Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie
Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso.Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach,... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu SzczyptaSmaQ
Autor
SzczyptaSmaQ
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
pieczenie, przepisy na święta, jabłka, por , mięso, miód, cynamon, zupa, szybka zupa, duszone, konfitura, grzyby, danie jednogarnkowe, marynaty, indyk, pierś, piersi, pomarańcze, sałatka, zapiekanka, zapiekanki, sałatki, polewa, galaretka, obiad, bez pieczenia, jabłka pieczone, pieczone jabłka, szybka sałatka, szybkie sałatki
Inne przepisy z SzczyptaSmaQ
Dodaj komentarz