tort - 16034 przepisów

Sztywne podkłady pod torty: gwarancja stabilności i bezpiecznego transportu 37

Sztywne podkłady pod torty to niezbędny element, który zapewnia wytrzymałość i stabilność wypieku podczas transportu oraz prezentacji na stole. Dzięki nim torty o większym ciężarze czy złożonej konstrukcji są odpowiednio zabezpieczone przed uszkodzeniami. Taka solidna podstawa pod postacią tacki pod tort wcale nie musi być droga. Warto zatem poznać zalety, które posiada sztywna podkładka oraz różne jej typy dostępne(...)rynku. Źródło: unsplash.com Czym są podkłady pod torty? Wyjątkowe podkłady pod torty to materiały, na których umieszcza się tort lub między jego różnymi warstwami. Mogą mieć różne rozmiary i kształty. Tacki pod tort mają kilka różnych zastosowań w procesie tworzenia wypieków. Do najważniejszych funkcji należą: Podparcie struktury:  Podkłady cukiernicze służą jako podstawa, na której opiera się cały tort. Pomagają

Kuchcik gotuje
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 319

poradników" przekonałam się na własnej skórze, bo kiedy przeszliśmy rodzinnie na weganizm okazało się, że kwestia "jak zrobić biszkopt bez jajek" potrafi zabić człowiekowi niezłego klina... Przygotowanie pierwszego wegańskiego tortu przypadło na roczek mojej młodszej Córki. Najłatwiej byłoby kupić gotowy ale gotowy wegański tort? W moim mieście? Pozostało przekopywanie internetów i szukanie czegoś, co by się nadawało... Jako(...)wygląda to zawsze tak, że w dzień urodzin jest tylko imprezka kameralna w naszym ścisłym domowym gronie, a dopiero potem jest duża impreza rodzinna, pierwsze wegańskie torty musiały być od razu dwa. Tort nr 1, a właściwie torcik, był typowym torcikiem BEZ PIECZENIA, bez jakiejkolwiek mąki, cukru i różnych takich, naturalnie słodki, łatwy w przygotowaniu i naprawdę smaczny tort marchewkowo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Torty – podstawy wykonania i potrzebne narzędzia 86

Torty – podstawowe narzędzia i instrukcje wykonania Pytałam Was ostatnio na Facebooku, czy chcielibyście znaleźć na blogu, od czasu do czasu przepisy na efektowne domowe torty. Odzew był duży, pisaliście w komentarzach i w prywatnych wiadomościach, że tak, że super, i że chętnie skorzystacie z takich przepisów. A zatem cykl tortowy czas zacząć. Nie przerażajcie się ilością tekstu, dokładnie spisanie(...)produkcji tortu niestety tego wymaga. Gdybym chciała bardzo dokładnie napisać przepis na rosół też byłby długi, zaczynając od umycia marchewki, następnie dokładnego obrania… itd, nie piszę tego, bo każdy coś tam gotuje w domu i zna takie podstawy. Przy torcie jest inaczej, zazwyczaj robimy je sporadycznie, okazjonalnie i zależy nam żeby zarówno wyglądały jak i smakowały jak najlepiej. Dlatego

Blog z Apetytem
Tort na każdą okazję – jak wybrać? 217

Tort, to bez wątpienia ciasto, które kojarzy się z urodzinami. Ale czy tylko? Zdecydowanie nie. Ten słodki, wyjątkowy wypiek towarzyszy nam przy każdej wyjątkowej uroczystości. Czy jest to roczek naszego dziecka, komunia, chrzciny czy też ślub. Oj, pamiętam swój ślubny tort Był pyszny i naprawdę piękny. Dokładnie taki jaki chciałam mieć. Do tej pory mam z niego figurkę(...)więc, że już nie powinnam jej jeść. Dla mnie, to piękna pamiątka Ale wracając do tortów… Oczywiście każdy tort dla dziecka czy też tort na komunię możemy przygotować sami, ale czy każdy to potrafi? Czy każdy ma na to czas? Czy nie lepiej udać się do specjalisty? Według mnie tak. O ile czasem przygotowuję sama tort urodzinowy dla męża

