Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem

Żurek i barszcz biały to jedne z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Barszcz biały w smaku bardzo przypomina żur, jednak nie używa się do niego zakwasu na mące żytniej – jego rolę pełni inny zakwas (i to wcale nie ten z mąki pszennej!) – jest nim woda z kiszonych ogórków. Historycznie barszcz biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej kapuście lub serwatką. Z tego powodu jest znacznie prostszy do wykonania (domowy zakwas musi przecież kisić się kilka dni), a kiszone ogórki ma pod... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja smaku

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Autor

PoezjaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ogórki, grzyby, barszcz, ziemniaki, ogórki kiszone, kiełbasa, boczek, szynka, mielone, zupa, żurek, mięso, kapusta kiszona, kapustą, wielkanoc, szynka gotowana, biała kiełbasa, żurek z białą kiełbasą, zupa grzybowa, mięso mielone, zupa z mięsem mielonym

Inne przepisy z Poezja smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.