Crème brûlée czyli przypalony krem idealnie nadaje się na deser jako zakończenie pysznego obiadu. Delikatny waniliowy krem przykryty karmelizowanym cukrem jest pyszny i potrafi zaskoczyć każdego kto próbuje go po raz pierwszy. Dla mnie najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony, np. po nocy spędzonej w lodówce. Przepis ten wystarczy na przygotowanie około 6 kokilek. Składniki: 5 żółtek 400 ml śmietany 36% ¼ szklanki białego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii brązowy cukier do po... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...