Alkoholi do ciasta dodaje bardzo sporadycznie ze względu na dzieci jednak obok tego przepisu nie mogłam przejść obojętnie. Uwielbiam kawę, a ajerkoniak kawowy ma fajny kremowy smak więc ciekawa połączenie z ciastem i upiekłam natychmiast. Smak zaskakujący, lekko wyczuwalny alkohol i kawa, wilgotny środek i słodki wierzch, Smakowicie. Zapraszam... Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 1 szkl. oleju 250 ml ajerkoniaku o smaku kawowym 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...