Słodkie okruszki
Czym nasączyć biszkopt do tortu? 85

Chcesz zrobić pyszny i wilgotny tort? Dobre kremy i puszysty biszkopt to podstawa, ale jeszcze ważniejsze jest to, czym zostanie nasączony oraz w jakiej ilości. Dowiedz się czym nasączyć biszkopt do tortu, aby nie był za suchy lub za mokry. Czym nasączyć biszkopt dla dzieci? Sprawdź 5 przepisów na poncz. Narzędzie do nasączenia tortu Tradycyjne biszkopty bez tłuszczu i proszku(...)pieczenia są suche i zapychające. Aby tort był wilgotny, a tym samym smaczny, musi być nasączony ponczem. Zatem czym nasączyć biszkopt do tortu? Do nasączenia tortu nie potrzebne nam będą żadne, wymyślne gadżety kuchenne z profesjonalnej cukierni. Mi najczęściej wystarcza duża łyżka . Oprócz łyżki możesz też użyć spryskiwacza , butelki z dozownikiem lub pędzelka silikonowego . Dzięki spryskiwaczowi lub pędzelkowi, osoby mniej

Ania gotuje
Tort z chrupiącą warstwą i malinową żelką 375

dłuższego czasu marzyło mi się przygotowanie tortu. Ale nie byle jakiego. Obecnie na topie są torty artystyczne . Ich znakiem rozpoznawczym jest wysokość (często powyżej 15 cm), doskonała jakość składników, różnorodne kremy (co najmniej dwa) i różnorodna struktura (takie torty mają często wkładki owocowe np. żelki czy frużeliny, a te bardziej wyrafinowane chrupiące warstwy – wszystko, aby przełamać monotonię(...)wygląd – minimalistyczne lub na bogato, ale zawsze zapierające dech w piersiach. W ozdobach nie jestem mocna, dlatego postanowiłam spróbować i postawić chociaż na smak. Ostatecznie wygrał tort z trzema kremami, które najlepiej wpasowywały w nasze gusta: z musem malinowym i chrupiącą warstwą na bazie czekolady ruby, czekoladowym ganache z żelką malinową i kremem pistacjowym. W wyobraźni już jadłam

Poezja smaku
Tort z dripem na bazie wody. 32

Biszkopt Genueński Pierwszym krokiem do zrobienia jakiegokolwiek tortu jest wykonanie ciasta. W naszym przypadku jest to biszkopt genueński , który jest miękki, pulchny i łatwy w przygotowaniu. Kliknij na obrazek , aby poznać przepis . Biszkopt odwracamy oczywiście do góry nogami , tak że je go wierzch stanie się naszym spodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat(...)maskarpone Następną warstwą jest tradycyjny krem śmietanowy z serkiem mascarpone. Przepis znajdziesz klikając na zdjęcie. Ostatnia, trzecia warstwa – wierzch biszkoptu. Wierzch biszkoptu musisz nasączyć zanim położysz go na torcie. Kładziemy go, oczywiści spieczoną stroną do góry. Uzyskasz wtedy ładną, płaską powierzchnie. Sprawdź małą poziomicą lub wizualnie, czy tort jest prosto złożony. Wiem, wiem….. trudno jest to ocenić

