ŻUR WIELKANOCNY.

ŻUR WIELKANOCNY.

ŻUR WIELKANOCNY.

Nie ma dla mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowychkolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni.Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam,żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasemi korzystam z dobrodziejstwa posiadania jeszcze owej, kochanej Babci, od... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni Karmel-itki

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Autor

KarmelitkaKarmelitka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ryby, ryba, przepisy na święta, wegańskie, kiełbasa, cebula, mąka, biała kiełbasa, deser, desery, torty, tort, ciasto, ciastka kremówki, ciasta z kremami, żurek, jajko, czosnek, ryba w ciescie, por , warzywa, chleb razowy, zupa, chleb, siekane, porem, wielkanoc, żurek z białą kiełbasą, jajka na święta, ryby na święta

Inne przepisy z W kuchni Karmel-itki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Kamila, 23 marca 2013 21:58:59

Pyszności!

ola in the kitchen, 23 marca 2013 23:19:34

Mniam,mniam uwielbiam żurek :]

Justyna Gonczaronek, 24 marca 2013 00:03:14

uwielbiam żurek :)

teenager ;), 24 marca 2013 06:24:39

domowy wielkanocny żurek , pycha ;D

Capacitier, 24 marca 2013 08:25:30

Dawno nie jadłam takiego, ani w ogóle żadnego, żurku ;p

Miss Oatmeal, 24 marca 2013 09:15:29

Pychota, nie ma Wielkanocy bez domowego żurku! :D

Aleksandra K, 24 marca 2013 10:59:23

moja siostra by Cie po piętach całowała.

peggykombinera, 24 marca 2013 11:33:41

ostatnio odkryłam mrożony majeranek. genialny! suszony przy nim odpada :)uwielbiam żur!

Karmel-itka., 24 marca 2013 11:39:42

zgadzam się, zgadzam!

Karmel-itka., 24 marca 2013 11:39:55

oj tam, bez przesady!

Karmel-itka., 24 marca 2013 11:40:11

muszę koniecznie spróbować!

peggykombinera, 24 marca 2013 11:41:29

koniecznie! poza majerankiem nabyłam mrożony koperek, pietruszkę - czyli klasyka oraz... tymianek i bazylię. za nic nie wrócę do suszonych :)

ozzie, 24 marca 2013 11:49:26

najlepsza polska zupa!

Madame Edith, 24 marca 2013 17:54:26

Karmelitko,w tym roku na święta wyjeżdżam za granicę, więc żurku nie zjem, a bardzo żałuję, bo bardzo lubię tę zupę. Miałam go robić sama, ale zanim się obejrzałam okazało się, że mam zbyt mało czasu na przygotowanie własnego zakwasu, a sklepowym nie chciałam się ratować. Zrobię po powrocie. Mam nadzieję, że się będzie prezentował równie dobrze, jak u Ciebie.Serdeczne pozdrowienia,E.

Karmel-itka., 24 marca 2013 22:16:01

dziękuję za radę!

Karmel-itka., 24 marca 2013 22:17:15

szkoda, ale żurek nie zając, nie ucieknie!życzę wspaniałych chwil na wyjeździe. Pozdrawiam!

Karmel-itka., 24 marca 2013 22:18:28

zgadzam się w zupełności!

Tapas de Colores, 24 marca 2013 23:00:03

Kazdy gotuje zurek inaczej, niby podobnie a jednak! Twój wygląda smakowicie i kusząco:)

Kasia S,, 25 marca 2013 22:16:29

Kiedy weszłysmy do blogosfery, pierwsza skomentowałaś nasz wpis, wieć siłą rzeczy będziemy Ciebie pamiętać - na zawsze :DObseruję twój blog, rozkwita. Pod każdym względem. Pozdrawimy serdecznie i świątecznieTapenda

Dusia, 27 marca 2013 15:44:48

już niedługo i ja zrobię :)

Konczi i Szpileczka, 3 marca 2014 14:30:01

Pyszny żurek, mam ochotę na taką zupkę!