu, ale na lekką kolację sprawdzi się wyśmienicie. Spróbujcie! Składniki :* brokuł* sól* ulubiony tarty ser Przygotowanie :Banalnie proste. Gotujemy brokuł al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, posypujemy serem i zjadamy
Magiczne Życie MartyKupując w sklepie mielone nie musimy z góry zakładać że znowu na obiad te nudne mielone, wystarczy połączyć mięso mielone z odrobiną wyobraźni i doprawić garścią fantazji.Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3-4 ogórki kiszone 8-10 dag sera żółtego 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra i słodka mąka do obtaczania masło do smażenia / oliwa Przygotowanie : Ogórki
Mechanik w kuchniPrzygotowanie miękkiego i aromatycznego mięsa karkowego na obiad jest proste, potrzeba tylko trochę cierpliwości aż odpowiednio się poddusi. Składniki: 1 kg karkówki 3-4 cebule 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Mięso myjemy i kroimy na kotlety. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kotlety z każdej strony po kilka minut. Karkówka jest na tyle tłusta, że nie potrzeba dodawać oleju
prawdziwe jedzeniepieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt, nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety
Apetyczna babeczkaZapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :) Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera
My Culinary Art