SmartBake.pl
Tort z dripem na bazie wody. 105

Biszkopt Genueński Pierwszym krokiem do zrobienia jakiegokolwiek tortu jest wykonanie ciasta. W naszym przypadku jest to biszkopt genueński , który jest miękki, pulchny i łatwy w przygotowaniu. Kliknij na obrazek , aby poznać przepis . Biszkopt odwracamy oczywiście do góry nogami , tak że je go wierzch stanie się naszym spodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat(...)maskarpone Następną warstwą jest tradycyjny krem śmietanowy z serkiem mascarpone. Przepis znajdziesz klikając na zdjęcie. Ostatnia, trzecia warstwa – wierzch biszkoptu. Wierzch biszkoptu musisz nasączyć zanim położysz go na torcie. Kładziemy go, oczywiści spieczoną stroną do góry. Uzyskasz wtedy ładną, płaską powierzchnie. Sprawdź małą poziomicą lub wizualnie, czy tort jest prosto złożony. Wiem, wiem….. trudno jest to ocenić

SmartBake.pl
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 107

Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową Mojprzepisna.pl | Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową Tort, który ostatnio bije rekordy popularności wśród zamawianych tortów. Tort wygląda zjawiskowo, a składniki wcale nie są wyszukane. Proszę nie zrażajcie się długim opisem. Po prostu bardzo dokładnie opisałam każdy krok. Najchętniej wybierany smak, najbardziej zachwalany. Przepyszne połączenie czarnych i czerwonych, kwaśnych porzeczek(...)różnych proporcjach, z naszego ogrodu, najlepszej jakości, pysznej belgijskiej gorzkiej czekolady, firmy Cellebaut oraz kakaowego, mocno nasączonego biszkoptu. Tort zwieńczony polewą na bazie gorzkiej czekolady z bezikami/lizakami bezowymi. Dla fanów czekolady tort idealny, chociaż smakował również mniejszym czekoladożercom ;) Tort jest bardzo podzielny, dobrze się kroi. Tort można zacząć przygotowywać 2 dni wcześniej, wówczas można upiec biszkopt i lizaki bezowe/beziki. Tort

moj przepis na
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 101

Mojprzepisna.pl | Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową Tort, który ostatnio bije rekordy popularności wśród zamawianych tortów. Tort wygląda zjawiskowo, a składniki wcale nie są wyszukane. Proszę nie zrażajcie się długim opisem. Po prostu bardzo dokładnie opisałam każdy krok. Najchętniej wybierany smak, najbardziej zachwalany. Przepyszne połączenie czarnych i czerwonych, kwaśnych porzeczek, w różnych proporcjach, z naszego ogrodu, najlepszej jakości, pysznej, belgijskiej, gorzkiej(...)czekolady, firmy Cellebaut oraz kakaowego, mocno nasączonego biszkoptu. Tort zwieńczony polewą na bazie gorzkiej czekolady z bezikami/lizakami bezowymi. Dla fanów czekolady tort idealny, chociaż smakował również mniejszym czekoladożercom ;) Tort jest bardzo podzielny, dobrze się kroi. Tort można zacząć przygotowywać 2 dni wcześniej, wówczas można upiec biszkopt i lizaki bezowe/beziki. Tort najlepiej złożyć dzień przed podaniem, tak aby składniki dobrze się

moj przepis na
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 269

Kilka dni przed końcem roku zobaczyłam gdzieś w internecie okładkę tej książki! Nawet nie wiecie, jak strasznie o niej zamarzyłam! Od dawna marzy mi się porządne pieczenie tortów, dekoracje cukiernicze i małe cukrowe dekoracje wyglądające jak dzieła sztuki! Wcale nie chodzi mi o pieczenie na zamówienie, chodzi raczej o sam fakt i świadomość, że potrafię to zrobić! Przejdzmy do książki(...)Anglii w 1987 roku. Oni właśnie przeprowadzają nas przez 6 działów : pieczenie i cukiernictwo, czekolada, podstawy sztuki cukierniczej i dekoracji, dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych, projekty mistrzów oraz ciasta i torty na zamówienie.  Zacznijmy w takim razie od początku - Pieczenie i cukiernictwo! Pierwsza strona dokładnie przedstawi nam listę podstawowych produktów i sprzętów do pieczenia - np. cyfrowy termometr kuchenny, nóż strunowy

