wielkanoc - 15663 przepisów (strona:248/1045)

Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 214

jajko jeśli lubimy je łączyć ze szparagami. A tak wyglądały przygotowania: Nadziewanie kiełbasek w cienkie baranie jelita to już trochę wyższa szkoła jazdy. Nadziewanie tradycyjnych kiełbas, które robiliśmy na Wielkanoc było łatwiejsze. Cienkie jelita na początku przerwały się gdy znalazło się w nich zbyt dużo mięsa. Pierwsze kiełbaski były zbyt grube, inne za cienkie, ale ostatecznie wypracowaliśmy idealną

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 210

koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek

OstryKęs
Sernik królewski (na kruchym, kakaowym spodzie) 230

mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co niedzielę, a raczej preferuję zdrowsze przekąski, ale nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez sernika. W te Święta mama upiekła tak smaczny, że mało brakowało, a wcale nie spróbowałabym pozostałych ciast, tak byłam zajęta pochłanianiem sernika :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem 260

Sylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć

Czerwień i błękit
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 191

ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać kuchnię, w której wszędzie pełno drobnych ziarenek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas gryczany na żurek :) 179

Nieodzownym elementem Wielkanocy jest żurek. Bynajmniej u mnie tak jest :) W tym roku postanowiłam sama go przygotować, nie tradycyjny, ale wegetariański/wegański . Jest to głównie związane z  współpracą, którą nawiązałam kilka dni temu. Ale.... o tym w następnym poście :) Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego

Zdrowie na języku :P
Jaglany serniczek z jagodami goji na migdałowym cieście :) 171

aromatyczny :) Wiecie co, ja chyba już teraz nie będę kupować sera, tylko kaszę jaglaną :D Jestem zachwycona końcowym efektem, podobnie jak w przypadku sernika z tofu, którego robiłam na Wielkanoc, o tutaj :) Serdecznie Wam polecam Serniczek jaglany, uwierzcie mi będziecie równo pozytywnie zaskoczeni co ja :) Składniki na ciacho: - 50 g migdałów bądź mąki migdałowej - 1 białko lub 1 łyżka mąki

Zdrowie na języku :P
Deser truskawkowy 121

naukowców najgorszy dzień w roku, zwany "Poniedziałkiem Melancholii". Przypada w trzeci poniedziałek stycznia. Zdążyliśmy zapomnieć o świętach, sylwestrze, wydaliśmy fortunę, a do wypłaty jeszcze trochę ;) do Wielkanocy i wiosny też ciągle daleko. I pogoda taka, że nic tylko kocyk i ciepła herbatka. Dla odmiany proponuję coś, co przypomina choć trochę smak lata :) Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto marchewkowo-imbirowe 101

Nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego. Jadłam jeden jedyny raz, w tym roku na Wielkanoc. Kupione przez mojego męża, specjalnie dla mnie, bo z myślą o matce karmiącej. Nasz synek miał wtedy dwa tygodnie, a ja w kuchni bywałam tylko myślami :) Nie żałowałam temu ciastu imbiru, dzięki temu jego smak ma zupełnie inny wymiar. Naprawdę polecam! Czytaj więcej

bistro mama
Drożdżówki z budyniem waniliowym 177

dzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej

bistro mama
Lepki piernik wg Nigelli 156

musiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc dodawała do niego jedną warstwę biszkoptu. Czytaj więcej

bistro mama
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 169

karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci).  "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej

Pasja Smaku
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ 167

lubi wędlin ze sklepu, to polecam mój przepyszny pasztet. Bez konserwantów, sztuczności, chudy i bardzo szybki w przygotowaniu. kto powiedział, że trzeba go robić na Wielkanoc, na Trzech Króli też można. Nic aby jeść :-)  Składniki: 700 g mięsa ( wieprzowo- drobiowego w proporcjach pół na pół) 4 łyżki ( takie z czubkiem) kaszy jaglanej  100 g wątróbki drobiowej

pieprzny smaczek
Biała kiełbasa parzona i opiekana w pikantnej marynacie 245

mnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY 146

zrobić dość dużo to i tak ucieka jako pierwszy. Jeszcze nigdy nikomu się nie znudził ani nie zbrzydł. No i gdy planujemy co robimy na święta (Boże Narodzenie, Wielkanoc) i na Sylwestra to on zajmuje zawsze pierwsze miejsce. To już nasza tradycja. Podobnie jak to, że zawsze kroi go młodsza kucharka (czyli jego fanka nr 1). Oczywiście w tym roku

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania