
Świąteczny żurek prezentuje się bardzo wykwintnie w miseczkach z chleba. Jest jeszcze czas, aby pokusić się o ich własnoręczne upieczenie. Zachwyt gwarantowany. :) Potrzebujemy: 1 kg mąki (ja dałam pół na pół żytniej z pszenną) pół łyżeczki soli 30 g cukru 50 g drożdży świeżych 600 ml ciepłego mleka Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. (Możemy od razu zacząć czynności w dużej misce.) Następnie dosypujemy mąki i sól i z agniatamy elastyczne ciasto. W r... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...