Plate of Joy
Tort rocznicowy 141

Tort rocznicowy – DomoweTorty.com Pyszny Tort Rocznicowy – w kształcie dwóch, przytulonych do siebie serduszek, z dodatkiem cukrowych róż w ciepłych kolorach, jest idealnym tortem do świętowania ślubów i ich rocznic. Jego romantyczny wygląd to tylko jedna z zalet, które nadają mu uroczysty charakter…biszkopt został przełożny kremem, zrobionym na bazie śmietanki i mascarpone, z dość sporym dodatkiem likieru (tym samym kremem(...)tort został ozdobiony), co sprawia, że tort ma wyjątkowo pyszny, charakterystyczny smak, który pamięta się długo po spróbowaniu! Rozmiar to kolejny atut przemawiający za tym, żeby to właśnie taki tort pojawił się na przyjęciu z większą ilością gości. Ciekawe, czy wśród nich znajdziecie chociaż jedną osobę, której ten tort by nie smakował? Mi się to nie udało! Zapraszam do przepisu

Domowe Torty
Tort mango z chrupiącą maliną i kokosanką 141

Zrobić tort, który zaspokoi najwybredniejsze gusta to nie lada sztuka. Z wypiekami na buzi podziwiam artystyczne torty na forach czy mediach społecznościowych i choć nie mam talentu do ich zdobienia oraz lepienia figurek, to próbuję dogonić je wyjątkowym smakiem. Od dawna marzyłam, żeby przygotować tort mango . Nie czekoladowy i ciężki, ale taki egzotyczno-letni – lekki i słodko-kwaskowy(...)nadszedł lipiec i nadarzyła się okazja, zabrałam się w końcu za tort dla siebie i mogłam przygotować połączenie mango-malina-kokos . Przepyszne samo w sobie, ale dodatkowo, udało mi się w każdej warstwie kremu ukryć niespodziankę – “chrupiącą malinę”, kokosankę migdałową i lejący się aksamitny mango-curd. Wyszedł sztos. Cały tort świetnie współgra i się komponuje, a szczególnie

Poezja smaku
Tort śmietanowy z misiami 230

Niech Was nie zmyli ‘cukrowy’ wygląd- tort jest mięciutki, delikatny, śmietankowy i pyszny ! Jedynym lukrowym elementem są misie i ich serduszkowa podstawa. Reszta- to domowy, puszysty biszkopt, śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone oraz masa krówkowa. Zatem nasz tort, nie tylko świetnie wygląda- ale i pysznie smakuje! Tort szczególnie sprawdza się we wszystkich tych okazjach, gdzie(...)roli głównej są zakochani- tak jak nasze misie na torcie! Ja przygotowałam mój misiowy tort, na przedślubne przyjęcie znajomych. Wśród gości wywołał on zdumienie trzy razy: …gdy go zobaczyli,… gdy w momencie krojenia okazało się, że nie jest pokryty lukrową warstwą, która pęka pod naciskiem noża, ale daje się leciutko pokroić… i gdy go spróbowali Tu chyba

Domowe Torty
Tort Chałwowy 391

Tort chalwowy Znajdziecie tu pyszny przepis (krok po kroku + zdjęcia) na wyjątkowo pyszny Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową, czekoladą i wyjątkowym kremem chałwowym- całość pod pyszną pierzynką z czekolady i wiórków kokosowych, a w elemencie ozdoby wisienki i bita śmietana.Czujecie już ten pyszny smak?! Tort Chałwowy to mój ulubiony tort-i jestem pewna,że już(...)pierwsza łyżeczka tej pyszności podbije również Wasze serca i kubki smakowe Tort praktycznie na każdą okazję- jeden z tych, które w błyskawicznym tępie znikają ze stołu,a ze względu na swój pyszny smak-często gości u nas w domu tak po prostu- bez okazji. Zapraszam do przepisu i życzę: Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej

Domowe Torty